dcieslik Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 29.09.2009 Start akwarium 12.10.2009 Wpuszczone Gupiki 29.10.2009 Wpuszczona reszta obsady 10.04.2010 Zmiana oświetlenia na 2xT5 24W 22.06.2010 Dołożenie kolejnego zestawu 2xT5 24W 12.08.2010 Instalacja CO₂ 22.08.2010 Start nawożenia metodą EI AKWARIUM 126 litrów 80x35x45 START AKWARIUM OBECNY STAN pH 7,2/6,5 GH 17/14 KH 10/5-6 NO2 0/0 NO3 15/15-20 Indykator: kolor jaskrawo zielony TECHNIKA Filtr zewnętrzny - Tetratec EX700 Grzałka - AQUAEL 100W Elektroniczne tygodniowe wyłączniki CO₂ - Butla + Reduktor Aquamedic + Elektrozawór ACL + Hydor CO₂ Turbodiffuser OŚWIETLENIE: 0,75W/L T5 SYLVANIA GROLUX 8500K + odbłyśnik T5 SYLVANIA AQUASTAR 10000K + odbłyśnik T5 SYLVANIA 6500K + odbłyśnik T5 SYLVANIA AQUASTAR 10000K + odbłyśnik FLORA Echinodorus quadricostatus (Żabienica czterożebrowa) Echinodorus amazonicus (Żabienica amazońska) Eleocharis parvula (Sitowie drobne) Anubias barteri (Anubias bartera) Rotala rotundifolia (Rotala okrągłolistna) Vallisneria (Nurzaniec) Ludwigia repens (Ludwigia płożąca) Glossostigma elatinoides (Języcznik australijski) Bacopa caroliniana (Bakopa Karolińska) Ceratopteris cornuta (Różdzyca pospolita) Myriophyllum aquaticum (Wywłócznik) NAWOŻENIE Metoda EI Macro: KNO₃ / KH₂PO₄ / K₂SO₄ Micro: Intermag FAUNA Neon Innesa - 15 Mieczyk - 7 Gupik - 7 Krewetka Amano - 5 Kirysek - 6 DODATKI Korzenie Mangrowca + kokos Tło - czarny brystol Żwirek 2-5mm + warstwa nawozu Skała wulkaniczna Link to comment Share on other sites More sharing options...
amiraczel Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 nieźle się zapowiada, tylko oświetlenie za słabe, u mnie w 86l jest 2x18 i jest na granicy, u ciebie jest 0,28W/l to trochę mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Roślinek mało jeszcze, ale jak podrosną to będzie ok. I masz bardzo ciekawy korzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Z oświetleniem zdaję sobie sprawę, że mało ale na razie musi tak pozostać (takie było w standardzie w pokrywie), z nowym rokiem pomyślę nad ulepszeniem jego a korzenie są tam dwa obok siebie i tak sprytnie razem wyglądają Może ktoś pomóc mi rozszyfrować co to są za roślinki (jest ich 4 rodzaje) bo pani w sklepie nie za bardzo wiedziała i nie chciała mnie w błąd wprowadzać. Wszelkie wskazówki, propozycje itp mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Może ktoś pomóc mi rozszyfrować co to są za roślinki (jest ich 4 rodzaje) bo pani w sklepie nie za bardzo wiedziała i nie chciała mnie w błąd wprowadzać. Wszelkie wskazówki, propozycje itp mile widziane. Chętnie pomogę tylko prosiłabym o jeśli się da zdjęcia każdej grupy roślin z bliska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Może ktoś pomóc mi rozszyfrować co to są za roślinki (jest ich 4 rodzaje) bo pani w sklepie nie za bardzo wiedziała i nie chciała mnie w błąd wprowadzać. Wszelkie wskazówki, propozycje itp mile widziane. Chętnie pomogę tylko prosiłabym o jeśli się da zdjęcia każdej grupy roślin z bliska. OK wrócę tylko do domu, zrobię fotki i zamieszczę w odpowiednim dziale. edit: Po powrocie do domu zrobiłem lepsze zdjęcia roślinek i zamieściłem w odpowiednim miejscu na forum >> viewtopic.php?f=42&t=11684&p=110718#p110718 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Mam już swoje typy ale jest kilka podobnych roslin a z tego zdjęcia niestety nie widać dokladnie. Możesz też opisać system korzeniowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebolek Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Tak korzen super wyglada,tylko malo roslinek w tyle akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Dla przyspieszenia cyklu w akwarium zawitali nowi towarzysze woda po dodaniu przyśpieszacza od tygodnia ma stałe i zadowalające parametry. Z nowym miesiącem jak wszystko będzie w porządku, powoli dołączą kolejni towarzysze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 generalnie przestałem sie lubować w gupikach , ale te Twoje zółto - czerwone są pro ... ładne ładne , czekamy na fotki jak sie wszystko rozrośnie , bo idzie w dobrą strone , lecz naprawde światło słabe , jak nie chcesz zmieniać to pomyśl o roślinkach mniej wymagających Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 [cut], lecz naprawde światło słabe , jak nie chcesz zmieniać to pomyśl o roślinkach mniej wymagającychBazując na fabrycznym oświetleniu 2x18W jakie byś świetlówki polecił by zastąpić obecne? Przebudowa oświetlenia nie wchodzi na razie w rachubę jedynie zastąpienie obecnych czymś lepszym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 jeżeli chodzi o długość świetlówek to nie ma chyba niczego lepszego niestety , albo 3x18W, albo http://www.allegro.pl/item750011582_zes ... _atti.html , będą 2 świetlówki wtedy , ale widzę że mocniejsze (chyba) , nie jestem obeznany w tym , tutaj m.in Mei,Kirysek Ci podpowiedzą dużo Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 Fajny dodatkowy zestawik w linku podałeś lecz obawiam się, że jak go zamontuję to zasłoni on otwór do karmienia w pokrywie w wolnej chwili przejdę się dziś do sklepu i poszukam czy nie ma mocniejszych świetlówek na taką jaką mam długość te w pokrywie. Jeśli bym znalazł np 20W to nie trzeba dodatkowo czegoś jeszcze wymieniać w obecnym standardowym układzie (jakiś bezpieczników, starterów)? edit: Po przeszukaniu forum doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię odbłyśniki a później: 1 opcja: standardowe T8 2x18 + T5 1x24 0,47 W/L 2 opcja: zastąpienie stand. na coś markowego T8 2x18 + T5 2X24 0,47 W/L 3 opcja: zastąpienie stand. na coś markowego T8 2x20 + T5 2X24 0,5 W/L I teraz pytanie do znawców która opcja była by lepsza i jakie zamontować zamienniki oraz dodatkową T5, bimbrownicy nie będę zakładać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Po przeszukaniu forum doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię odbłyśniki a później: ... 2 opcja: zastąpienie stand. na coś markowego T8 2x18... Przy tych roślinach, które masz tylko lileopsis może zamarudzić ale reszcie nie są potrzebne niewiadomo jakie bajery oświetleniowe. Proponuję na początek dołożyć tylko odbłyśniki i wymienić świetlówki na jakieś ciekawsze np 1 x Philips Aquarelle + 1 x Philips 865 lub 840. Im większe światło tym zwiększa się metabolizm zbiornika co wiąże się z dodatkowym nawożeniem i suplementacją CO2. Świetlówek poszukaj w sklepach internetowych np w http://www.zoolight.pl bo jest taniej niż w stacjonarnych zoologach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Czas na aktualizację. 29.10.09 do baniaczka trafiły 3 nowe rośliny i część z planowanej obsady. Stare rośliny trochę się rozrosły doszedł nowy korzeń mangrowca, wywaliłem lawę wulkaniczną i parę otoczaków. Obsada na dzień dzisiejszy wygląda następująco: 10 Neon Innesa, 10 Gupipk, 6 Otosek, 2 Pielęgniczka Ramireza, 5 Krewetka Fire Red. Wciąż się zastanawiam czy dodać 5 Kirys Panda i czy nie zwiększyć ławicy Neonów do 15-20szt. Do filtra włożyłem torf na obniżenie pH (obecne 7,4) i wymienione zostało oświetlenie na Hagen Aqua-Glo 20W + Juwel Warm-Lite 18W Link to comment Share on other sites More sharing options...
radozaur Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Fajny efekt z tym tłem,ja kombinowałem z różnymi aż wywaliłem wszystkie i za tło służy ściana z a akwarium.Chyba czas na aktualizację foto,ciekaw jestem jak teraz te roślinki wyglądają bo za te dwa tygodnie pewnie podrosły.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 17, 2009 Author Share Posted November 17, 2009 No tak różnie z tym rozrostem roślin, jedne podcinam i rozsadzam a inne jakoś nie rosną mimo wsadzonych tabletek pod korzenie i co dwa tygodnie dodawany nawóz w płynie. Kabomba przycięta bo się brzydka zrobiła z powodu braku minerałów w ziemi. Ale i tak coraz bardziej mi się podoba, choć widzę już pierwsze błędy, które popełniłem podczas sadzenia roślin A to parę fotek: i z boku: A tu parę mieszkańców: Link to comment Share on other sites More sharing options...
radozaur Posted November 17, 2009 Share Posted November 17, 2009 Fajny klimat całość przy tym oświetleniu tworzy a nawet trochę mroczny się wydaje,mnie się podoba ale roślinkom chyba nie za bardzo odpowiada.Na kolejnych zdjęciach widać że jest dość jasno w akwarium ale dla lileopsisa i tak jest to światło za słabe tak jak było u mnie i mnie w końcu zmarniała:-(.Glosia rośnie mi za to ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted November 17, 2009 Share Posted November 17, 2009 Super klimat akwarium. Masz przepiękne gupiki. Są świetne po prostu . Nie mogę się na nie napatrzeć. Eh, dlaczego u mnie w zoologicznym takich nie ma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 18, 2009 Author Share Posted November 18, 2009 Fajny klimat całość przy tym oświetleniu tworzy a nawet trochę mroczny się wydaje,mnie się podoba ale roślinkom chyba nie za bardzo odpowiada.Na kolejnych zdjęciach widać że jest dość jasno w akwarium ale dla lileopsisa i tak jest to światło za słabe tak jak było u mnie i mnie w końcu zmarniała:-(.Glosia rośnie mi za to ładnie. W akwarium jest ciut jaśniej niż na zdjęciach, co nie zmienia faktu, że z nowym rokiem zamierzam dołożyć jakąś T5 24-35W 6500K i będzie już "widno" dla roślinek. Super klimat akwarium. Masz przepiękne gupiki. Są świetne po prostu . Nie mogę się na nie napatrzeć. Eh, dlaczego u mnie w zoologicznym takich nie ma... Pierwotnie plan zakładał wpuszczenie 4-5 żyworodek podczas dojrzewania akwarium dla przyspieszenia całego cyklu i padło na zwykłe Gupiki Pawie Oczko ale jak zaprzyjaźniony sklepikarz pokazał mi co niedawno sprowadził to nie mogłem się oprzeć i kupiłem pięć lodowych i pięć tych pomarańczowych (nie pamiętam jak je nazwał) I teraz te pomarańczowe są moim oczkiem w głowie, czasami siedzę i podziwiam jak się ganiają... tylko ostatnio coś mi jedną podgryza za ogon i nie jestem w stanie wyczaić co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Czasami trudno wyłonić winowajcę który podgryza. Moja gupiczka też ma podgryziony ogonek. Myślę, że to moje molinezje bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale już z jej ogonkiem jest dobrze. Ładnie się goi. Gupiki są często niedoceniane. Po pierwsze dlatego, że większąść zaczynała swoją przygodę z akwarystyką właśnie od tych rybek. Do tego bardzo szybko się rozmnażają i nie są rybkami ze specjalnymi wymaganiami. Moim zdaniem są to bardzo fascynujące rybki. Lubię patrzeć jak samczyk prezentuje swój ogon. Do tego nie mogę się doczekać jak małe rybki się wybarwiają i co z nich wyjdzie. Może takie najczęściej spotykane w sklepach nie są tak rozchwytywane ale jak się dobrze przyjżeć można dostrzec ciekawą rybkę. Ale jak się zobaczy takie cudeńka jak ty masz to nie sposób oderwać oczu . Jak takie bym zobaczyła na pewno też bym zakupiła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted December 29, 2009 Author Share Posted December 29, 2009 Czas na kolejną aktualizację. Winowajcę podgryzanych ogonków odkryłem i okazały się rybki po których bym się tego nie spodziewał bo były najbardziej spokojne w baniaczku. Okazało się, że to niebieskie Gupiki a odkryłem to wpuszczeniu dużo większych Mieczyków gdy zaczęły je ganiać no i opuściły akwarium No ale czas na zmiany. Po powrocie z urlopu w baniaczku zastały mnie trzy rzeczy. Maaaase glonów, z którymi walczę od 2 tygodni dlatego sporo roślin na zdjęciach jest przycięta a taki ładny był już busz, druga rzecz to zakwitnięcie roślinki (pierwszy raz mi się to zdarzyło) no i trzecia najprzyjemniejsza pojawił się narybek Mieczyka co prawda tylko 4 zdążyłem odratować przed Ramirezami. Do akwarium dołączyły Mieczyki dwa samce czerwony i czerwono czarny oraz cztery samice czarno-czerwona i trzy czarne no i 4 małe jak na razie wyglądają na czarne. a teraz fotorelacja KWIAT Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 hehehehe 31 grudnia. piękna trawa jednak gdy nie masz światła mogą zadziałać krople do roślinek albo nawóz do kamieni chociaż osobiście nie zaobserwowałem aby to działało jednak to tylko 5zł mei: pisz poprawnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 Akwa ładne mnie się podoba może roślinki jeszcze małe ale na to trzeba czasu a co do roślinek, widać glony na nich robisz coś z tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 dcieslik od jakiegoś czasu nie lubiałem mieczyków .... ale jak patrze na Twoje.... to ahhhh , śliczne... baniak tez ogólnie robi wrażenie , tylko trzeba poczekać jak ta roślinka po prawej będzie miała więcej liści i będzie gęstsza ... i tyle ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts