Dama Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Mam pytanie do doświadczonych akwarystow czy to normalne ze neon innesa gdy gasze światło w akwarium jej błyszczący grzbiet zmienia sie w ciemny granat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Może w określaniu kolorów najlepszy nie jestem. Ale neony żywiołowo reagują na zmiany w oświetleniu. Po zgaszeniu mogą wydawać się że bardziej błyszczą i "świecą" niebieskawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Neony ogólnie rzecz biorąc nie "świecą" tylko odbijają światło i dlatego wydają się "błyszczeć". Więc po zgaszeniu światła, po prostu mają ciemne barwy, bo tak jak napisał Atreyu żywo reagują na zmiany oświetlenia. Moje neony również przybierały granatowe ubarwienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Moje po zgaszeniu światła wręcz bledną. Więc myślę, że to normalny objaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Ja zauważyłem że neony bledną w nocy(chyba śpią) oraz gdy są chore,Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z naświetleniem ponieważ gdy w nocy nagle włączę światło to ryby są dalej wyblakłe, błyszczą po dopiero paru minutach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z naświetleniem ponieważ gdy w nocy nagle włączę światło to ryby są dalej wyblakłe, błyszczą po dopiero paru minutach. No to właśnie chyba ma skoro po paru minutach wracają im kolory po zapaleniu światła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Właśnie chyba nie,bo to bardziej sen ryby jest powodem takiego ubarwienia ryby niż kąt padania światła.Po nagłym zapaleniu światła moje ryby były wyblakłe,po paru minutach przy tym samym świetle zaczęły błyszczeć co chyba jasno wskazuje na sen ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksys24 Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Właśnie chyba nie,bo to bardziej sen ryby jest powodem takiego ubarwienia ryby niż kąt padania światła.Po nagłym zapaleniu światła moje ryby były wyblakłe,po paru minutach przy tym samym świetle zaczęły błyszczeć co chyba jasno wskazuje na sen ryby.Spróbuj wyłączyć grzałkę i po obniżeniu temp. do minimalnego poziomu twoje neonki także stracą ubarwienie.Wszystko spowodowane jest warunkami w jakich są hodowane.To, że po wyłączeniu oświetlenia rybki tracą swoje ubarwienie to całkiem naturalna sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battle Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Hej mam pytanko do ekspertów lub przynajmniej tych co wiedzą JAK ROZPOZNAĆ PŁEĆ U NEONKÓW Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Samice są ciut większe i pełniejsze w partii brzusznej. Samce są smukłe i zazwyczaj mniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts