Molik136 Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Witam mam pytanie czy mogę trzymać kosiarki z glonojadami i kiryskami w jedym akwa 240 litrowym? I jeszcze jedno pytanie czy do glonojadów nadają się krewetki Red Cherry?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buncol Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Witam mam pytanie czy mogę trzymać kosiarki z glonojadami i kiryskami w jedym akwa 240 litrowym? I jeszcze jedno pytanie czy do glonojadów nadają się krewetki Red Cherry?? Witam to mój pierwszy post na tym forum. Co do trzymania kosiarek z glonojadami i kiryskami to śmiało możesz trzymać. Nadają się bez problemu Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 A jak myślicie czy Red Cherry nie zginą w 200 litrowym akwarium. Chodzi o to czy nie jest to za duże akwarium na te stworzonka?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Nie zginą, tym bardziej jak będą miały gdzie się chować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 Bo czytałem że one osiągają 3 cm wielkości to w takim akwa chyba nie będzie ich wogóle widać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 No jak ich będzie 5 szt to nie będzie widać , lecz jak będzie 200 to zauważysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 No w tym rzecz że ja nie chcę założyć krewetkarium tylko akwarium z rybami ;p Chciałbym żeby glonojady i kiryski też się na tym dnie dobrze czuły ale krewetki mi się podobają. Jeżeli jednak twierdzicie że lepiej zająć się rybami a nie krewetkami to dam sobie spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Krewetki RC same się rozmnożą w bardzo szybkim tempie , ja bym dał amanki rosna większe , ładnie czyszczą glonki , ale ciężko je rozmnożyć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 A myślisz że ma sens dodawanie tych krewetek do takiego zbiornika gdzie będą inne ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 A jak myślicie czy Red Cherry nie zginą w 200 litrowym akwarium. Chodzi o to czy nie jest to za duże akwarium na te stworzonka?? ja tez mam 200l akwarium i mam Rc i Babaulti razem miałam na początku 10 Redek i 10 Babek. Teraz nie wiem ile ich jest, ale coś koło 30 szt albo nawet 40? Powiem tak: Redki widać bardzo dobrze, ponieważ są czerwone i od razu się rzucają w oczy, mimo, że są małe moja max ma 3,5 cm. babaulti są większe, to widać je dobrze;) Polecam Redki i Babulti razem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 19, 2009 Author Share Posted July 19, 2009 A jak ocenilibyście taką obsadę: -kirysek lamparci -neonek innesa -glonojad -gupik -molinezja ostrousta -miedzik obrzeżony -krewetka Red Cherry litraż to 200l Nie podałem powyżej tylko ilości danych rybek. Proszę o komentarze ewentualne zmiany i jeżeli takie są to także sugestje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 jest Ok, ale to zależy ile sztuk jakiego gatunku, ale ja bym Ci poleciła mieć mniej gatunków (ja mam 5 w 200l) a więcej sztuk Kreweci możesz mieć nawet 50 (ale kup na początek z 10sztuk, i tak się rozmnożą) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Śmiało do 200L możesz dać RedCherry. Mój znajomy doradza od samego początku zakup fajerek z dwóch różnych źródeł, żeby świeżej krwi nadać stadku. One szybko się rozmnażają i mieszają się ciągle te same osobniki, jak się łatwo domyślić ma to zły wpływ na ich ogólną kondycję. Jak dasz 8szt. na te 200L to zobaczysz że nawet jak jedna się pokarze w widocznym miejscu, to od razu rzuci ci się w czy. Pozdr. Yakasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 Mam pytanie do tej obsady co podałem co według was pasowało by lepiej: -kirysek sierpowy -miedzik obrzeżony -krewetka Red Cherry Proszę o odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Kirysek i miedzik, które podałeś to malutkie rybki. Wybierz sobie, że tak powiem główny gatunek twojego zbiornika. Chcesz żeby ryby pływały spokojnie/ dostojnie. Czy np. mają śmigać w prawo i lewo jak np. Danio pręgowany/ malabarski. Te miedziki ładne są ale to spokojna rybka. Yakasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Możesz mieć te rybki, a nie masz jeszcze ustalonej obsady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 Nie mam ustalonej nie mam ale z góry mówię że nie chcę żadnych pielęgnic ani paletek ani akwarium jednogatunkowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Możesz mieć obsadę podobną do Love_Gr- z żyworódek. Albo z tych co podałeś, to ja bym zrezygnowała z miedzików- to fajne rybki ale malutkie, lepiej wziąć mniej gatunków a więcej ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 Dzięki wam wszystkim za rady Niedługo poinformuje o mojej obsadzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 a co sądzisz o sumikach szklistych???6-8 szt rewelka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 No tak nie za pięknie wyglądają ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 No, bo są raczej... przezroczyste:P Chcesz mieć raczej większe rybki, czy malutkie? z jakich stref? Ameryka, Azja... masz jakieś rybki na oku, które chcesz mieć na 100% ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molik136 Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 Rybki mają być wielkości do 12 cm maximum Nie mam strefy Na 100% chce glonojady i gupiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 NAd gupikami radzę się zastanowić bo mnożą się z wielką łatwościa i możesz mieć problem z narybkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts