Sergiusz Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 Od niedawna dołączyłem do grupy prowadzącej akwarium 112l w szkole. Ostatnio spotkałem się z osobami, które przejęły opiekę nad zbiornikiem. Po zadaniu im wszelakich pytań doszedłem do wniosku że nie mają pojęcia na temat ryb akwariowych. Filtr leży wywalony na dnie i nikomu nie chce się go założyć bo jest ponoć niesprawny. Zauważyłem że to jakiś filtr wewnętrzny z Aquaela i zupełnie jest to za mały model do tej objętości. Mam do Was drodzy użytkownicy prośbę. Do dyspozycji jest zebrane około 60 zl. Proszę o jakąś wskazówkę na temat wybrania jakiegoś filtra najlepiej wewnętrznego (allegro). Oczywiście musi być w miarę bezawaryjny,efektywnie działający i ważne żeby miał miejsce na dodanie jakiś innych warstw filtracyjnych. Ten filtr wykorzystam jako biologiczny (obecny filtr czyścili w wodzie z kranu ) a ten obecny mniej sprawny jako mechaniczny. Proszę o pomoc w wyborze jakiegoś modelu bo nie mam dostatecznego doświadczenia w produktach i ich jakości Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 Za tą kwotę mogę Ci polecić 2 filtry, które u mnie chodziły kiedyś i byłam z nich bardzo zadowolona. Pierwszy to: http://www.allegro.pl/item762533341_aquael_turbofilter_650_super_cena.html a drugi (wg mnie bezkonkurencyjny) to: http://www.allegro.pl/item754921370_filtr_wewn_turbo_750_80_200l_gratis.html z dodatkowym pojemnikiem na inny wkład np ceramikę: http://www.allegro.pl/item754386414_pojemnik_filtrow_turbo_i_pomp_t_head_550_750.html Każdy z tych 2 powyższych filtrów będzie dobrze filtrował wodę w 112 l jako jedyny filtr o ile ofc w akwarium nie będą straszyć 15 cm welon czy 20 cm brzanki rekinie i 30 cm zbrojniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 mam turbo 750 w 150l i muszę go czyścić raz na tydzień, ale tylko na tyle było mnie stać do pracy W domu kubełek czeka na uruchomienie ) Jeżeli chodzi o czystość to się sprawdza. Najlepiej z dodatkowym koszem. Koszt niewielki, a radość wielka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 Właśnie mi o takie coś chodziło Kupuje to na pewno. Można zrobić tak że w jednym koszyczku górnym będzie filtracja mechaniczna i tę gąbkę będę czyścić w wodzie z kranu a resztę (mam zamiar dodać dwa kosze) w razie potrzeby w wodzie spuszczonej z akwa. Za bardzo nie ma warunków do częstego czyszczenia filtrów a osoby które nie znają się na prowadzeniu nadal nie rozumieją idei czyszczenia wkładów w wodzie z akwa. No niestety Pójdę na jakiś kompromis, a zresztą w takich warunkach co tyg mycie w wodzie z akwa będzie obciążeniem. Także pytam czy nie ma problemu myć gąbki w wodzie z kranu ? Inne wkłady będą biologiczne tylko do mycie w akwariowej oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 Także pytam czy nie ma problemu myć gąbki w wodzie z kranu ? Jeśli będzie tam inny kosz z wkładami, który nie będzie ruszany to myślę, ze można gąbkę przeczyścić od czasu do czasu w wodzie z kranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 No teoretycznie jak będą też inne wkłady oprócz gąbki to można. Ale co to za problem na 3 sekundy wrzucić do wody po podmiance filtr? Zaraz zaraz... chyba że podmian nie będzie za częstych? Wtedy rzadkie podmiany + na chlorowana gąbka to nie najlepsze połączenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted October 15, 2009 Author Share Posted October 15, 2009 No właśnie z podmianami tam jest problem. Nauczycielka chciała sobie kraby do drugiego akwa wrzucić Powiedziałem że drugie akwarium było by dobre na podmiany. To i tak jej się nie podoba, więc powiedziałem innym żeby zrobili z tego akwa podmienialnik wody. Nauczycielka się trochę wkurzyła ale co tam Mam takie pytanie może pójść z nią na kompromis i kupić do tego akwarium do pomieniania jakieś skorupiaki(żwir i rośliny tam są) No nie wiem zaproponujcie jakieś krewetki filtrujące albo jakiegoś raczka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts