godsmack6 Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Witam! Posiadam parkę pielęgniczek agassiza. Samiec był odważny od początku itd. Samiczka początkowo trochę się ukrywała itd. Teraz jest już dobrze, a może nawet za dobrze? Mam pytanie. Samiczka pielęgniczki gania inne rybki w akwa (kiryski i neonki). Nic im nie robi, nie gryzie ich ani nic w tym stylu. Po prostu kiryski się bawią przy dnie w dwójkę bądź w trójkę a w pobliżu jest samiczka agassizy to natychmiast się rozpędza i goni kiryski rozpędzając je we wszystkie strony. Teraz np. siedzi sobie w kokosie i neonka była dobre 5 cm od kokosa, samiczka wypłynęła, pogoniła neona i wróciła do kokosa. Od razu mówię, że nie jest większa, ani grubsza, więc chyba mamą nie zostanie teraz. Co może powodować takie jej zachowanie? Samiec sobie pływa, dobrze żyje z innymi rybkami, nie zwracając na nie uwagi. edit: samiczka właśnie pogoniła samca 2 razy większego uciekał jak szalony, mimo, że to on ganiał ją przez ostatnie 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek_nc Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Według mnie jest to naturalne zachowanie pielęgnic. Są to ryby terytorialne, obierają swoje rewiry i po prostu przeganiają inne rybki. U mnie w akwarium barwniaki szmaragdowe zachowują się tak samo:). Polecam dokupic jeszcze jedną samice, ponieważ agassizy trzyma się w haremach, dwie samice i jednego samca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 To co napisał Wojtek na pewno też ale mi się wydaje że będzie tarło . Przeganianie samca znaczyłoby że tarlo już się odbyło ;p poobserwuj uważnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
godsmack6 Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 Obserwuje...samiczka już 2 dni siedzi w kokosie. Wypływa tylko na chwilę, stawia do góry płetwę tą co ma na grzbiecie i goni wszystkie rybki w pobliżu i wraca do kokosa. Ale jakby doszło już do tarła to w jakim okresie czasu samiczka powinna zrobić się większa(grubsza?) Obserwuję godzinami swoje akwarium od momentu, kiedy je mam i mimo, że pielęgniczki to ryby terytorialne to samiczka bzikuje dopiero od 3 dni jakoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Wydaje mi się że już po tarle. Bierz w łapy latarkę i sprawdź na górze na dole z prawa z lewa. Jeśli dostrzeżesz ikrę ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
godsmack6 Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 na tyle co zobaczyłem latarką to ikry w kokosie nie ma. Przynajmniej w srodku i na lewej sciance nie widać. Prawej ścianki(od wewnatrz) zobaczyć nie mogę, a nie chcę wyciągać kokosa.....coż pozostaje poobserwować ją przez parę kolejnych dni. edit: sypnąłem jedzenie samiczka wypłynęła z kokosa wzięła ze 2-3 kęsy po czym rozpędziła wszystkie rybki w pobliżu kokosa i wpłynęła do środka....a inne rybki jedzą sobie kolacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts