karolina22 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 Ratunku! Do mojego akwa przybyły (nie wiem skąd ) ślimaki. Jak ich się pozbyć aby nie zrobić rybom i roślinkom szkody. akwa 68l 4xkirys srokaty 6xgupik 5xneonek innesa 5xrazbora klinowa 1xzbrojnik Mod: Skąd, a nie z kąd !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia36 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 jest kilka sposobów: -wyławiać je z akwarium -zakup helenki (ślimaka) pozbędzie się niechcianych ślimaków -restart, ale to nie jest najlepszy sposób, trzeba wszystko dokładnie wyparzyć, wyszorować a i tak nie ma 100% gwarancji, że ślimaki nie powrócą Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolina22 Posted September 14, 2009 Author Share Posted September 14, 2009 miałam zamiar kupiś bocje ale gdy zobaczyłam do jakich rozmiarów one dorastają to się przeraziłam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 kup helenke lepiej mieć 1,2 dekoracyjne ślimaki niż setki zatoczków... to najlepsze rozwiązanie przy tym litrażu Link to comment Share on other sites More sharing options...
futro76 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 no u mnie niestety dwie helenki nie dają rady w 60 litrach.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 Ona ma 68 l spokojnie może kupić z 5 helenek. Kup to i je sobie wyławiaj i usuwaj ikre, a z czasem nie będzie ani sztuki. A pózniej helenki możesz komuś oddać jak nie będziesz chciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 zawsze możesz łowić na sałatę, lub kupić pułapkę na ślimaki i do tego najlepiej wykąpać roślinki w roztworze z kwasku cytrynowego by pozbyć się ikry ślimaczków Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolina22 Posted September 15, 2009 Author Share Posted September 15, 2009 kupiłam dwie helenka ale od conajmniej 24h nie wyhodzą z muszli Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly_mk1 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 mam zbiornik 54l i mam podobny problem jakies dwa tygodnie temu kupilem dwie bocje, przed wczoraj do kupilem jeszcze jedna, slimaki wylawiam tez sam, ale wydaje mi sie ze to walka z wiatrakami bo ich wcale nie ubywa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 bocje w 50l? oddaj koniecznie - kup helenki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts