kirysek97 Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Mój kirysek ma bardzo duży brzuch. Co może być powodem?! Może jest w ciąży??? Prosze o pomoc!!! Wszędzie szukałem w google i nie znalazłem nic na ten temat! Z góry dziekuję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke_95 Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 w ciąży na pewno nie jest. jeśli to jest samica może mieć ikrę! może znajdziesz coś tu: http://www.superakwarium.pl/choroby-i-leczenie-c12.html powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Twoja rybka jest przeżarta, karmisz ją za dużo, za często i być może nieodpowiednią karmą. Być może... Zrób rybom 2-3 dniową głodówkę ale być może że już jest za późno. I co Ty wpisałeś w google skoro nic nie znalazłeś??? Ech, ciężko jest mieć 12 lat. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 19, 2009 Author Share Posted September 19, 2009 w ciąży na pewno nie jest. jeśli to jest samica może mieć ikrę! może znajdziesz coś tu: http://www.superakwarium.pl/choroby-i-leczenie-c12.html powodzenia! Czyli że możę mieć ikre w brzuchu??? To jest chyba samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 To nie jest ryba jajożyworodna ( tak jak gupik ) tylko jajorodna ( jak kirysek ) czyli składa jaja i niemoże miec ikry w brzychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glonek Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 Ile ma litrów twoje akwa?I ile masz tych kirysków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 21, 2009 Author Share Posted September 21, 2009 Jest ich 6 ( kirysków albinosów). Akwarium ma pojemność 54l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konkal Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 nicke_95 ma rację,kirysy składaja ikrę do "kieszeni" na brzuchu i tam sie rozwija (podobnie jak z małymi kangurów), dlatego"otyłośc" Twojego kirysa może miec to podloże.Życzę powodzenia w chowie małych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Wczoraj wieczorem znalazłem białe małe jajeczka czy to ikra kirysków?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glonek Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 JaJaką masz obsadę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 JaJaką masz obsadę? Obsada: 2 mieczyki hellera 2 molinezje zaglopłetwe 1 molinezja ostrousta 2 hokejówki 6 neonów innesa 6 kirysków albinos 2 gupiki 1 pielegniczka ramireza 1 bojownik syjamski 2 krewetki RC Wiem że mam przerybienie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agata Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Matko o.O 25 ryb w 54 litrach? Pielęgniczka Ramireza źle znosi przerybienie, molinezja żaglopłetwa uwielbia duże baniaki, zresztą tak samo mieczyki. 1 molinezja ostrousta? To ryba stadna! Tak samo zresztą hokejówki... Poczytaj o rybkach co masz, zobacz jakie mają wymagania i zobacz co możesz sobie zostawić, a co lepiej oddać. http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11.html Te rybki naprawdę muszą się męczyć Ładne akwarium to nie akwarium pełne różnch rybek. Równie dobrze mozesz mieć ładne akwarium jednogatunkowe, za to z zadowolonymi i zdrowymi rybkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Naucz sie czytac. przecież napisałem że wiem że mam przerybienie. Niedługo rybki niektóre wydam. Molinezje to może trochę za mały litraż ale mieczyki to minimum 60l ( tak pisze w wielu encyklopediach). Ok brakuje 6 litrów ale o to chyba nie chodzi. Ps; To jest temat o kiryskach i rozmnazaniu a nie o obsadzie!!!! Moderator za chwilę to usunie więc nie zaczynaj nowego tematu!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agata Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Umiem chłopcze czytać Więc nie naskakuj. Moja wcześniejsza wiadomość w żaden sposób nie była niegrzeczna a Twoja jest. Co do kiryska - moze być to spowodowane przekarmieniem, może być to spodziewanie się młodych, albo może być to jakaś choroba. Najlepszym sposobem by to ocenić byłoby wstawienie zdjęcia:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek97 Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Ręce opadają. Znów nie zostało przeczytane dokładnie. Mniejsza z tym. Kirysek juz jest ok i ZŁOZYŁY IKRĘ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts