kolekszy Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Witam, mam spory problem muszę w miare szybko zrobić nowe akwarium od podstaw, stare przypadkowo zostało uderzone i pękło. Jak zakładałem je to pamiętam ze woda stała w nim przez 3 tyg bez rybek. Ale teraz nie mam tyle czasu bo rybki są w wiaderku. Nowe akwarium juz mam, ale mam problem z wodą ....czy te uzdatniacze do wody coś pomagają?? Możecie mi coś polecić?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 pomagają. Najlepiej jak filtr ze stłuczonego akwarium również pracuje w wodzie odratowanej... Przyspieszy on dojrzewanie akwa, ale te 3 dni również trzeba odczekać. Jakie masz ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekszy Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 woda jest stara( filtr TetraTec Ex700) a mam 10 neonek, 2 glonojady, 2 bocje, 3 mieczyki i jeden sumik. To co warto zastosować?? jakie preparaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Ja bym nic nie stosowała z chemii. Nalać wodę nową plus starą, rybom w wiadrze można część podmienić na świeżą a tą zużytą, siup do akwarium, posadzić zielsko (najlepiej jak najwięcej), przełożyć filtr (ważne, zeby filtr nie miał przestojów), grzałkę, napowietrzacz i poczekać 1 dzień. Po tym dniu podmiana 20%, sprawdzić NO2, wpuścić ryby, dodać łyżeczkę soli niejodowanej na każde 30 l wody w akwarium. Przez pierwsze kilka dni nie karmić, potem przez kilka dni karmić bardzo oszczędnie. Podmiany co 3 dni 20% przez pierwsze 2 tygodnie, kontrola NO2 co 2 dni i nic nie powinno się stać. W razie pojawiania się NO2 zrobić podmianę i dalsza głodówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts