air Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Obsada najprawdopodbniej 20 Razbor Klinowych 3+1 Agissaza 10 Kirysków Panda 6 Otosków I 5 Helenek Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 coś mi się obiło o uszy, że ramirezka może troszkę straszyć kiryski ale co z agissaza nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pittt Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i chcialbym poruszyc temat obsady zbiornika 112l. Wiem ze takich tematow odnośnie tego litrarzu jest sporo lecz mam nadzieje że ktoś pomoże mi z moim problemem. A polega on na tym iż planuje taką obsade: 6x kirysek lamparci 1+3 pielęgniczka kakadu lub 1+1 ramireza 10x neon inesa 5x otosek Moje pytania: 1. Czy do takiej obsady moge jeszcze ewentualnie jakis gatunek dorzucic czy już jest wystarczająco tłoczno ( co do gatunku to nie mam konkretnego na myśli )? 2. Czy mógłby to być jakiś gatunek z innego biotopu np. prętnik karłowaty lub gurami mozaikowy? 3. Które z pielęgniczek lepiej trzymać w takim zestawie kakadu czy ramirezy? 4. Jakie roślinki najlepsze będa do takiej obsady ( chodzi mi jakie na tył , środek , i przód akwa ). Z góry dziękuje za udzieloną pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Twoja propozycja : 6x kirysek lamparci 1+3 pielęgniczka kakadu lub 1+1 ramireza 10x neon inesa 5x otosek Moja propozycja : 6 x kirysek 1+1 ramireza 15-18 neonów 5x otosek będzie super Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Co do obsady to zgadzam się z wyższym postem. 1. Czy do takiej obsady moge jeszcze ewentualnie jakis gatunek dorzucic czy już jest wystarczająco tłoczno ( co do gatunku to nie mam konkretnego na myśli )? 2. Czy mógłby to być jakiś gatunek z innego biotopu np. prętnik karłowaty lub gurami mozaikowy? 3. Które z pielęgniczek lepiej trzymać w takim zestawie kakadu czy ramirezy? 4. Jakie roślinki najlepsze będa do takiej obsady ( chodzi mi jakie na tył , środek , i przód akwa ). 1. Raczej nie, obsada jak w powyższym poście jest ok 2. Patrz punkt 1 3. Ramirezy zawsze w parach a kakadu zawsze w haremie 4. Polecam mchy, rosną szybko i gęsto. Na tył to moczarka, nurzaniec amerykański. Również rogatek będzie pięknie rósł nawet w słabym świetle. No i oczywiście w akwarium nie może zabraknąć korzeniu i kokosów- właśnie an nich najlepiej urosną mchy Link to comment Share on other sites More sharing options...
pittt Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Dziękuje za odpowiedz . Chociaż mam jeszcze jedną wątpliwość a mianowicie czy mógłbym razem hodować te 2 gatunki pielęgnic? Czy może zbyt mała powierzchnia dna zbiornika 80x35? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Nie, raczej tych 2 pielęgnic nie powinno się razem hodować. Ja tak uważam, może ktoś ma inne zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo81 Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 moje 112 wyglada tak 6 głupików (2+4) 10 neonków 2 molinezje żaglopłetwe 2 skalary 5 kirysków spiżowych 2 mieczyki 2 zbrojniki ( glonojady) narazie jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 moje 112 wyglada tak 6 głupików (2+4) 10 neonków 2 molinezje żaglopłetwe 2 skalary 5 kirysków spiżowych 2 mieczyki 2 zbrojniki ( glonojady) narazie jest ok 6 głupików- gupików jak już; ok 10 neonków- trochę za dużo, tak z 8 powinno być 2 molinezje- co najmniej 1+2 2 skalary- za małe akwarium 5 kirysków- ok 2 mieczyki- co najmniej 1+2 2 zbrojniki- ok Może byś miał tak: 1+5 gupik 8x neon 1+2 molinezja 5x kirysek 1+2 mieczyk 2x zbrojnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo81 Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 ok dziekuje za rady mysle ze z dokupieniem " Pani" molinezji i mieczykowej nie bedzie problemu a co z iloscia rybek ok 30- 32 to chyba nie za duzo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Zależy jakie to ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo81 Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 no oczywiscie ale w moim przypadku sa to raczej male lub srednie rybki latwiejsze w hodowli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Neonek jest mały a potrzebuje 40l, danio też jest mały a potrzebuje 80l- bo jest bardzo ruchliwy. Wielkość akwarium dla danej ryby zależny od jej charakteru, a nie wielkości Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo81 Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 obecnie moje 112 to 4+2 gupiki 9 neonow inessa 5 kiryskow spizowych 2+1 mieczyki ( 2 samiczki, 1 samiec oczywiscie) 2+1 molinezja zaglopletwa 2 skalary 2 zbrojniki niebieskie wiem pewnie zaraz uslysze ze; do skalarow za male akwarium ale narazie sa male i bede sie martwil jak urosna do obiecywanych 20cm ze molinezje i mieczyki nie powinny byc razem ale tak doradzono mi w sklepie i narazie tak zostanie . jestem poczatkujacy i bede sie uczyl na bledach zreszta wersji i porad odnosnie hodowli ryb jest tak duzo i czesto roznych ze zawsze znajdzie sie ktos komu cos sie nie spodoba. mysle ze moja obsada nie jest az taka tragiczna o wszelkich spostrzezeniach bede pisal. dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 obecnie moje 112 to 4+2 gupiki 9 neonow inessa 5 kiryskow spizowych 2+1 mieczyki ( 2 samiczki, 1 samiec oczywiscie) 2+1 molinezja zaglopletwa 2 skalary 2 zbrojniki niebieskie wiem pewnie zaraz uslysze ze; do skalarow za male akwarium ale narazie sa male i bede sie martwil jak urosna do obiecywanych 20cm ze molinezje i mieczyki nie powinny byc razem ale tak doradzono mi w sklepie i narazie tak zostanie . jestem poczatkujacy i bede sie uczyl na bledach zreszta wersji i porad odnosnie hodowli ryb jest tak duzo i czesto roznych ze zawsze znajdzie sie ktos komu cos sie nie spodoba. mysle ze moja obsada nie jest az taka tragiczna o wszelkich spostrzezeniach bede pisal. dziekuje Czyli 2 liczba to samca, a 1 samice? (mała uwaga- na forach zwykle pisze się na odwrót- najpierw samce a druga liczba to samice) Tylko skalary tu nie pasują. Reszta jest ok- ja uważam że bez problemu można trzymać razem mieczyki i molinezje. Dużo osób tak ma i jest ok (ja też mam je razem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo81 Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 czeski blad juz poprawiam 2+4 gupiki 1+2 mieczyki 1+2 molinezje oraz cala reszta teraz juz wiem ze skalary powinny byc w wiekszym akwarium (w sklepie mi je doradzono) ale zostawie je. narazie sa malutkie jak urosna najwyzej je wydam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 1, 2009 Share Posted August 1, 2009 Do maksymalnych rozmiarów na pewno w takim akwarium nie urosną. Oddaj je lepiej póki są małe- żeby w dużym akwarium mogły urosnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
berczyk13 Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 chce założyć akwa 112 litr tylko mam pytanie bo nie chce dużych ryb tylko małe albo średnie i zależy mi żeby rybki pływały na górze na środku i na dnie i jakie rośliny i kamyki doradźcie i jakie ozdoby myślałem o skałce hodowlanej i ile glonojadów najlepiej jakieś małe sprzent mam taki akwarium z przednią szybą profilowaną 80x35x40cm (112l) pokrywa profil 80X35 ABS w kolorze czarnym wraz z oświetleniem (w komplecieT8 2x18W) Filtr wewnętrzny Hailea BT-700 filtrująco - napowietrzający napowietrzacz 2 wyloty parametrów nie znam bo dał mi go kolega a nic na nim nie pisze Grzałka z termostatem Hailea 100W akwa chce założyć we wrześniu 10 akwarium powinno przyjść przyszłym tygodniu z allegro a ile potrzebujewoda żeby można było wpuśćći rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek20 Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 z 15 neony innesa/czerwone pare otoskow 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 Od momentu urządzenia akwarium i nalania wody oraz włączenia grzałki i filtra trzeba czekać 3-4 tygodnie. Przez ten czas kup testy i mierz parametry. Obsada to np.: 15x neon Innesa 1+1 pielęgnicza Ramireza 1+2 molinezja 8x kirysek Roślinki to mchy, anubiasy, moczarki, nurzańce... Im więcej roślin tym lepiej I urządź je tak, żeby najwyższe były z tyłu, średnie na środku a najmniejsze na 1 planie. I pamiętaj o wolnej przestrzeni do pływania dla rybek! Kamienie kupisz w zoologicznym. Chyba, że mieszkasz na wsi- idąc na spacer spotkasz mnóstwo różnych, fajnych kamieniu, Wystarczy wyparzyć i można dać do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
berczyk13 Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 myślałem o danio pręgowany tak 6 sztuk I CHCIAŁEM JESZCZE KUPIĆ 3 MAŁRZE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 No to może: 6x danio 10x razbora klinowa 10x otosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 co wy wszyscy z tymi wstretnymi neonkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Ja też ich nie lubię, są chorowite i się nie da rozmnożyć... Ale większość ludzi je chce, więc podaję z nimi obsadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 to juz nie lepsze danio ? kolorowe , zwariowane, krejzi fiszki ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts