Dama Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Witam wszystkich Za powtórzenie tematu z góry przepraszam... To już będzie mój drugi post:) chciałbym się dowiedzieć od jakiegoś doświadczonego akwarysty jak stworzyć dobre akwarium 112l chodzi mi o: 1. Chciałbym do niego jak najbardziej kolorowa obsadę plus rybki czyszczące 2. chciałbym wiedzieć jaki żwirek kupić?? i ile go potrzeba by zrobić 6cm podłoże?? 3. filtr jaki przewidziałem to aqua el fzn3 czy jest on odpowiedni?? 4. prosiłbym o dobranie jak najmniej wymagających roślin ( nie chce przerabiać obudowy) 5. czy grzałka 100 wat starczy?? (w pomieszczeniach przez cały rok jest około 20-23 stopnie) 6. jakie dekoracje najmniej wpływają na wodę?? (chodzi mi o odczyny) Jestem początkujący i nie chce popełnić błędów... Z góry dziękuje i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Przeczytaj to: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=43&t=6354&start=0&st=0&sk=t&sd=a http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=43&t=11210&start=0&st=0&sk=t&sd=a Życzę powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Konkretnie po koleji: 1. Zmienniaki plamiste/Gupiki/Bojownik -> najwięcej odmian barwnych. Do tego jakaś obsada czyszcząca otosy/zbrojniki i kirysy najlepiej. 2. viewtopic.php?f=43&t=11469 [jaki i ile] 3. Odpowiedni i świetny wybór [ale wystaje ponad akwa i pewnie będzie trzeba wyciąć otwór w pokrywie - pamiętaj o tym] 4. viewtopic.php?f=5&t=9355&p=101654&hilit [lista cieniolubnych] 5. Wystarczy spokojnie. 6. Odpowiednie kamienie ,spreparowany korzeń. Zamki/ozdoby raczej odpadają. Jak masz jeszcze pytania to pisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dama Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 a z tych wszystkich roślinek takie najciekawsze bardzo bym prosił edit: a na przykład bojce wspaniałe?? a co powiecie o pielęgnicach papuzich?? mod: Nie pisz posta pod postem, edytuj posty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 a z tych wszystkich roślinek takie najciekawsze bardzo bym prosił edit: a na przykład bojce wspaniałe?? a co powiecie o pielęgnicach papuzich?? mod: Nie pisz posta pod postem, edytuj posty! Będę miał p. papuzie. Potrzebują jakiejś kryjówki, jeżeli je chcesz to tylko z innymi pielęgnicami. Niewymagające, ale dużo ludzi ma zastrzeżenia, bo jest to hybryda DNA, nie ma jej w normalnym środowisku. Bocje wyjadają ślimaki, wyrastają duże, nie wiem na ile, ale duże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dama Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 ogólnie z tego co widziałem to papuzie są stosunkowo drogie właśnie tez czytałem opinie co do tych pielęgnic i zgadzam się z tobą... ale maja fajne pyszczki i ładne barwy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 i na papuzie i na bocje wymagania litrażowe min 200 zalecane od 300 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dama Posted September 24, 2009 Author Share Posted September 24, 2009 ale na_przykład parka papuzich i parka bocji też nie może być?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 i na papuzie i na bocje wymagania litrażowe min 200 zalecane od 300 Czytajmy ze zrozumieniem, nie mogą być razem ani osobno w takim zbiorniku zwłaszcza ze bocja to ryba stadna. tak wiec NIE x 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 i na papuzie i na bocje wymagania litrażowe min 200 zalecane od 300 Czytajmy ze zrozumieniem, nie mogą być razem ani osobno w takim zbiorniku zwłaszcza ze bocja to ryba stadna. tak wiec NIE x 3 ale o co kaman? Bocje mogą żyć z p. papuzimi niby dlaczego nie mogą? Pływają w różnych partiach, więc jeżeli jest odpowiedni litraż to mogą być. Moja poprzednia wypowiedź to było stwierdzenie, a nie odniesienie się do któregoś z powyższych postów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 hipcio źle zrozumiałeś nie mogą być razem (chodzi o litraż) ani osobno (chodzi o litraż) a nie o to że te ryby nie mogą być razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 a z tych wszystkich roślinek takie najciekawsze bardzo bym prosił edit: a na przykład bojce wspaniałe?? a co powiecie o pielęgnicach papuzich?? mod: Nie pisz posta pod postem, edytuj posty! ogólnie z tego co widziałem to papuzie są stosunkowo drogie właśnie tez czytałem opinie co do tych pielęgnic i zgadzam się z tobą... ale maja fajne pyszczki i ładne barwy:) W żadnym z powyższych postów nie było mowy o wkładaniu tych ryb do akwarium, tylko luźne pytanie o te ryby, więc luźna odpowiedź o tych rybach z wyjaśnieniem, ze odpadają, bo 112 to mniej niż to minimalne 200 Jedna bocja by miała gdzie pływać, ale nie można trzymać jednej bocji, a dla 5 min 200... papuzie nawet parka to już mają wymagania litrażowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 ale naprzyklad parka papuzich i parka bojcy też nie może być?? no uważam, że to jest (jak dla mnie) pytanie o to czy można je wsadzić do akwarium (razem) ale ok nie róbmy tu zamieszania! już wiadomo, że te ryby w ogóle nie mogą być w 112l Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 hahaha ale się uśmiałem teraz... myślałem, że shem do mnie bije, a to było do Damy Wszystko ok Anija277: No widzisz I już po kłopocie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dama Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 hehe z moich postów zrobiła sie mała kłótnia:P dziękuje za odpowiedzi:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts