pielegniarz Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 Chce kupić coś takiego Czy jest to dobre rozwiązanie i ile zapłace miesięcznie za eksploatację takiego urządzenia? Stawkę mam 0,44 za KWH. Grzałka 100 W ale rzadko działa, filtr działa cały czas 10 W. Tutaj jest link do tego urządzenia które planuję http://www.belio.pl/index.php?p11185,la ... nik-gratis jakie są zalety i wady tego urządzenia jeśli chodzi o codzienne używanie i eksploatacje? Słyszałem że trzeba to zasłonić jakoś żeby nie raziło po oczach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 zalety: ? W cenie oprawy żarniki do akwariów morskich 14000K lub do roślinnych 6500K ? Zintegrowany odbłyśnik aluminiowy żarników i świetlówek ? Linki stalowe z systemem regulacji wysokości ? Statecznik elektroniczny świetlówek zmniejszający 25% zużycie prądu. ? Brak kłopotów z korozją i brudzeniem świetlówek i odbłyśników ? Brak olśnienia ? Brak denerwującego efektu migotania świetlówki ? Certyfikat CE wady: -jak dla mnie konieczność podwieszania, -ciągnięcia kabla w suficie, -jedno źródło światła i nie wszystkie miejsca będą doświetlone (dla niektórych zaleta) -ciężko dostać żarnik niestandardowy chyba tyle... Z tym zasłanianiem to chyba nie do końca taki problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 Jeszcze raz zapytasz się o to samo to dostaniesz ostrzeżenie! Dostałeś już wcześniej gotowy wzór jak liczyć koszty!!!!!!! viewtopic.php?p=106145#p106145 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pielegniarz Posted September 16, 2009 Author Share Posted September 16, 2009 Mówią że to można postawić na akwarium na takich specjalnych klipsach. A gdybym zrobił pokrywę 2 X 24 W ze świetlówkami t5 plus odbłyśniki? Jak to wygląda z tymi odbłyśnikami dają rzeczywiście lepszy efekt? Pytam te osoby które korzystają z takiego rozwiązania na co dzień. Obkleiłem taśmą pokrywę od spodu ale nie jestem przekonany co do skuteczności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts