tabu25 Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 witam przeprasza ale przeczytałem masę tematów i efekty taki że mam mętlik w głowie wymieniłem baniak z 20 na około 80 litrów jest filtr kaskadowy grzałka i napowietrzenie troszkę roślinek i kamienie Teraz proszę o pomoc w obsadzeniu ( żwirek jasny ) spory korzeń temp. wody 24-26 st. C Aktualnie w akwarium przebywa 2 gupiki samce i 4 samiczki ( będzie jeszcze 7 młodych dorastają w małym ) szukam spokojnych niezbyt wymagających rybek akwarium dekoracyjne jakieś 2 większe ( dorastające do 12 - 20 cm max ) i coś ławicowego 1 do 2 przydennych Bardzo proszę o pomoc w wybraniu lub sugestię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 Byle by nie przedobrzyć i napakować za dużo. Masz już 13 gupików, to sporo biorąc pod uwagę że będzie ich więcej niebawem zapewne ... moim zdaniem jak chcesz dodać i ryby ławicowe i coś większego i coś na dno to powinieneś zredukować gupiki. Z dużych, jakaś pielęgnica? Ławice: -Neony innesa [nie czerwone jak mają być jak najmniej wymagające] lub -Razbory klinowe Dno standardowo: -Otosy i -Kirysy [nie pandy - wymagające] Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabu25 Posted September 15, 2009 Author Share Posted September 15, 2009 super dzięki za odpowiedź Neony ile sztuk ( 10 ) Otosy i kirysy jakie ile ( tu nie mam pojęcia ) Pielęgnica a nie zje roślinek i przekopie akwarium ( mam dzieci nie chce bójek w baniaku ) Ilość gupików można kontrolować ( nawet zredukować przekazać do sklepu ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 Myślę że coś takiego powinno być ok: Neon innsea 15szt Otoski 6szt Kirysek spiżowy 6szt P. Ramireza 2+1 a gupiki redukuj, lub pozbądź się całkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 ramirezy trzyma sie w parach , osobiście uważam że za duży misz masz .... skup sie może na 2-3 gatunkach , dno - kiryski (6-7)lub otoski (6-7) toń - neonki (10)lub razbory (10)lub żałobniczki (6-7) góra -prętnik (1+2) masz dużo możliwości , tylko nie przesadź z ilością rybek ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts