Jump to content

niepokojacy kolor wody na wierzchu :/ plamy...

dexter123
 Share

Recommended Posts

na wodzie od spodu jak sie patrzy tak samo jak z gory pod swiatlo widac dziwny kolor wody :/ widac takie plamy koloru białego :/ akwarium od tygodnia dojrzewa wiec jest bez rybek ale bardzo nie pokoja mnie te plamy :/

mozecie sami to ocenicie bo niewiem czy z woda cos nie tak czy co :/ podaje linki zdjec, slabo widoczne ale trudno to na zdjeciach odzwierciedlic :/

http://img98.imageshack.us/i/04092009781.jpg/

http://img188.imageshack.us/i/04092009783.jpg/

niewiem czy to cos moze przeszkadzac rybom ktore niedlugo mam zamiar kupywac czy trzeba wode zmienic czy moze to naturalne :/ dopiero przy wlaczeniu swiatla widac to ale chyba nie powinnoo byc czegos takiego...

to jest tak zwany Kożuch Bakteryjny....

czyli robic cos z tym czy nie? moze zaszkodzic rybom?

poczytalem na ten temat i pisze zeby zwalczac to:

Można jej przeciwdziałać poprzez:

* zwiększenie cyrkulacji wody przy jej powierzchni np. kierujac ku niej wylot wody z filtra,

* zastosowanie deszczowni

* rozbicia powierzchni wody uruchamiając napowietrzacz z kamieniem akwarystycznym.

* zabezpieczenie akwarium od góry szybą okrywową i / lub pokrywą,

* usuwanie z powierzchni nie zjedzonego pokarmu,

* wprowadzeniem do akwarium ryb żerujących przy powierzchni, np. Molinezji,

* zbieranie jej z powierzchni przy pomocy arkusza bibułki.

* zastosowanie filtra powierzchniowego

* zbieranie jej przy pomocy butelki ,lub słoika zanużonego milimetr pod powierzchnią wody ,powodując wlewanie się kożucha do środka-można zebrać do 100 % bakterii.

-deszczownie mam caly czas i widac ruch wody- filtr chodzi caly czas

-akwarium zabezpieczone od samego poczatku pokrywa plastikowa orginalna

-pokarmu jeszcze nie bylo w akwarium gdyz zbiornik dopiero dojrzewa

no niewiem, moze sprobwoac zebrac go sloikiem ?

2 rozwiązania przychodzą mi do głowy:

- skimmer

- jaki masz filtr ?? trzeba go tak ustawić, żeby ruszał powierzchnię wody (np. deszczownia)

filtra hanza 611 B, wczesniej wlasnie slabo poruszal powierzchnia wody ale rozwiercilem deszczownie i terazl ladnie sie powierzchnia wody rusza ale korzuch zostal ,wiec moze nalezalo by go sprobowac odlowic i wtedy zobaczyc?

moze sprobuje ten pomysl bo narazie sporo zainwestowalem w akwarium i ze skimmerem sie wstrzymam ;) a przeszkadza rybom ten kozuch bakteryjny?

wikipedia: "Zjawisko niepożądane w akwarium, utrudnia wymianę gazową i w zaniedbanych, zanieczyszczonych zbiornikach ze słabą filtracją, cyrkulacją wody i ubogich w rośliny może zwiększyć ryzyko powstania przyduchy."

Więc bardzo pewnie nie przeszkadza ale trzeba by go docelowo usuwać ;)

wikipedia: "Zjawisko niepożądane w akwarium, utrudnia wymianę gazową i w zaniedbanych, zanieczyszczonych zbiornikach ze słabą filtracją, cyrkulacją wody i ubogich w rośliny może zwiększyć ryzyko powstania przyduchy."

Więc bardzo pewnie nie przeszkadza ale trzeba by go docelowo usuwać ;)

to ja niewiem ;/ baniak stoi juz tydzien, rosliny sa, filtr dziala nonstop, widac ze ruch wody jest a pierwszy raz mam taki kozuch :/ jutro sprobuje go wylowic i zobaczymy

zwiększ ruch wody, daj kostkę napowietrzającą bo też fanie burzy wodę,

najważniejsze żeby był ruch tafli wody ->

nie mam pompki zeby podlaczyc kostke napowietrzajaca :/ a deszczownie ciezko regulowac, zeby powodowala taki mocniejszy ruch tafli wody, a jak wyjmowalem deszczownie i podlaczylem tak jak w standardowych filtrach to ruch wody byl taki ,ze mi rosliny sie ruszaly az :P wiec troche za mocny ruch wody... sprobuje dzisiaj pokombinowac cos z tym

też coś takiego miałem ale aquaclear załatwił sparawę

wzialem odlalem z akwarium okolo 18 litrow wody probujac zbierac z samej gory i wlalem swierzej i narazie nie widze od dolu jak sie patrzy na tafli wody jakies takie mikroskopijne okruchy wiec pewnie kurz i znowu sie nazbiera :/ aquaclear to filtr zewnetrzny kaskadowy jak dobrze rozumiem? ja nie moge sobie na niego pozwolic bo mam pokrywe plastikowa w akwarium a nie chce ciac pokrywy... :/ szkoda ,ze nie ma na to jakichs preparatow. zobaczymy czy sie bedzie to nadal robil. filtr deszczownie ustawile mtak ,zeby byl ruch tafli wody i jest on zauwazalny na tafli wody

nieużywaj chemi w akwarium ponieważ mogą ci ryby poumierać a co do dziury w pokrywie niemusi ona być aż taka duża wystarczy tylko pare cm i już żadnych osadów i kurzów w akwa

narazie sie wstrzymam co do kaskady ;) rybek narazie nie mam ;P akwarium mam od tygodnia, z wielka niecierpliwoscia czekam az wpuszcze pierwsze rybki :) deszczownie ustawilem tak ,jak zaleca sie po wystapieniu kozucha... i zobaczymy.

powoli zaczyna mnie to denerwowac :/ wymienilem troche wody, wraz to samo sie zrobilo, deszczownia jest ustawiona na ruch wody ale zadnych babelek nie robi bo deszczownie wsadzilem w wode... moze deszczownie wyjac nad wode? sam niewiem :/ kiedys mialem akwarium dlugo i nigdy nie mialem zadnego kozucha :/ teraz chce miec ladnie zrobione i sie jakis glupi kozuch wytworzyl :/ a ten skimmer jest skuteczny? ktos go uzywal? na jakie zasadzie on dziala?

pisza ,ze deszczownia powinna eliminowac korzuch bakteryjny a kiedys nigdy nie mialem deszczowni i zadnego korzucha a teraz nagle korzuch... moze podlacze filtr standardowo bez deszczownie i zastosuje napowietrzanie i to cos pomoze tylko ,ze zrobi sie efekt pralki :/

widze ,ze juz nikt nie chce pisac w tym temacie :P ruch wody u mnie nic nie pomaga... a moze to byc wina zlej jakosci wody? niewiem o co w tym chodzi :/ widac mikroskopijne paprochy i jakby takie zanieczyszczenia ale skad sie one mogly wziasc jak caly czas pokrywa zalozona na akwarium...

powieś deszczownię nad taflę wody

ok sprobuje tak a strumien skierowac prostopadle do wody czy bardziej poziomo i ile nad tafle wody ustawic deszczownie? chce to koniecznie wyeliminowac... zeby to zdalo egzamin powinien byc ruch wody na calej powierzchni tafli wody?

Już od dłuższego czasu mam też problem z tym kożuchem... :( Z tego powodu kupiłam deszczownię i próbowałam ją już na różne "pozycje". Na wysokości tafli wody - robi mi się wirówka, pod wodą - coś tam miesza ale nie wystarczająco (jak dam większą moc to znów wirówka), z kolei nad taflą - spadająca woda jednocześnie napowietrza i bąbelki przez kożuch nie mogą "ucieknąć" i zostają przy powierzchni wody (nie muszę tłumaczyć jak to wygląda :( ). Zbieranie kubeczkiem korzucha i dolewnie świeżej wody działa u mnie 1-2 dni i znów to samo :( Po karmieniu odławiam najmniejszą drobinę niezjedzonego pokarmu - nic to nie daje... Osobiście ręce mi opadają w tym temacie... i powoli sie do tego kożucha przyzwyczajam, tzn. do walki z nim ;) Nie znalazłam skutecznego sposobu... Może ten skimmer...? Ale czy to faktycznie działa? Bo jeśli tak jak deszczownia, to ja dziękuję... ;)

skimmer to proste urządzenie i skuteczne na 200%...

załączam prosty schemat budowy skimmera. Proszę o wyrozumiałość za painta, ale w pracy jestem. Filtr zasysający wodę z dna po drodze zabiera wodę w tafli. Przez do kożuch nie jest w stanie się utworzyć, bo jest ciągły ruch wody na tafli

można by go troszeczkę przerobić i też powinno działać. Zwal z niego obudowę od gąbki, do wlotu zainstalujesz trójnik, kolanko i skimmer, później za trójnikiem nawiercona zwykła rurka tej samej średnicy i na nią założysz po prostu gąbkę.

moze cos takiego by pomoglo i z tego co widzialem to chyba niezaleznie chodzi tzn ma swoj wirnik ale troche drogie :/

http://www.allegro.pl/item730160653_skimmer_odpieniacz_resun_sk05_dla_wymagajacych.html

edit:

ja to chyba filtr mam do chrzanu :/ nie dosc ,ze nie zbiera tego kurzu z tafli wody to do tego jak sie przyblizy mozna zauwazyc jakies zanieczyszczenia plywajace w wodzie a powinien filtr to zbierac :/

mod: edytuj posty!