Bas Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Czy przegotowana woda ( po ostygnięciu ) nadaje się do natychmiastowego wlania do akw? Czy przegotowaną wodę można mieszać z odstała i wlać do akw? Mod: Tytuł tematu poprawiono na zgodny z regulaminem. "12. Nie piszemy postów z wciśniętym klawiszem „caps lock”. Duże litery świadczą o krzyku, co nie jest tolerowane." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Nie. Przegotowana jest bardzo jałowa i średnio się nadaje moim zdaniem. O wiele lepiej bez gotowania, po prostu woda musi się odstać 24-48h i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 ok,dzięki. odstawiać zimną kranówke,czy mieszać z ciepłą? po odstaniu woda jest zimna ma około 18C,jak ją ogrzać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Dolej ciepłej, ew. wsadź grzałkę i poczekaj. Aczkolwiek do podmian woda chłodniejsza niż w akwa jest bardzo dobra. Gdzieś na forum o tym czytałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Ja robię to tak, kranówka w słoikach. W domu temperatura pokojowa. Po 24/48 godzinach woda jest równie ciepła co ta w akwarium i nie trzeba nic kombinować. Aczkolwiek najlepiej wlewać wodę o temperaturze jak najbliższej tej w akwarium. Dlaczego? Bo możemy zmienić też za szybko temperaturę wody w akwarium. O ile za niska/za wysoka temperatura przez niedługi okres czasu to przeważnie nie problem, to nagłe skoki mogą szkodzić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 pozostanę przy chłodnej,tak robię i jest ok,tak jakoś pomyślałem o tej gotowanej. albo może zmieszać gotowaną odstałą z odstała zimną,jak myślisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 No nie widzę sensu żeby sobie dodatkowo życie komplikować mieszaniem Nieprzegotowana odstana jest jak sprawdzona i ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Wg mnie może dolewać gotowanej jeżeli ma twardą wodę... edit: oczywiście wymieszaną z kranówką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts