kamrox Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Stosunek mocy oświetlenia do pojemności akwarium powinien wynosić 0,5 W/l, ale powiedzcie mi czy brać pod uwagę maksymalną pojemność akwarium, czy faktyczną ilość wody w nim? Ja mam 112l profilowane, ale nie mam go zalanego wodą na full i sam profil zmniejsza przecież pojemność, więc wychodzi około 90l. Więc mam 0,32 W/l albo 0,4 W/l przy dwóch świetlówkach 18W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... id268.html poczytaj wszystko , a się dowiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 1-2 W na litr wody? Chyba by mi cała woda wyparowała od ciepła świetlówek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 1-2 W na litr wody? Chyba by mi cała woda wyparowała od ciepła świetlówek Nie. Najpierw, nim byś się spostrzegł akwarium by zarosło glonami, potem odparowałaby woda i byłoby sushi A tak serio to przy mocy 1-2W na litr trzeba bardzo uważać, podawać CO2, ostro nawozić - żeby roślinki jakoś to spożytkowały. No i nie wszystkie rybki zniosą tak jaskrawe oświetlenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts