arturlep Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 Akwarium: 100x40x50h oświetlenie: 2x45W T5 OBSADA: 4szt - Skalar 6szt – Kirysek 20szt – Neon inessa 1szt – Glonojad - Zbrojnik niebieski 4szt – Otosek 2szt - Pielęgniczka boliwijska Czy można tak zostawić ? Jeśli moglibyście doradzić mi jeszcze obsadę roślin ("I,II i III plan") coś łatwego na początek, czytam i czytam, oglądam i na nic nie mogę się zdecydować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 no to może na początek na tył proponuję rogataka aby zapobiec inwazji glonów co do obsady nie wiem jak się mają te skalary do pielęgnic... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 Spokojnie Pielęgniczki Boliwijskie mogą być ze Skalarami . Wiem bo Mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 Mi się bardzo dobrze przyjęły żabienice, nie mam z nimi problemu i pięknie rosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawkens79 Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 Z roślin może moczarka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted June 17, 2009 Author Share Posted June 17, 2009 rozumiem że jeśli chodzi o ryby to jest ok ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 obsada jest jak najbardziej ok. Co do roślin to polecam różnego rodzaju kryptokoryny (rosną 10-15cm), do tego może żabieniczki + gałązatki i wszystkie niskopienne. W drugim planie można dać lotosy, żabienice, blyxę a na tło rośliny wysokopienne. Limnofilia bezszupyłkowa ,ludwigia płożąca, nadwódka tajlandzka itp Zajrzyj sobie tutaj i tutaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted June 22, 2009 Author Share Posted June 22, 2009 dzięki za odpowiedź jeszcze jedno pytanko jeśli chodzi o ilość gatunków roślin to dając np. 3 rodzaje 3plan, 4 rodzaje 2plan i trawnik będzie ok czy za dużo gatunków ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 Nie będzie za dużo roślin, podstawa to odpowiednie rozplanowanie planu. Gdy uwzględnisz wysokość i rozłożystość roślin to będzie OK. Na taką długość akwarium to śmiało i 4 rodzaje roślin planu 3ciego możesz śmiało dać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 Akwarium w pewnym sensie "zalesione" wygląda bardoz ładnie. Lecz dzisiaj zetknąłem sie z akwarium, gdzie były 3-4 roslinki (112l ) i wiecej rybeek. Urok miało niezwyły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted June 23, 2009 Author Share Posted June 23, 2009 czy do mojej obsady można jeszcze dorzuć jakąś rybkę czy jest już optymalnie (myślę o ramirezkach )? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted June 24, 2009 Share Posted June 24, 2009 Jeżeli będziesz miał P.boliwijskie to ramirezy odpadają. W sklepach mylą te ryby i trzymają boliwijskie pod nazwą ramireza a ryby mają do siebie wrogie nastawienie. Jak chcesz dodać to parę Pielęgnicy Skośnopręgiej pasuje do Skalara spokojna rybka kiedyś miałem ze skalarami kilka sztuk. Bardzo wdzięczne rybki. Yakasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gismo Posted June 24, 2009 Share Posted June 24, 2009 czy do mojej obsady można jeszcze dorzuć jakąś rybkę czy jest już optymalnie (myślę o ramirezkach )? A po co? Masz dobrą obsadę, rybki żyją ze sobą dobrze wiec po co im mieszać? Co za dużo to niezdrowo. Lepiej więcej rybek ale mniej gatunków - o wiele ładniej to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted June 24, 2009 Author Share Posted June 24, 2009 więc dołożyć jeszcze np. neonków lub kirysków lub otosków czy zostawić jak jest ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 jednak szykuje się mała zmiana 7 otosków zamiast 4 i teraz pytanie czym zastąpić kiryski bo jakoś mi się już odwidziały ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 bocjami można zastąpić litraż jest ok więc 4-5szt bocji powinno zaspokoić braki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 no tak ale to troche inne okolice niż wszystkie moje ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 no tak ale to troche inne okolice niż wszystkie moje ryby trochę nie rozumiem... jeżeli rezygnujesz z ryb dennych to myślałem, że na inne ryby denne... bo po co przerybiać strefę środkową i górną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 sprostuje właśnie szukam ryby przydennej zamiast kiryska "okolice" chodziło mi o biotop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 jedyne co mi przychodzi do głowy to plectomus i gibbiceps Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturlep Posted July 17, 2009 Author Share Posted July 17, 2009 no i się zmieniła obsada: 29 neon czerwony 10 razbora hengeli (dostałem w prezencie) 7 otosek 5 kirysek sterby 2 krewetki filtrujące 1 drewniak czy jest ok ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Bardzo lubię molki i mieczyki... Raczej ich nie oddam na rzecz skalarów. A gdyby dodać do tej obsady co podałam jakieś ławicowate? Jeśli się duże rybki nie nadają to już wybieram te kąsaczowate Ile bym mogła dodać prystelek barwnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts