g_stanislaw Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Witam. Znam już odpowiedź dotyczącą wyboru akwarium (oddzielny wątek), teraz zapytam o oświetlenie. Jak oceniacie tę lampę? http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/oswietlenie/lampy-swietlowkowe/lampa-hagen-2x24w-61cm-p-4768.html?osCsid=c79bef99c7f339fed83c4328b6a6f871 Czy może wystarczy taka lampa, ale z jedną świetlówką 24W? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2009 Administrator Share Posted September 9, 2009 Jakie masz akwarium ? Litraż , wymiary ,rodzaj biotopu ??. viewforum.php?f=9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 długość świetlówek jest uzależniona od jej mocy . Dlaczego nie piszesz w poście od razu wielkości akwa ;p Znalazłem i wiem że chodzi o 70l. do tego myślę, że dobry będzie u Ciebie zestaw dwóch świetlówek T8 o mocy 15W (dł. 44cm) Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 długość świetlówek jest uzależniona od jej mocy . Dlaczego nie piszesz w poście od razu wielkości akwa ;p Znalazłem i wiem że chodzi o 70l. do tego myślę, że dobry będzie u Ciebie zestaw dwóch świetlówek T8 o mocy 15W (dł. 44cm) Coś chyba źle szukałeś. Chodzi o akwarium OptiWhite 60x30x36 65l. Obecnie mam litraż 45, ale oświetlenie ma być zastosowane w w/w. mod: post poprawiono Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2009 Administrator Share Posted September 9, 2009 .............rodzaj biotopu ??. To też jest ważne . Może chcesz BW ? Może coś z Azji ? A może jednak chcesz holendra ? Nie możemy zgadywać . Musisz dać nam więcej informacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 .............rodzaj biotopu ??. To też jest ważne . Może chcesz BW ? Może coś z Azji ? A może jednak chcesz holendra ? Nie możemy zgadywać . Musisz dać nam więcej informacji Rodzaj biotopu jeszcze bliżej nieznany, myślę o Japonii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 1x24 w takiej belce pod Japonię będzie za mało. Prawdę mówiąc Japonia koniecznie potrzebuje CO2, a trawniki należą do baaardzo światłolubnych. zalecam spokojnie 2x24 i koniecznie CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 jest coś takiego jak biotop japonia? pewnie sushi i ryż się uprawia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 jest coś takiego jak biotop japonia? pewnie sushi i ryż się uprawia. Jest coś takiego jak uprawa sushi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Dobra lampa do takiego akwarium znajomy taką ma właśnie na takim akwa, 2x24w to dużo i Co2 + dobre podłoże by się przydało np. Amazonia II i paka 9L i mamy podstawę do porządnego roślinniaka 1x24 w takiej belce pod Japonię będzie za mało. Prawdę mówiąc Japonia koniecznie potrzebuje CO2, a trawniki należą do baaardzo światłolubnych. zalecam spokojnie 2x24 i koniecznie CO2 Tam przecież jest 2 x 24W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 Dobra lampa do takiego akwarium znajomy taką ma właśnie na takim akwa, 2x24w to dużo i Co2 + dobre podłoże by się przydało np. Amazonia II i paka 9L i mamy podstawę do porządnego roślinniaka O to mi chodziło. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts