xpamer Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Co muszę mięć żeby wiedzieć, że w akwarium panują odpowiednie warunki do życia ryb i roślin ? Jakie testy, jakie chemikalia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Dobrze byłoby mieć testy do badania takich parametrów wody jak: - ph (kwasowość, zasadowość) - kh (twardość węglanowa) - gh (twardość ogólna) - No2 (azotyny) - No3 (azotany) Można też badać poziom o2 (tlenu), Co2 (dwutlenku węgla), Po4 (fosforanów)... i pewnie jeszcze inne cuda ale myślę, że te pięć pierwszych to podstawa... przynajmniej dla mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 najdokładniejsze testy są oczywiście kropelkowe. Paski nigdy nie dorównają kroplom. Dobre jeżeli chodzi o jakość/cena komplet z zoolka. Inne bardzo dobre testy to na NO2/NO3 kropelki z SERY, a na pH, kH, gH kropelki z JBL-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xpamer Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Polecili byście jakieś konkrety? W kropelkach jeśli można. Z góry dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Dobre jeżeli chodzi o jakość/cena komplet z zoolka. Inne bardzo dobre testy to na NO2/NO3 kropelki z SERY, a na pH, kH, gH kropelki z JBL-a Polecili byście jakieś konkrety? W kropelkach jeśli można. Z góry dzięki ... nauczcie się w końcu czytać, bo widzę, że twój nick jest adekwatny do tego co robisz na forum Panie "xpamer" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xpamer Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Co się tak denerwujesz kolego. Nie jestem takim wyjadaczem jak Ty... a co do adekwatnego nicka .. XPAMER, pochodzi nie od SPAMU, tylko od nazwy kościoła a raczej sekty XPAM ! Shem: też nie jestem wyjadaczem, po prostu staram się zrozumieć co piszą do mnie inni, polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts