Janusz Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Witam wszystkich i proszę mi pomóc. Ciągle coś złego dzieje się z roślinami,mam te które potrzebują mało oświetlenia,a jednak coś jest nie tak. Świeci się około 10-h,z 1-h przerwami,liście są dziwne,żółkną i brązowieją.Tworzą się dziury. Doradźcie,co jest nie tak. Akwarium 80x50x50 OBSADA: 6-bocja(różne) 4-zbrojniki niebieskie 2-platynki 10-gupików 8-kosiarek 12-kirysów(różne) 2-skalary Podłoże: Tetra Plantx3 żwirek rośliny: 1-żabienica(z prawej straciła liście) 6-kryptokoryny Właściwości wody: PH-6.5 PO4-0.2-max 0.4 GH-16 KH-8 NO2-0 no3-15 oświetlenie: 1x18-aqua glo 2x18-sylvania 72diody-jako uzupełnienie Oświetlenie jest sterowane zegarem czasowy Filtr zewnętrzny-Aqua szut silenc-3 90cm wąż do natleniania,gdy jest zgaszone światło. Filtr wewnętrzny FAN-3 Nawożenie: Potasium Plantamin Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Możesz dać fotkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Świeci się około 10-h,z 1-h przerwami Co to znaczy ?? Świeci godzinę i godzina przerwy ?? Czy 5 godz. i godzina przerwy ?? itd. No i rzeczywiście jakaś fotka by się przydała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Od 7-10,12-16,17-21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 światło nieprzerwanie niech będzie włączone ok12h dla żabienic światło optymalne gnijące liście wycinaj Używasz uzdatniacza do wody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Co tydzień dodaje jeszcze easy balance i nitrate,nic więcej. Jeśli coś powinienem to podpowiedzcie. Rośliny mają jeszcze zielony nalot dookoła liści,oraz gdzieniegdzie pojawia się na liściach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paula Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Zielony nalot to glony ,z tym światłem przez 12 godzin to bym raczej uważała ,bo będzie ich więcej u mnie tak było ,a te dziury to podobno brak żelaza .Ja usuwałam chore liście,dodawałam raz w tygodniu żelaza i po parę kropli nawozu z innymi pierwiastkami ,sprawdzałam stan wody no3,no2 itp.i udało mi się .Rośliny doszły do siebie ,ale z glonami było gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Jeśli chodzi o dziury,to raczej nie z powodu braku żelaza bo podłoże mam z dużą zawartością tego pierwiastka. Raczej coś innego. MODERATOR PODPOWIEDZ COŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Zmień tytuł na właściwy. A co z tym? Dlaczego tutaj nie chciałeś kontynuować tematu? viewtopic.php?f=5&t=10859. Regulamin, Forum pkt.12. Nie piszemy postów z wciśniętym klawiszem „caps lock”. Duże litery świadczą o krzyku, co nie jest tolerowane! Pytałem o uzdatniacz, bo one wiążą metale ciężkie w tym żelazo (źródło: http://www.nyzio.com/artyk/glony_fosfor.htm) Brak żelaza =blade, żółtawe liście. Ale to już nie właściwie znaczenia. Ja już się trochę pogubiłem w tym jak prowadzisz akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Sory moderator ale się też pogubiłem. To się nie powtórzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts