Cryoff Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Witam, mam problem z Hygrophila difformis "Variegated" - synema. Roślina 'bieleje'. Niżej zdjęcie. Niestety nie mam możliwości zrobić zdjęcia lepszej jakości. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 uważam że po 1 masz za slabe światło, a po 2 niedobór potasu. jak temu zapobiegać dowiesz się korzystając z wyszukiwarki na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cryoff Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 Po ewentualnym nawożeniu potasem i wymianie oświetlenia będę musiał obciąć zbielałe liście czy roślina się sama zregeneruje? Nie ukrywam, że zależy mi na tej roślinie i chce zrobić z niej naprawdę fajna kompozycje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 niestety będziesz musiał obciąć, ale już kolejne rozłogi będą w pełni zdrowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Hola, nie rozpędzajmy się tak! Blednięcie liści żółtawe/ białawe kolory, to najczęściej wina niedoboru żelaza. Póki roślina w miarę cała, nie ma martwicy ani nic na ten "kształt" liści bym nie wycinał ;p (możesz ale nie musisz) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 Brak żelaza powodowałby, że roślina staje się przeźroczysta, jakby obumierająca i każde następne młode liście bardzo szybko obumierałyby. Zacząłbym od potasu, bo tego przedawkować sie nie da, natomiast nadmiar Fe powoduje wysyp glonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cryoff Posted September 21, 2009 Author Share Posted September 21, 2009 Jeszcze mogę dodać, że liście na lisimachia nummularia w tym samym akwa robią się czarne w niektórych miejscach, może ten fakt dodatkowo pomoże wam złożyć wszystko w jedną całość i ostatecznie ustalić niedobory. Po ewentualnej podcince liści mogę pociąć łodygi hyrgophila i rozsadzić aby urosła ona w jedną większą gęstą kompozycję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 viewtopic.php?f=5&t=11056 Poczytaj tutaj, może coś Ci spasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cryoff Posted September 21, 2009 Author Share Posted September 21, 2009 No według mnie to tutaj z połowa pierwiastków mogłaby pasować. Ale przecież w kranówce jakieś tam pierwiastki są, co tydzień podmieniam 15-30% wody i nie wierze żeby tylko dwie rośliny w 54l akwarium wszystko tak zżerały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts