cyymek Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Witam proszę o pomoc w doborze obsady akwarium.Akwarium będzie minimum 54L a może nawet 65L. Ja ustaliłem taką obsadę: 1 x Zbrojnik żółty 2 x Molinezja czarna 2 x Gurami Mozaikowy 6 x Neon czerwony 2 x Pielęgniczka ramireza lub 2 x Pyszczak cytrynowy 4-5 x Kirysek lamparci i jeśli sie da 1 x Bojownik syjamski Proszę o ewentualne korekty i podpowiedzi. Z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creazyqris Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Witam...., jak dla mnie to trochę dużo tych ryb neony są bardzo ruchliwe 100l to minimum, ja dałbym do tego zbiornika 3 molinezje + 2 kiryski i glonka i chyba tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Witam...., jak dla mnie to trochę dużo tych ryb neony są bardzo ruchliwe 100l to minimum, ja dałbym do tego zbiornika 3 molinezje + 2 kiryski i glonka i chyba tyle Że co proszę?!? Neonki spokojnie mogą byc. 60l to dobre dla nich środowisko. I tak: 1 x Zbrojnik żółty odpada 2 x Molinezja czarna odpada 2 x Gurami Mozaikowy nie jestem pewien, ale tez chyba odpada 6 x Neon czerwony OK 2 x Pielęgniczka ramireza lub 2 x Pyszczak cytrynowy - Wybierz Ramirezy 4-5 x Kirysek lamparci OK i jeśli sie da 1 x Bojownik syjamski albo harem bojka, albo ramirezy Ewentualnie zrobiłbym tak: 10 neonków czerwonych harem pielęgniczek ramireza 5 kirysków lamparcich i harem bojek/ramirezy Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 3, 2009 Share Posted July 3, 2009 Witam...., jak dla mnie to trochę dużo tych ryb neony są bardzo ruchliwe 100l to minimum, ja dałbym do tego zbiornika 3 molinezje + 2 kiryski i glonka i chyba tyle Że co proszę?!? Ewentualnie zrobiłbym tak: 10 neonków czerwonych harem pielęgniczek ramireza 5 kirysków lamparcich i harem bojek/ramirezy że co proszę? Harem p. ramireza??? zanim kogoś poprawicie miejcie podstawę, że Was nie poprawią... masakra... Ja proponuję biotop Ameryki Południowej: 10-12 neonów inessa harem p.kakadu (1 samiec + 3 samice) 5 kirysków lamparcich Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyymek Posted July 4, 2009 Author Share Posted July 4, 2009 to zaproponujcie mi jakiś kolorowy zestaw rybek do takiego akwarium, podobają mi się rybki w jaskrawych kolorach lub wielobarwne.Wole większe w mniejszej ilości niż 30 gupików, mogą być mieszane (tylko nie gupiki).I mam takie pytanko z innej beczki.Jestem ograniczony rozmiarem akwarium (szerokość do 60 cm).I chodzi o to czy kupić profilowane 54l (60x30x30) zestaw czy proste 74l (60x35x40) i skompletować resztę urządzeń?Będzie to moje 1 akwarium pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismo Posted July 4, 2009 Share Posted July 4, 2009 tak jak kolega napisał, neony + kakadu + kiryski w odpowiednich ilościach (kolega napisał) i będziesz miał kolorową i odpowiednią obsadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietras Posted July 4, 2009 Share Posted July 4, 2009 To zależy ile ci wyjdzie za komplet 54l a ile za skompletowanie 74l. Z tego co słyszałem to bardziej opłaca się kupić komplet bo taniej wychodzi, ale czym większe akwarium tym lepiej:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismo Posted July 4, 2009 Share Posted July 4, 2009 taniej bo dodają badziewny osprzęt. Nie jestem zwolennikiem zestawów. Wolę sam kupić to co będzie dobrze działało a na tym nie można oszczędzać bo traci się podwójnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietras Posted July 4, 2009 Share Posted July 4, 2009 Nie wiem jak tam jest z tymi kompletami bo nigdy całego kompletu nie kupowałem, tylko słyszałem ze wychodzi taniej. Ja swoje akwarium kupiłem z pokrywą a resztę osprzętu osobno,co prawda troszkę mnie to kosztowało ale nie żałuje ze tyle wydałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 6, 2009 Share Posted July 6, 2009 szkło kupić i tak trzeba... albo dasz skleić u szklarza, albo kupisz w klepie. Co do pokrywy to z doświadczenia już wiem, że średnio się opłaca kupować... Masa pieniędzy i masa... ... przeróbek Jak doliczysz to co wrzucisz w stateczniki, świetlówki, oprawy itd... to lepiej zainwestować w spienione PCV (OBI i sklepy podobne) i samemu zrobić pokrywę. Sprzęty też taniej kupisz np przez allegro pojedyńczo, lub hurtowo u jednego sprzedawcy. Jeżeli nawet cena z przesyłką będzie taka sama to dostaniesz gratisy, a tak wszystkie gratisy wciągnie zoolog... Co do obsady to już podawałem swoją propozycję. PS. Jestem za prostopadłościennym akwarium możliwie największego litrażu Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyymek Posted July 8, 2009 Author Share Posted July 8, 2009 Dzięki za zainteresowanie tematem.Czy ta obsada którą podałem na początku może być w akwa 84l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 może oprócz zbrojnika (glonojada) i dołóż neonów do 10-12 i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts