kamrox Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Możecie mi przedstawić wady oraz zalety akwarium klasycznego i profilowanego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 przede wszystkim ładnie wygląda oddaje głębię akwarium...wadą jest chyba tylko to iż przy samodzielnym wykonaniu pokrywy trzeba w odpowiedni sposób wyprofilować przednia część pokrywy (chociaż to też nie jest zbyt kłopotliwe)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agata Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Słyszałam że profilowane mogą pękać. Ale nie wiem czy to prawda. Tzn jednemu znajomemu pojawiło się na tej wybrzuszonej ściance pęknięcie i trzeba było kupować nowe akwa. Ale pojęcia nie mam czy było to związane właśnie z budową. Ja mam proste i jestem bardzo zadowolona;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 26, 2009 Administrator Share Posted September 26, 2009 Kup zwykłe . Zaufaj mi . Wady profilowanego, tak na szybko : zniekształca obraz, ma mniejsza pojemność od faktycznie podawanej, problemy z pokrywą i jej przeróbką(mało miejsca),w razie zarysowania szyby itp, problemy z dostaniem oraz z dopasowaniem nowej............................... Wady prostego : - Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 viewtopic.php?f=43&t=9791 viewtopic.php?f=43&t=10549&start=0&st=0&sk=t&sd=a viewtopic.php?f=43&t=9078&start=0&st=0&sk=t&sd=a I wiele innych tematów... Opcja search.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 Musiałem przeoczyć te tematy w wyszukiwarce Na allegro jest strasznie dużo tych profilowanych i są stosunkowo tanie. Firma wromak bodajże je produkuje. http://allegro.pl/item742376935_akwariu ... szawa.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Eh po pierwsze kup takie jakie Ci się podoba i jakie chcesz wybór profl-proste ma o wiele mniejsze znaczenie niż np wewnętrzny/kubełek Ja kupiłem 54l profilowane, takie chciałem i nie żałuje Coś o plusach prostego bo tu tylko minusy widzę Widziałem kiedyś testy, wyszło z nich że profilowane jest wytrzymalsze od prostego. Szczególnie jak chodzi o przypadkowe uderzenia w szybę. A zarysować pewnie go nie planujesz W dobie internetu pokrywę/podkładke kupisz spokojnie odpowiednią, a miejsca na dodatkową świetlówkę nie zabraknie Całe zniekształcenia to delikatne i co ważne równomierne powiększenie, mi akurat to bardzo odpowiada przy obserwacji ryb, niektórym nie odpowiada - kwestia gustu a o nich się nie dyskutuje Z tym że mówię o połowie mniejszym litrażu... powyżej 100l kupiłbym jednak proste ze względu na straty w litrażu, w 54l jest to ok 5l, w większym i wyższym akwa więcej Your choice I lepiej nie kupuj akwarium na allegro... o wiele lepiej pojechać do sklepu, oglądnąć, porównać i kupić. No i mamy wtedy pewność że nikt nie rzucał paczką xP Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 I lepiej nie kupuj akwarium na allegro... o wiele lepiej pojechać do sklepu, oglądnąć, porównać i kupić. No i mamy wtedy pewność że nikt nie rzucał paczką xP Racja, sam kiedyś pracowałem w magazynie i wiem co się z paczkami dzieje W takim razie chyba kupie profilowane tak, jak chciałem Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts