Jump to content

63L obsada

Recommended Posts

15 czerwonych to dość dużo na 60L, dałbym max.12szt (jak urosną to będzie dużo czerwonego)

Neony Czerwone są większe od Innesa, no i podstawa to obszar do pływania.

Coś glonożernego trzeba mieć, chociaż 3szt. ampulari po pewnym czasie dokup(można w zależności czy chcesz nadać koloru kupić żółte ampularie, jeżeli jednak nie chcesz dodać żółtego koloru są ampularie brązowo-białe)

Alternatywą mogą być Krewetki.

Yakasu

Coś glonożernego trzeba mieć, chociaż 3szt. ampulari po pewnym czasie dokup(można w zależności czy chcesz nadać koloru kupić żółte ampularie, jeżeli jednak nie chcesz dodać żółtego koloru są ampularie brązowo-białe)

Alternatywą mogą być Krewetki.

a te ampularie nie mnoza sie na potege? chodzi mi o to ze nie chcialbym miec pozniej w akwarium plagi slimakow, ktorej nie moglbym w stanie policzyc (nie znam sie dlatego pytam- prosze o wyrozumialosc)

wiec taka obsada pasuje?:

12 neon czerwony- ewentualnie 15 neon inessa?

4 kiryski panda

pielegniczka ramireza 1+2

w takim malym zbiorniku wiem ,ze zbrojnik odpada wiec zamiast niego 3 ampularie

pasuje obsada?

pzdr

Przy Ampulari plagi nie będzie z dwóch powodów:

1. składają kokon z jajeczkami nad wodą, najczęściej na pokrywie oświetleniowej.

I można go wtedy usunąć(małe ślimaki wykluwają się po około 2-3 tyg.)

2. Ampularie, to duże ślimaki i z łatwością można je wyłowić co do jednej sztuki. To nie to samo co: zatoczki, których pozbyć się metodą wyławiania nie udało mnie się nigdy. Zatoczki to wytępić można stadem Bocji.

Ampularie polecam. Uwaga jak nie ma się szczelnej pokrywy wyjdą z akwarium na 99,9%

Ja karmię Ampularie tak co kilkanaście dni dodatkowo sparzoną marchewką, taką marchewkę wielkości wskazującego palca zjadają 3szt. Ampulari w 3 dni.

Jakbyś był z okolic trójmiasta, to dam Ci kilka Ampulari bo mam z 50szt. wielkości małej pestki od cytryny i 3ci kokon na pokrywie :lol:

-----

Kirysków daj 5szt, bo 4 to nie jest stado wg. mnie.

A co do Neonów to 12-13 szt spokojnie wystarczy :), ławica w każdym bądź razie będzie dobrze widoczna.

Pozdr. Yakasu

Jakbyś był z okolic trójmiasta, to dam Ci kilka Ampulari bo mam z 50szt. wielkości małej pestki od cytryny i 3ci kokon na pokrywie

no niestety, mieszkam 100km od Wawy wiec raczej odpada ale dzieki wielkie ;) kupie ze 2-3 ampulari chyba starczy?

wiec moja obsada bedzie wygladala nastepujaco:

neon czerwony 13 szt

ramireza 1+2

kirysek panda 5szt

ampulari 3 szt wystarcza?

akwarium bede mial z pokrywa plastikowa wiec wydaje mi sie ze szczelne i slimaki nie powinny wyjsc ;)

pozdrawiam

Akwarium 63L (jak narazie w głowie ale niedlugo na żywo) :)

Tutaj taka moja sugestia jeszcze: żeby kirysy były lepiej widoczne można dać jednolite ciemne tło.

Pamiętając, żeby żwirek nie był gruby i ostry, bo kiryski przeszukują dno w poszukiwaniu resztek pokarmowych.

Przy kwarcowym żwirku kiryski zlewają się mocno z dnem (wiem bo u mnie tak jest niestety :cry: a widziałem je na ciemnym i "plażowym" i lepiej były widoczne)

Tutaj taka moja sugestia jeszcze: żeby kirysy były lepiej widoczne można dać jednolite ciemne tło.

Pamiętając, żeby żwirek nie był gruby i ostry, bo kiryski przeszukują dno w poszukiwaniu resztek pokarmowych.

Przy kwarcowym żwirku kiryski zlewają się mocno z dnem (wiem bo u mnie tak jest niestety :cry: a widziałem je na ciemnym i "plażowym" i lepiej były widoczne)

tak oczywiscie w planach mam czarny piasek zeby ladnie widoczne byly kiryski i neonki.

reasumujac nie widze przeciwskazan do mojej obsady w 63l?:

13 neonow czerwonych

ramirezy 1+2

5 kiryskow

5 otoskow

moze ampulari ale zastanowie sie jeszcze

jest ok?:)

pozdrawiam serdecznie

Moja propozycja:

neon czerwony - 10-12szt

kirysek panda - 4szt

pielegnice ramireza - 1+1

otoski - 5 conajmniej, warto je mieć bo są przewesołe i fajnie się je obserwuje

Odradzam glonojada bo po jakimś czasie urosnie Ci do rozmiarów wieloryba i będzie sie męczył (ja miałem i oddałem). Pomyśl też nad zamianą neonków na promienniczki, ja miałem neonki ale mi padły i kupiłem parke promienniczek Wernera i nie żałuje, zaloty wyglądaja świetnie.

Moja propozycja:

neon czerwony - 10-12szt

kirysek panda - 4szt

Odradzam glonojada bo po jakimś czasie urosnie Ci do rozmiarów wieloryba i będzie sie męczył (ja miałem i oddałem). Pomyśl też nad zamianą neonków na promienniczki, ja miałem neonki ale mi padły i kupiłem parke promienniczek Wernera i nie żałuje, zaloty wyglądaja świetnie.

bardzo ciekawa obsada :) i chyba taka bede mial, a co do promienniczek to narazie przystane przy neonkach :) chce miec stadne rybki a neonki sie idealnie do tego nadaja ;) ladnie wygladaja w stadzie :)

Moja propozycja:

neon czerwony - 10-12szt

kirysek panda - 4szt

a do tego zestawu dało by rade doączyć 3-4 sztuki Danio czerwone? moze zmniejszyć liczbe neonkow? co myslicie?

Moja propozycja:

neon czerwony - 10-12szt

kirysek panda - 4szt

a do tego zestawu dało by rade doączyć 3-4 sztuki Danio czerwone? moze zmniejszyć liczbe neonkow? co myslicie?

ja myślę, że 1+2 danio mozna by dać ale neonki max 10.

Danio potrzebuje 80l więc odpada.

Jeśli chcesz Amerykę to może tak:

12x neon czerwony

5x kirysek

1+1 pielęgniczka Ramireza

3x ampularia

Czyli tak jak chciałeś. Albo Azja:

12x razbora klinowa

1+2 prętnik karłowaty

5x otosek

Danio potrzebuje 80l więc odpada.

Jeśli chcesz Amerykę to może tak:

12x neon czerwony

5x kirysek

1+1 pielęgniczka Ramireza

3x ampularia

Czyli tak jak chciałeś. Albo Azja:

12x razbora klinowa

1+2 prętnik karłowaty

5x otosek

jednak wole otoski zamiast slimakow ale w tym pierwszym zestawie neonki kiryski i pielegniczki ramireza to je chce miec na 100% wiec zostaje dolozyc otoskow i bede musial chyba zrezygnować z danio w takim razie :/

Tylko nie wiadomo jak Ramirezy będą nastawione do otosków i kirysków- pielęgniczki też zajmują przydenną strefę. Słyszałam że, mogą nieźle pogryźć albo nawet zabić mniejsze od siebie ryby w przydennej strefie.

Dlatego żeby nie ryzykować ja bym zrezygnowała z otosków- są mniejsze od pielęgniczek, bardzo wrażliwe i trudno dostać je w sklepie.

Za to kiryski mogą być- dorosłe będą większe od pielęgniczek.

Tylko nie wiadomo jak Ramirezy będą nastawione do otosków i kirysków- pielęgniczki też zajmują przydenną strefę. Słyszałam że, mogą nieźle pogryźć albo nawet zabić mniejsze od siebie ryby w przydennej strefie.

Dlatego żeby nie ryzykować ja bym zrezygnowała z otosków- są mniejsze od pielęgniczek, bardzo wrażliwe i trudno dostać je w sklepie.

Za to kiryski mogą być- dorosłe będą większe od pielęgniczek.

aha rozumiem, slyszalem ,ze otoski sa bardzo deliaktne ;) to zainwetsuje w malego zbrojnika a jak urosnie to komus oddam ;P

Moj glonojad w 54l urusł do około 13-15cm i jeżeli będziesz karmił ryby denne tabletami to glonojad zje wszystkie i sie spasie bardzo szybko. Sam to przeżyłem i mój kumpel też więc glonojada odradzam. A najgorsze jest to, że jak urosnie duży to zawsze jak się przestraszy to gwałtownie ucieka i często wyrywa roślinki.

Ja miałem jednego otoska i 3 ramirezki i nic otoskowi nie robiły a wręcz przeciwnie większość ryb (nawet kosiarka ok 7cm) przed nim uciekało a on poprostu chciał sie bawić bo to ryba stadna (min 4szt)

Moj glonojad w 54l urusł do około 13-15cm i jeżeli będziesz karmił ryby denne tabletami to glonojad zje wszystkie i sie spasie bardzo szybko. Sam to przeżyłem i mój kumpel też więc glonojada odradzam. A najgorsze jest to, że jak urosnie duży to zawsze jak się przestraszy to gwałtownie ucieka i często wyrywa roślinki.

Ja miałem jednego otoska i 3 ramirezki i nic otoskowi nie robiły a wręcz przeciwnie większość ryb (nawet kosiarka ok 7cm) przed nim uciekało a on poprostu chciał sie bawić bo to ryba stadna (min 4szt)

ok to dam spokoj glonojadkowi ;) jak trafie na otoski to zakupie 4 sztuki i zobaczymy co z tego bedzie :) pytanie o kiryski- beda mialy problem z wygrzebywaniem pokarmu ktory opada na dno ze zwirku o grubosci 0,3-05cm do 1cm?

Kiryski dadzą rade przy takim żwirze, ja mam podobny i nie maja problemu. Generalnie powinieneś mieć jakieś rybki jedzące glony (np. otoski albo glonojady syjamskie ew. kosiarki małe) żeby nie mieć ataku glonów na szyby i rośliny. Oczywiście możesz uzywać chemii ale po co skoro rybki moga to zrobić zamiast chemii i wychodzą taniej i zdrowiej dla akwa w perspektywie czasu.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Posiadam akwarium 63l (60x30x35) i mam pytanie co do obsady:

1.

pielęgniczka kakadu 1+2

10 neon innesa

2 otosek

4 kirysek pstry

2.

brzanka pieciopręga 6

neon innesa 10

5 otosek