tomasz_mis Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 witam, jestem nowy na forum, akwarium wystartowalo 2 miesiace temu. Bede wdzieczny za porady i sugestie!! obsada: 3x red cherry dorosle & ok. 20 mlodych podloze: zwirek rosliny: mech bacopa monnieri hygrophila angustifolia aleocharis parvula Sagittaria subulata limnobium oswietlenie: 8W- swietlowka kompaktowa filtracja: filtr kaskadowy- jeden z najtanszych;) nawozenie: raz dziennie ferro+ (planta gainer) Parametrow wody nie mierze. Mam jeszcze pytanie, chcialbym miec wiecej zycia w akwarium, czytalem mase negatywnych opinii o rybach w 25litrowych akwariach... Czy zbrodnia byloby gdybym umiescil w akwarium stadko razbory brigittea? Jesli nie, z ilu osobnikow powinno sie takie stadko skladac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 akwa ładne tylko: 1. ciemne się wydaje -> wina zdjęcia czy tak jest naprawdę ?? 2. po co codziennie lejesz nawóz?? 3. polecam zacząć mierzyć parametry przynajmniej twardości oraz te z cyklu azotowego poza tym WIELKI PLUS ŻE W 25L NIE MASZ RYB!! powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted September 10, 2009 Author Share Posted September 10, 2009 1. ciemne się wydaje -> wina zdjęcia czy tak jest naprawdę ?? chyba tak jest... moze to przez to,ze mam swietlowke kompaktowa a nie jakas normalna porzadna...:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Do 25 litrów i w towarzystwie kreweci nadaje się JEDEN samiec bojownika wspaniałego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek20 Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Podoba mi sie twoje akwa i mozesz zainwestowac w bojownika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 więcej mchu, wymiana świetlówki z 2700K na 6500K lub 8500K i będzie majonez. Do tego samiec bojka lub harem gupika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 bardzo ładne jednak ja dałbym ciemniejsze podłoże i schował termometr - poza tym bardzo naturalnie pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Bardzo ładny zbiorniczek. Osobiście dałbym drobniejsze podłoże - krewetki ładniej by się prezentowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted September 11, 2009 Author Share Posted September 11, 2009 kurcze z podlozem to sie zgadzam, teraz dalbym sobie piasek... tylko nie chce mi sie troche robic restartu.. mam na dnie tzw. "stare dno" (ktore muli wode) i na to zwirek.. wiec musialbym wywalic wszystko.. jakiego mozna uzyc ciemnego podloza oprocz bazaltu i tych wszystkich substratow?? bo koles w zoologiku powiedzial mi,ze w bazalcie rosliny nie beda dobrze rosnac.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 kiedyś widziałem w sklepie czarny piasek - ale nie wiem na ile to było bezpieczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted September 12, 2009 Share Posted September 12, 2009 Do 25 litrów i w towarzystwie kreweci nadaje się JEDEN samiec bojownika wspaniałego.Lub 1 samiczke bojka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted September 29, 2009 Author Share Posted September 29, 2009 witam, ponieważ miałem ostatnio małą cieknącą awarię, bylem zmuszony do restartu akwarium... Dlatego też wykorzystując okazje, postanowiłem zmienić podłoże na ciemne i zrobić wymarzoną plażę Dodam, że mech narazie koczuje z krewetkami we wiadrze, ale będzie w odpowiednim czasie na miejscu. Dokupiłem tez roślinę- ta z lewej, może ktoś ja zidentyfikować (kupiłem ją na szybko)... Póki co rośliny pływają jakoś dziwnie,ale miejmy nadzieję wrócą do pionu;) Najbardziej obawiam się, że mogą sie nie przyjąć, w poprzednim podłożu rosły super.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 ta roślina z białą obwódka , to dracena, niestety , niedługo zacznie Ci gnić , no chyba że ją dasz do doniczki ;] ... oczywiscie poza akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted September 29, 2009 Author Share Posted September 29, 2009 ta roślina z białą obwódka , to dracena, niestety , niedługo zacznie Ci gnić , no chyba że ją dasz do doniczki ;] ... oczywiscie poza akwarium eh:/ zrobiłem ponowny restart, bo za płytko zakopałem kulki nawozowe, dodatkowo zwiększyły objętość tak ze 3x i zrobił mi się straszny syf:( zdjęcie dam wieczorem:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 ta roślina z białą obwódka , to dracena, niestety , niedługo zacznie Ci gnić , no chyba że ją dasz do doniczki ;] ... oczywiscie poza akwarium to nie jest dracena, tylko Zielistka Sternberga (chlorophytum comosum) i jest z rodziny agawowatych. Nie zmienia to jednak fakty, że im szybciej ją przesadzisz do doniczki tym lepiej dla rośliny i akwarium... Aby w przyszłości uniknąć trefnych zakupów polecam lekturę viewtopic.php?f=5&t=9143 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 to nie jest dracena, tylko Zielistka Sternberga (chlorophytum comosum) i jest z rodziny agawowatych. Nie zmienia to jednak fakty, że im szybciej ją przesadzisz do doniczki tym lepiej dla rośliny i akwarium... Aby w przyszłości uniknąć trefnych zakupów polecam lekturę viewtopic.php?f=5&t=9143 Dziewczyna juz dostala kwiatka do donniczki- jest bardzo zadowolona;) dziekuje za pomoc wszystkim:) Oto zdjecie zbiornika po kolejnym remoncie- juz bez plazy- stwierdzilem,ze malo praktyczna rzecz;) Czekam na sugestie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Ja bym dokupił bojka , a tak ogólnie to fajnie ładne tylko poczekać aż się trochę rozrośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 wszystko super ale gdybyś miał możliwość zamaskować jeszcze ten termometr byłoby spoko; twoje akwa jest przedewszystkim naturalne co bardzo mi się podoba a ten długi kamień z przodu oparłbym o korzeń - wg mnie tak będzie ciekawiej. Jak się wszystko rozrośnie będzie bardzo ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 Ja bym dokupił bojka Mam taki plan, tylko narazie nie napotkałem na bojownika który byłby trzymany w humanitarnych warunkach... a z kubka nie chcę.. poszukiwania trwają wszystko super ale gdybyś miał możliwość zamaskować jeszcze ten termometr byłoby spoko no właśnie nie mam pomysłu jak go schować żeby mieć do niego również wgląd.... a ten długi kamień z przodu oparłbym o korzeń - wg mnie tak będzie ciekawiej oparłem o mniejszy kamień Jak się wszystko rozrośnie będzie bardzo ładnie mam nadzieję,że się rozrośnie:) chociaż wielkiego pola manewru rośliny nie mają... Aktualny opis: obsada: 3x red cherry dorosle & ok. 20 mlodych podloze: zwirek bazaltowy rosliny: mech bacopa monnieri bacopa caroliniana limnophila sessiliflora hygrophila angustifolia sagittaria subulata limnobium oswietlenie: 8W- swietlowka kompaktowa filtracja: filtr kaskadowy- jeden z najtanszych;) ogrzewanie: grzałka z termostatem 50W nawozenie: ferro+ (planta gainer) Tak wygląda akwarium po tygodniu i po podniesieniu kamienia jak sugerował kolega Wielkopłetw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 ul. Jutrzenki 24 43-300 Bielsko-Biała, woj. śląskie tam są humanitarnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted October 8, 2009 Author Share Posted October 8, 2009 ul. Jutrzenki 24 43-300 Bielsko-Biała, woj. śląskie tam są humanitarnie kurcze z Krakowa to kawałek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 Teraz znalezienie bojownika trzymanego w humanitarnych warunkach graniczy z cudem, więc nie rób sobie nadziei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 w borku są .... w akwariach ... co prawda te aq mają po +/- 1L ale są ... ja z tamtąd mam 2 bojki , 1 w ogólnym jest i nikomu nic nie robi , drugi jest w krewetkarium i RC nic nie robił .... kolory... mhym ... różne ... ja tam kupiłem białego z czerwonymi "pasemkami" na płetwie grzbietowej i odbytowej .... drugiego niebiesko-granatowego z czerwonymi "pasemkami" .... ale widziałem , żółtawe , czerwone , bordowe prawie , jakieś kremowe , fioletowawe.... nie są to jakieś CrownTaile , HalfMoony .... ale naprawdę ładne bojki , i cena ... z tego co pamiętam 5zł .... w każdym bądź razie , POLECAM edit : zapomniałem dodać , chodzi o ten sklep koło pętli , po schodkach idziesz na pierwsze piętro i w prawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
casti Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Akwa mi się bardzo podoba ma swój klimat, naprawdę robi wrażenie. P.S Dałbyś więcej fotek a nie tak żałujesz ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz_mis Posted November 13, 2009 Author Share Posted November 13, 2009 Rośliny mi trochę zmarniały: -bacopa caroliniana regularnie mi pada na łeb na szyje, wiec podejrzewam,że wkrótce pójdzie w odstawkę.. -limnophila sessiliflora bardzo brzydko mi się rozgałęziła wiec wyrzuciłem ją praktycznie w całości, pozostawiając dosłownie 3 sadzonki z prawej... -mech tak jakby usycha od kamienia:/ -bacopa monnieri & sagittaria subulata bez zmian, -limnobium mi się za to rozrasta bardzo, więc co dwa tygodnie robię selekcje i co brzydsze, słabo "ukorzenione" lądują w koszu, -hygrophila angustifolia zrobiła się trochę przerośnięta jak na moje 25l,ale przynajmniej zapełnia pustkę Stwierdziłem,że trzeba w końcu się zmobilizować i późnym popołudniem ruszyłem po długo oczekiwanego bojownika:) wybrałem najzdrowszego i najżywszego spośród kilku. Szczęście się uśmiechnęło do bojka w kolorze moich trampek- pomarańczowego:) Dzisiaj (14.11) udałem się do OBI po oprawę meblową 8W. Udało mi się ją kupić za 30zł bo taka była cena na regale- okazało się,że błędna. Po mnie cenę poprawiono na 43zł Świetlówkę na razie mam tą co była w zestawie T5 4000K. W planach zmiana na bardziej roślinna:) Ale już inaczej się prezentuje akwa. Oświetlenie nie jest już takie punktowe... Miałem zamiar zamontować jeszcze świetlówkę kompaktową (którą używałem dotychczas) z lewej strony, ale obawiam się inwazji glonów... Jak panie i panowie uważają?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts