djescape Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 1. Chciałbym się zapytać, czy zakup z 4 lub więcej Kirysków jest możliwy do taj obsady akwarium 60l ? 2. Czy mogę jescze dokupić z 4 neonki innesa czy już nie za bardzo? PS. Wiem że zaraz dostane sobie za to że może za małe akwa na suma rekiniego i glonojada ale narazie są małe a jak podrosną to już mam dla nie ładne większe Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 To tak... Nie wiem co cie pokusiło na suma rekiniego w 60L... Oddaj go gdzieś! Według mnie to chyba może, ale pod tym wzgl. poczekaj na innych,bo nie jestem pewien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djescape Posted July 17, 2009 Author Share Posted July 17, 2009 czyli muszę gdzieś oddać rekina i wtedy zastanowić się nad kiryskami... może tak zrobię... a co z tymi neonkami i czy jeszcze glonojad nie będzie przeszkadzał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Nie wiem, czy będą sobie dogryzali, sumik rekini jest spokojny, nie skrzywdzi kirysa, ale sumik ma za małe akwarium, nawet przy moim 240L się wahało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Broker Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Ojjj nie ma co tam nowych gatunków w toń już upychać (chodzi mi o neony). Do Twojego akwarium, nie nadaję się tylko sum rekini (ryba, która jest nieporozumieniem w sklepach akwarystycznych, która w naturze bez problemu przekracza 100 cm, a w sklepach rybnych możemy filety z niej, tanio kupić pod nazwą "Panga"), ale i dodatkowo glonojad syjamski, gdyż rośnie spory (w środowisku naturalnym i 25 cm, w odpowiednim zbiorniku 15 może osiągnąć spokojnie) oraz w takim 60 l akwarium dodatkowo może stać się agresywny. Większych zbiorników wymagają również mieczyki - dorosłe malutkie nie są, na dodatek bardzo energiczne ryby, wymagają trochę wolnej przestrzeni (w 60 l im tego nie zapewnisz) i ich tryb życia powoduję, że mają dość szybki metabolizm. Badasz parametry wody? Jaki masz poziom NO3? Jak często robisz podmiany wody? Ja bym Ci ewentualnie zaproponował taką obsadę: 5 gupików (tylko, że problem jest z ich króliczym rozmnażaniem - masz co robić z młodymi?) 5 danio (skoro już są...) 8 miedzików 5 kirysków panda (bo ładne i nie duże ) Czy Twój zbiornik jest mocno zarośnięty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djescape Posted July 17, 2009 Author Share Posted July 17, 2009 Badania wody ostatnio daaawno nie robiłem niestety :/ muszę w końcu zrobić za niedługo przed podmianą wody (co dwa tygodnie 10-25%) albo coś. Na mieczyki, glonojada i rekinka mam już chętnego, który mi je weźmie jak podrosną (lub jak będę kiryski kupował) do większego akwarium bo na razie małe wszystkie są. A zbiornik mam średnio zarośnięty, kryjówek porobionych parę i mam taką wolną przestrzeń przy dnie i dlatego chce kiryski bo mi się spodobały i małe wymagania mają; z gupikami zawsze coś wymyślę bo dość dużo moich sąsiadów ma małe akwaria które chętnie przyjmą nowych mieszkańców . A co myślicie, żebym za glonojada dał kilka otosków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts