kasia1981 Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 Mam 400litrowe akwarium a wnim takie ryby jak gurami , neony, miedziki , kosiarki , 7 glonojadów i 5 paletek no i właśnie z paletkami mam problem !!! Trzy paletki zmieniły kolor na czarny , ukrywają się , wypływają tylko na jedzenie i do tego mają nalot na sobie tak jakby powiesił ktoś na nich kawałki waty!!! Czy ktoś z Was wie może jaka to choroba i jak się ją leczy??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 A robiłaś im przed wpuszczeniem kwarantanne? Paletki to ryby trudne w hodowli i wymagające, czasem tak się dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia1981 Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 Trzy paletki miałam już 4 miesiącxe i było wszystko ok ale ostatnio dokupiłam jeszcze dwie na które czekałam no i żadnej kwarantanny im nie robiłam! edit: No i zachorowały mi te które mam już od 4 miesięcy!! mod:edytuj posty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 9, 2009 Administrator Share Posted October 9, 2009 viewtopic.php?f=6&t=6633 , jak możesz to podaj jak najwięcej danych o zbiorniku, najlepiej ze zdjęciami chorych rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 a odchody jaki mają kolor ? i jakie masz ph ? co ile podmieniasz wodę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 według mnie to Oodinoza..tez to miały moje paletki których juz nie mam.. Oodinoza:'. Ryby ciemnieją, chowają się, kładą na bok, czasami dziobkuja. Oddech jest powolny, lecz mimo to skrzela są bardzo mocno rozchylane. Ryby tracą apetyt, staja się niemrawe.' Lek: Oodinopur firmy Sera. Temp: wskazane 35*. z leków ludzkich możesz na podać Tetracykline na receptę niestety ..z wodą mięszasz i wlewasz do akwa ( 1 dzień= 1 szklanka = 1 tabl.) ja podawałam i wyleczyłam paletki..woda się zrobi trochę mętna i trzeba bedzie podmieniać .. jesli zauważysz poprawę to mimo wszystko podawaj jeszcze tydzien lek . Powodzenia ps. Zastosuj się do poprzednich wskazówek i daj zdjęcia koniecznie ! bo mogę sie mylić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 Znam ten problem Spotkałem się z nim tylko raz większość ryb (40szt) padło, ale 20 udało się uratować Wyleczonym pomógł lek o nazwie flubendazol, tylko nie wiem jak to wpłynie na resztę obsady Wyglądało to tak paletki były czarne pokryte białym nalotem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts