Jump to content

[25l] bojek&krewetki-akt. str.3

tomasz_mis
 Share

Recommended Posts

witam,

jestem nowy na forum, akwarium wystartowalo 2 miesiace temu. Bede wdzieczny za porady i sugestie!!

obsada:

3x red cherry dorosle & ok. 20 mlodych

podloze:

zwirek

rosliny:

mech

bacopa monnieri

hygrophila angustifolia

aleocharis parvula

Sagittaria subulata

limnobium

oswietlenie:

8W- swietlowka kompaktowa

filtracja:

filtr kaskadowy- jeden z najtanszych;)

nawozenie:

raz dziennie ferro+ (planta gainer)

Parametrow wody nie mierze.

Mam jeszcze pytanie, chcialbym miec wiecej zycia w akwarium, czytalem mase negatywnych opinii o rybach w 25litrowych akwariach... Czy zbrodnia byloby gdybym umiescil w akwarium stadko razbory brigittea? Jesli nie, z ilu osobnikow powinno sie takie stadko skladac?

post-3168-13685156825188_thumb.jpg

akwa ładne tylko:

1. ciemne się wydaje -> wina zdjęcia czy tak jest naprawdę ??

2. po co codziennie lejesz nawóz??

3. polecam zacząć mierzyć parametry przynajmniej twardości oraz te z cyklu azotowego

poza tym WIELKI PLUS ŻE W 25L NIE MASZ RYB!!

powodzenia ;)

kurcze z podlozem to sie zgadzam, teraz dalbym sobie piasek... tylko nie chce mi sie troche robic restartu.. mam na dnie tzw. "stare dno" (ktore muli wode) i na to zwirek.. wiec musialbym wywalic wszystko..

jakiego mozna uzyc ciemnego podloza oprocz bazaltu i tych wszystkich substratow??

bo koles w zoologiku powiedzial mi,ze w bazalcie rosliny nie beda dobrze rosnac..

• 3 weeks later...

witam,

ponieważ miałem ostatnio małą cieknącą awarię, bylem zmuszony do restartu akwarium... Dlatego też wykorzystując okazje, postanowiłem zmienić podłoże na ciemne i zrobić wymarzoną plażę;) Dodam, że mech narazie koczuje z krewetkami we wiadrze, ale będzie w odpowiednim czasie na miejscu. Dokupiłem tez roślinę- ta z lewej, może ktoś ja zidentyfikować (kupiłem ją na szybko)... Póki co rośliny pływają jakoś dziwnie,ale miejmy nadzieję wrócą do pionu;) Najbardziej obawiam się, że mogą sie nie przyjąć, w poprzednim podłożu rosły super..

post-3168-13685156923329_thumb.jpg

ta roślina z białą obwódka , to dracena, niestety , niedługo zacznie Ci gnić , no chyba że ją dasz do doniczki ;] ... oczywiscie poza akwarium :D

eh:/ zrobiłem ponowny restart, bo za płytko zakopałem kulki nawozowe, dodatkowo zwiększyły objętość tak ze 3x i zrobił mi się straszny syf:(

zdjęcie dam wieczorem:)

ta roślina z białą obwódka , to dracena, niestety , niedługo zacznie Ci gnić , no chyba że ją dasz do doniczki ;] ... oczywiscie poza akwarium :D

to nie jest dracena, tylko Zielistka Sternberga (chlorophytum comosum) i jest z rodziny agawowatych. Nie zmienia to jednak fakty, że im szybciej ją przesadzisz do doniczki tym lepiej dla rośliny i akwarium... Aby w przyszłości uniknąć trefnych zakupów polecam lekturę viewtopic.php?f=5&t=9143

to nie jest dracena, tylko Zielistka Sternberga (chlorophytum comosum) i jest z rodziny agawowatych. Nie zmienia to jednak fakty, że im szybciej ją przesadzisz do doniczki tym lepiej dla rośliny i akwarium... Aby w przyszłości uniknąć trefnych zakupów polecam lekturę viewtopic.php?f=5&t=9143

Dziewczyna juz dostala kwiatka do donniczki- jest bardzo zadowolona;) dziekuje za pomoc wszystkim:)

Oto zdjecie zbiornika po kolejnym remoncie- juz bez plazy- stwierdzilem,ze malo praktyczna rzecz;)

Czekam na sugestie:)

post-3168-13685156980979_thumb.jpg

wszystko super ale gdybyś miał możliwość zamaskować jeszcze ten termometr byłoby spoko; twoje akwa jest przedewszystkim naturalne co bardzo mi się podoba :) a ten długi kamień z przodu oparłbym o korzeń - wg mnie tak będzie ciekawiej. Jak się wszystko rozrośnie będzie bardzo ładnie ;)

Ja bym dokupił bojka

Mam taki plan, tylko narazie nie napotkałem na bojownika który byłby trzymany w humanitarnych warunkach... a z kubka nie chcę.. poszukiwania trwają:)

wszystko super ale gdybyś miał możliwość zamaskować jeszcze ten termometr byłoby spoko

no właśnie nie mam pomysłu jak go schować żeby mieć do niego również wgląd....

a ten długi kamień z przodu oparłbym o korzeń - wg mnie tak będzie ciekawiej

oparłem o mniejszy kamień:)

Jak się wszystko rozrośnie będzie bardzo ładnie ;)

mam nadzieję,że się rozrośnie:) chociaż wielkiego pola manewru rośliny nie mają...

Aktualny opis:

obsada:

3x red cherry dorosle & ok. 20 mlodych

podloze:

zwirek bazaltowy

rosliny:

mech

bacopa monnieri

bacopa caroliniana

limnophila sessiliflora

hygrophila angustifolia

sagittaria subulata

limnobium

oswietlenie:

8W- swietlowka kompaktowa

filtracja:

filtr kaskadowy- jeden z najtanszych;)

ogrzewanie:

grzałka z termostatem 50W

nawozenie:

ferro+ (planta gainer)

Tak wygląda akwarium po tygodniu i po podniesieniu kamienia jak sugerował kolega Wielkopłetw

post-3168-13685157005099_thumb.jpg

w borku są .... w akwariach ... co prawda te aq mają po +/- 1L ale są ... ja z tamtąd mam 2 bojki , 1 w ogólnym jest i nikomu nic nie robi , drugi jest w krewetkarium i RC nic nie robił .... kolory... mhym ... różne ... ja tam kupiłem białego z czerwonymi "pasemkami" na płetwie grzbietowej i odbytowej .... drugiego niebiesko-granatowego z czerwonymi "pasemkami" .... ale widziałem , żółtawe , czerwone , bordowe prawie , jakieś kremowe , fioletowawe.... nie są to jakieś CrownTaile , HalfMoony .... ale naprawdę ładne bojki , i cena ... z tego co pamiętam 5zł .... w każdym bądź razie , POLECAM :D

edit : zapomniałem dodać , chodzi o ten sklep koło pętli , po schodkach idziesz na pierwsze piętro i w prawo :D

• 1 month later...

Rośliny mi trochę zmarniały:

-bacopa caroliniana regularnie mi pada na łeb na szyje, wiec podejrzewam,że wkrótce pójdzie w odstawkę..

-limnophila sessiliflora bardzo brzydko mi się rozgałęziła wiec wyrzuciłem ją praktycznie w całości, pozostawiając dosłownie 3 sadzonki z prawej...

-mech tak jakby usycha od kamienia:/

-bacopa monnieri & sagittaria subulata bez zmian,

-limnobium mi się za to rozrasta bardzo, więc co dwa tygodnie robię selekcje i co brzydsze, słabo "ukorzenione" lądują w koszu,

-hygrophila angustifolia zrobiła się trochę przerośnięta jak na moje 25l,ale przynajmniej zapełnia pustkę;)

Stwierdziłem,że trzeba w końcu się zmobilizować i późnym popołudniem ruszyłem po długo oczekiwanego bojownika:) wybrałem najzdrowszego i najżywszego spośród kilku. Szczęście się uśmiechnęło do bojka w kolorze moich trampek- pomarańczowego:)

Dzisiaj (14.11) udałem się do OBI po oprawę meblową 8W. Udało mi się ją kupić za 30zł bo taka była cena na regale- okazało się,że błędna. Po mnie cenę poprawiono na 43zł:) Świetlówkę na razie mam tą co była w zestawie T5 4000K. W planach zmiana na bardziej roślinna:) Ale już inaczej się prezentuje akwa. Oświetlenie nie jest już takie punktowe... Miałem zamiar zamontować jeszcze świetlówkę kompaktową (którą używałem dotychczas) z lewej strony, ale obawiam się inwazji glonów...

Jak panie i panowie uważają?? :roll:

post-3168-13685157380222_thumb.jpg

post-3168-13685157380824_thumb.jpg