kamrox Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Witam! Planuje założyć swoje pierwsze akwarium (roślinne). O podstawach już czytałem, ale mam jedno pytanie, mianowicie: Czy do akwarium wsypać sam żwirek, czy może na dnie powinno być jakieś inne podłoże, a później żwirek? Nasunęło mi sie też kolejne pytanie Czy kupował ktoś z Was żwirek w sklepie ogrodniczym, czy może taki sie w ogóle nie nadaje? Bo tam na pewno będzie taniej niż w sklepie akwarystycznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=24&t=11417 zobacz u tego kolegi - forumowicza Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 kolega ostro pojechał w LT, a to wyższa szkoła jazdy. Nie proponuję ziemii ogrodowej lepsza będzie baza produktów ADA i gotowe podłoża Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Grzesiu nie jest jedynym co z ziemią kombinuje Aqua Substrate Aqua Substrate II+ - no to jest całkiem, całkiem i cena też jest nawet w miarę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Czyli z tego co zrozumiałem i poczytałem, to Aqua Substrate stosuje sie zamiast żwirku, tak? Nawozi on rośliny przez około 16 miesięcy, a co poźniej? Stosuje sie jakies nawozy do wody? A jakby kupić normalny żwirek w sklepie zoologicznym, to miesza się go np. z jakimis odzywkami, nawozami czy czyms takim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 tak stosując zwykły żwirek roślinki szybko pokażą czego im trzeba. A wtedy trzeba nawozić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 No dobra, ale jak wsypuje żwirek do akwarium, to wskazane jest wymieszanie go z jakąś "odżywką"? Czy może sama woda i światło wystarczy żeby sobie wesoło rosły? Czy może np. dopiero po paru dniach dodać jakiś nawóz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 nie trzeba mieszać. Wystarczy, że zaczniesz nawozić jak roślinki zaczną pokazywać niedobory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Dobra, dzięki za pomoc A o jakiej ziarnistości zastosować żwirek? 3-5mm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 lepszy chyba będzie 1-3, ale to kwestia gustu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamrox Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Gdzieś czytałem, że dzięki wiekszym szczelinom pomiędzy kamyczkami rośliny lepiej i szybciej sie ukorzeniają, ale jeśli faktycznie nie ma to żadnego wpływu, to wybiorę ten, który będzie mi się bardziej podobał Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts