marek123 Posted August 12, 2009 Share Posted August 12, 2009 Witam mam zamiar zalozyc swoje pierwsze akwarium. chce w nim trzymac 4 paletki, 30 neonkow czerwonych. chce cos tam jeszcze "wrzucic" co polecacie? aha akwarium zakladam moze dopiero pod koniec roku ale chce miec juz wszystko w glowie poukladane wiec zaczynam juz myslec z gory dzieki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted August 12, 2009 Share Posted August 12, 2009 Jak ma to być Twoje pierwsze akwarium to proponuje zacząć od innych rybek,łatwiejszych w chodowli. Nabierzesz doświadczenia i wtedy spróbuj z paletkami. Jeśli Cię nie przekonałem to do tej obsady ,którą podałeś możesz ewentualnie dorzucić zbrojnika. Jak poczytasz o paletkach to dowiesz się ,że najlepiej trzymać je w zbiorniku jednogatunkowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek123 Posted August 12, 2009 Author Share Posted August 12, 2009 jesli trzeba bedzie bede trzymal same paletki. ale ponac te ryby swietnie ze soba zyja wiec nie wiem co polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Nie kupuj paletek. Te ryby są wymagające, jeśli nie masz doświadczenia to pozabijasz rybki- one są strasznie wrażliwe. Lepiej kup sobie z 40 neonków, jakieś żyworódki. Ryby łatwe w hodowli i mające małe wymagania, a po kilku latach paletki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Paletki wcale nie są tak strasznie wymagające wystarczy utrzymywać parametry na dobrym poziomie + odrobaczać co jakiś czas paletki i mają się świetnie paletki i neony nie wchodzą sobie w drogę a co dodać... ja już bym nic nie dodawał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Jak ma to być Twoje pierwsze akwarium to proponuje zacząć od innych rybek,łatwiejszych w chodowli. O ile to rozumiem, bo bart dobrze tylko radzi, sugeruje, o tyle tego kompletnie nie potrafię zrozumieć: Nie kupuj paletek. Te ryby są wymagające, jeśli nie masz doświadczenia to pozabijasz rybki- one są strasznie wrażliwe. Lepiej kup sobie z 40 neonków, jakieś żyworódki Co to za tendencja u niektórych, że nakazują wręcz komuś co ma robić, i z góry się zakłada, że wszystko będzie jak najgorzej. Skoro chce, a nie robi akwarium jak widać z dnia na dzień, to ma sporo czasu na lekturę i zdobywanie wiedzy, więc ja nie widzę problemu. Porywając się od razu na takie wyzwanie - moim zdaniem bardzo dobrze. paletki i neony nie wchodzą sobie w drogę Dodajmy, że neony Czerwone Innesy wciągają jak makaron. Ja zostałbym przy samych paletkach + Kiryski - jeżeli pamięć mnie nie myli, to odmiana "Panda" ma podobne wymagania co do wody, jak paletki, w tym wysoka temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek123 Posted August 13, 2009 Author Share Posted August 13, 2009 przez ostatni tydzien caly czas doslownie caly czas (bo po 8 godzin dziennie) czytam o pelatkach nie sa zbyt trudnymi rybami do wychowania, mysle ze dam sobie z nimi rade spokojnie. kirysek- mi neony czerwone bardzo sie podobaja i bardzo chcialbym miec te ryby w swoim akwa. wiec co polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts