firewoman Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Mam 58l baniaczek. Jutro oddaję ryby, które sa za duże i zostają mi kiryski: 5 szt (3 pstre, 1 Sterbai, 1 nieokreślony) - wiem, że mix ale trzymaja się razem i tak juz zostaną Planowana przeze mnie obsada to: 1. kirysków - 5szt neonek -10szt - czy moge dac więcej? gupik 2+4 2. kirysków - 5szt neonek -10szt - czy moge dac więcej? pielęgniczka ramireza - 1+1 3. kirysków - 5szt neonek -10szt - czy moge dac więcej? bojownik - 1+2 Czy te warianty sa poprawne? Czy mogę dodać cos jeszcze? Do tego chciałabym żabke - karlika czy mogę mieć chociaż 1szt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 ja stawiam na 2 obsadę ramirezki są cudne ! neonów możesz dać 15 szt nie znam się na żabkach więc się nie wypowiadam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jucha Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Fajerka odradzam ręcami i nogami karliki. Będziesz się ich szybciej pozbywać niż je kupisz. A jeśli śpisz w tym samym pokoju co będzie żaba to będziesz ją przeklinać po wsze czasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 2, 2009 Author Share Posted October 2, 2009 jucha, czemu odradzasz karliki? akwa stoi w saloonie więc ew. odgłosy chyba nie będą przeszkadzać... "chyba" bo nie wiem jak są głosne. Czy to jedyny powód ich odradzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jucha Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Karliki są głośne jak jasna cholera Miałam kiedyś BAAAAAAAAAAAARDZO dawno temu jako młoda mężatka karliki. Nie dawały żyć. Wyobraź sobie, że budzisz się w nocy na siusiu i dziękujesz karlikom za następną część nieprzespanej nocy Są głośne i wkurzające do granic możliwości. Na pierwszy rzut są super bo masz kawałek naturki w chałupie - akustycznie. Ale uwierz mi, że po dwóch tygodniach będziesz przeklinać dzień w którym je kupiłaś Nawet jeśli zamkniesz się szczelnie w sypialni Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 to chyba jednak odpuszczę karliki (dzieki za ostrzeżenie - mogłoby to zagrozic mojemu zyciu rodzinnemu 8-) ) no to startuje od nowa - mam 5 kirysków róznych (tylko pandy mi brakuje ) - chciałabym jakąś ławice rybek - chyba neon jednak 10-12sztuk (nie wiem tylko czy czerwony czy inesa) - do tego jakis harem małych rybek aha planuje później krewety, czyli ten harem musiałby nie zjadac krewet. Wymyślanie obsady to cięzkie zadanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 w 58 litrach nie widzę dwóch ławic Zbyt mało miejsca w toni. Podobała mi się obsada: 5x kirysek (musi być jeden gatunek!) - postaraj się powymieniać na jeden gat, bo to ryba stadna 15x neon inessa/czerwony nie ma znaczenia 1+1 p. ramireza później możesz pokusić się o krewetki, ale potrzebują odpowiedniego wystroju Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 hmm ale ja pisze o jednej ławicy kiryski spróbuje powymieniać no własnie mam obawy że ramirezy podczas tarła (jeśli podejdą) moga mi poobijac inne rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Nie ma takiej możliwości że p.ramireza powybija Ci neony czy kiryski U mnie są 2 parki i 40 neonów i 10 kirysków i ramirezki podczas tarła i po złożeniu ikry nawet uwagi na pozostałych lokatorów nie zwracają Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 aha, uspokoiłas mnie bo myslałam że wszystkie pielęgnice są takie same Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Nie kakadu np zjedzą krewecie, a ramirezka nawet nie zwraca na nie uwagi naprawdę polecam te rybki są świetne Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 dzięki, mi tez sie podobają ale bałam się (jak widac niepotrzebnie ich charakteru) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dexter123 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 a ja mam takie pytanie: posiadam juz w swoim akwarium 5 otoskow 8 krwetek red cherry 12 neonow inessa akwarium mam takie jak w temacie, chce jeszcze dokupic ze 3 neonki i chce kupic parke pielegniczek ramirezek i tu pytanie czy ramirezy nie zjedza mi krewetek i czy nie beda ruszac otoskow? myslalem nad kakadu ale wyczytalem w temacie ,ze kakadu moga jesc krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Powtórze się Ramirezki nic nie zrobią krewecią i otosków też nie ruszą To są bardzo spokojne rybcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dexter123 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 a oprocz wspomnianej obsady jakbym jeszcze dolozyl ze 2 samce gubika no i z 1 samice to stalo by sie cos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Jeżeli dasz ramirezki to gupików bym już tam nie pchała a poza tym 1 samiec i np 3 samice Tak na marginesie to lepiej mniej niż więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 ostatecznie w zbiorniku pływa: z poprzedniej obsady: - 5 kirysków - 1 narybek Ellioti nowe rybki: - 3 piskorki (nie mogłam sie powstrzymać) - 15 neonów czerwonych - parka ramirezek - 3 ampularie dziękuję za porady a wczoraj doszły krewetki 5x amano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts