firewoman Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Chcę zrobić restart akwarium 60l. Oddaję suma i pielęgnicę, zostawiam kiryski i malutka pielęgnicę w kotniku. Planuję restart akwarium czyli wymianę żwiru na przyjazny kiryskom (okrągły, granulacji 1-3mm), przesadzenie 2 żabienic, dosadzenie roślin. Ponieważ kiryski zostają jak przeprowadzić restart akwarium? Planowałam tak 1. Zlać jak najwięcej wody, 2. przełozyc filtr do wody z akwa, niech pracuje w wiaderku 3. wymienić żwir 4. posadzić roślinki 5. Zalać wodą zlaną z akwa + dolewka nowej 6. Niech pomiele z godzinę 7. Wpuścic kiryski Kiedy mogę wpuścić nowe ryby?? Czy kiryski moga byc przez ten czas w wiadrze z filtrem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Bez testów troche niebezpiecznie... Jakie to kiryski? Nie wszystkie są równie wytrzymałe na takie manewry. Rośliny nie w samym żwirku, trochę wody dopiero później one. Kiryski mogą być w wiadrze z filtrem, tylko uważaj żeby nie miały wirówki. Wody starej jak najwięcej, >75% jest już w miarę bezpiecznie. Wody nie możesz trzymać w miskach/wiadrach które miały wcześniej kontakt z detergentami i środkami czystości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts