Jump to content

112l Ogólne

NEV3RMORE
 Share

Recommended Posts

Akwa 112l Panoramiczne:

Sprzęt:

- Filtr wewnętrzny - Aquaszut SENIOR (N) 750

- Grzałka - Aquaszut HOT 2005 - 150 W

- Napowietrzanie - Aquael AP-100

- Oświetlenie - 2 x 18W Standard to co było w pokrywie

Tło:

- Pogięty czarny bristol (Nie daje pożądanego efektu, ponieważ nie mogę doczyścić tylnej szyby z jakiegoś białego osadu:/)

Rośliny:

- Zdałem się na wiedzę sprzedawcy w sklepie zoologicznym, nie zwróciłem uwagi na nazwy:/

Obsada:

- 5 x Brzanka sumatrzańska

- 3 x Mieczyk hellera (Samiec i 2 samice)

- 5 x Tetra czarna

- 3 x Danio pręgowany

- 2 x Molinezja ostrousta (Do wydania)

- 2 x Zwinnik latarnik

- 2 x Zbrojnik lamparci

- 3x Glonojad (Zbrojnik)

Akwarium mam dokładnie tydzień, jest "adoptowane", ponieważ miało iść do likwidacji, a dzięki niemu łatwiej będzie mi założyć swoje za kilka tygodni.

Kilka fotek:

post-3045-13685156768895_thumb.jpg

post-3045-13685156769381_thumb.jpg

post-3045-13685156769817_thumb.jpg

Mile widziane opinie i uwagi, przydadzą się początkującemu akwaryście.

• Administrator

Ja się będę wypowiadał na temat obsady ( zbrojniki lamparcie :roll: ), roślinki też pominę tak samo jak i wystrój akwarium . Zajmę się błędami bardziej technicznymi , które są widoczne gołym okiem :roll: . A przy tym etapie akwarium są nie do wyeliminowania bez restartu :roll: . Więc na początek szafka . Dno znajduje się pomiędzy bokami , a tak nie powinno być w szafce pod akwarium !! Powinieneś położyć na szafkę blat z płyty o grubości min.18 mm . Wymiar blatu powinien być taki sam jak szerokość szafki oraz jej głębokość (zalecane+2cm,zachodzące na drzwi) . Nie wiem jak wygląda ta szafka z dołu ale oby nie stała na 4 byle jakich , tanich nóżkach :roll: . Patrząc na drzwiczki ( fronty ) szafki mogę ci powiedzieć , że jest źle wypoziomowana . Widać to także minimalnie po tafli wody . Dalej , pod akwarium powinno być coś podłożone np:styropian,karimata itp . Przy tej konstrukcji szafki oraz braku czegokolwiek pod akwarium to szczerze się dziwie , że jeszcze nie pękło :roll: . Idziemy dalej , pora teraz na akwarium . Masz za mało wody , rozumiem , że pokrywa może być tak skonstruowana . Niektóre bardzo mało zachodzą na zbiornik . Oklej od góry akwarium dookoła czarną taśmą izolacyjną , na wysokość ok:4cm . Dolej trochę wody i wtedy już nie będzie widać jej tafli . Schowaj termometr . To takich kilka podstawowych zasad na początek ;) . A teraz uciekasz dalej czytać :roll: np tu :

viewtopic.php?p=63868#p63868

viewtopic.php?p=89228#p89228

viewtopic.php?p=44984#p44984

a resztę znajdziesz tutaj :

search.php

Ja się będę wypowiadał na temat obsady ( zbrojniki lamparcie :roll: ), roślinki też pominę tak samo jak i wystrój akwarium . Zajmę się błędami bardziej technicznymi , które są widoczne gołym okiem :roll: . A przy tym etapie akwarium są nie do wyeliminowania bez restartu :roll: . Więc na początek szafka . Dno znajduje się pomiędzy bokami , a tak nie powinno być w szafce pod akwarium !! Powinieneś położyć na szafkę blat z płyty o grubości min.18 mm . Wymiar blatu powinien być taki sam jak szerokość szafki oraz jej głębokość (zalecane+2cm,zachodzące na drzwi) . Nie wiem jak wygląda ta szafka z dołu ale oby nie stała na 4 byle jakich , tanich nóżkach :roll: . Patrząc na drzwiczki ( fronty ) szafki mogę ci powiedzieć , że jest źle wypoziomowana . Widać to także minimalnie po tafli wody . Dalej , pod akwarium powinno być coś podłożone np:styropian,karimata itp . Przy tej konstrukcji szafki oraz braku czegokolwiek pod akwarium to szczerze się dziwie , że jeszcze nie pękło :roll: . Idziemy dalej , pora teraz na akwarium . Masz za mało wody , rozumiem , że pokrywa może być tak skonstruowana . Niektóre bardzo mało zachodzą na zbiornik . Oklej od góry akwarium dookoła czarną taśmą izolacyjną , na wysokość ok:4cm . Dolej trochę wody i wtedy już nie będzie widać jej tafli . Schowaj termometr . To takich kilka podstawowych zasad na początek ;) . A teraz uciekasz dalej czytać :roll: np tu :

viewtopic.php?p=63868#p63868

viewtopic.php?p=89228#p89228

viewtopic.php?p=44984#p44984

a resztę znajdziesz tutaj :

search.php

No więc tak szafka jest pełna, nie ma niestabilnych nóżek. Nie ma maty, bo właściciel jej nie używał i akwarium długo nic sie nie stało. W swoim akwarium zapobiegawczo zastosuję matę. Do swojego akwarium również będę zamawiał specjalną szafkę pod akwarium. Wody jest jakieś 3 cm mniej od max wysokości akwa, to za mało? :shock: Izolacja nie oklejam tego akwa, bo to nie moje ;) Swoje na pewno okleję. Obsada - także nie będę komentował, adoptowana. Wszystkie ryby miały być spuszczone w kiblu przez właściciela, więc zlitowałem się i postanowiłem przenieść to akwarium do mnie i ryby pomału powydawać, ew kilka zostawić dla siebie (np. Brzanki).

Akwarium było zakładane na szybko, po tym jak ryby "przesiedziały" całą noc i pół dnia w garnku :(