harpagan Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Witam Mam ciekawą rybkę i chciał bym dowiedzieć się coś o niej. Mam ja od czasu jak miała 5 cm to było z 5 lat temu teraz ma około 30. Jest dziwna bo wydaje sie jak by oddychała powietrzem atmosferycznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Jest to SUM INDYJSKI mam takiego samego był już temat założony prze zemnie ale za dużo nikt nie wiedział i został zamknięty viewtopic.php?f=96&t=10637 Po poszukiwaniach znalazłem kilka informacji na temat tej ryby ,ryba wszystkożerna. Najchętniej zjada dżdżownice, serca wołowe itp., przyjmuje też pokarm płatkowy.Należy zachować ostrożność stykając się z tą rybą, gdyż pierwszy promień jej płetw piersiowych wydziela jad. Nie zabija on, co prawda, ale nikomu nie należy życzyć, aby doświadczył jego działania. Heteropneustes fossilis posiada pomocniczy organ oddechowy w postaci unaczynionej jamy, przebiegającej wzdłuż kręgosłupa na całej długości ryby, od tyłu głowy do ogona. Pomaga on przeżyć w warunkach słabego natlenienia wody, związanego z wysychaniem zbiorników podczas długiego upalnego lata.O ile nie mają szczególnego znaczenia parametry wody, o tyle niezbędna jest dobrze dopasowana pokrywa, by ryba nie wyskoczyła z akwarium. Lepiej nadaje się akwarium z roślinnością, jednak powinna ona być mocno ukorzeniona, oraz z kryjówkami pośród kamieni. Nawet w młodym wieku ryba ta nie może żyć w akwarium wielogatunkowym.O ile nie mają szczególnego znaczenia parametry wody, o tyle niezbędna jest dobrze dopasowana pokrywa, by ryba nie wyskoczyła z akwarium. Lepiej nadaje się akwarium z roślinnością, jednak powinna ona być mocno ukorzeniona, oraz z kryjówkami pośród kamieni. Nawet w młodym wieku ryba ta nie może żyć w akwarium wielogatunkowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Jest dziwna bo wydaje sie jak by oddychała powietrzem atmosferycznym. Chyba masz za słabe napowietrzanie bo ja mialem je długo długo i cały czas siedziały w swojej kryjówce i nie wypływały po powietrze. Bardzo ciekawa ryba, ma troche nieposkromiony apetyt bo u mnie bardzo dużo jadła. Żeruje w nocy i przez to straciłem pare neonów i gupików. Ps. podczas wyławinia ryby poczęstowała mnie jadem, miałem mocno spuchnięty kciuk, a jak powiedziałem to nauczycielce ze szkoły to powiedziała że mam bujną wyobraźnie i żebym nie oglądał tyle discovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts