Sergiusz Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Od pewnego czasu zaobserwowałem że moje żabienice gniją ;/. Na początku wszystko było ok potem liście młodych sadzonek zaczęły lekko żółknąć a potem brązowieć liść momentalnie stawał się cały brązowy i taki przezroczysty. Nie martwiłem się tym bo mam dwie większe w akwarium ale dzieje się z nimi to samo. Tylko żabienice mają takie objawy reszta roślin ok. Jaki jest powód gnicia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 jak dla mnie to brakuje im potasu... poczytaj troszkę tego viewtopic.php?f=10&t=9664 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Właśnie czytałem ale nie jestem pewien. Jaki nawóz załatwi sprawę? bo na dzień dzisiejszy jeszcze nie zdecydowałem się ale muszę jakiś wybrać bo wszystko zginie tak akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 podaj K2SO4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Zaproponowałbyś mi jakiś uniwersalny nawóz albo jakiś zestawik ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 każdy zbiornik potrzebuje swojego nawozu. Nie ma jakiś cudownych nawozów, który uzdrowi każde akwarium. Każde akwarium rządzi się swoimi prawami, każde ma inne podłoże, oświetlenie, warunki temperaturowe/chemiczne wody itd... poszukaj jakiś nawóz makroelementowy. Powinien poprawić kondycję roślin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandrulka123 Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 ja kiedys mialam podobny problem i u mnie zadzialalo "tetra initial sticks" zakopuje sie to w żwirku pod korzeniami roślinki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 ja daje K2SO4 i złotą symfonię Też powinieneś spróbować I wydatek nie jest duży Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted September 5, 2009 Author Share Posted September 5, 2009 Nie szkoda mi pieniędzy na nawóz (cwaniak póki ma kasę ). Użyłem ostatnio Crypto z Tetry ale trochę inaczej zamiast wsadzić pod w żwir po prostu rozkruszyłem i wyspałem do akwa w miejsce posadzonych żabienic. Oczywiście dałem w dzień postu żeby przypadkiem ryby się nie najadły takim czymś. Dodałem jeszcze resztkę Ferro-Aktiv które gdzieś jeszcze się uchowało. Poza tym od niedawna jest bimbrownia. Widzę poprawę rośliny nabrały intensywniejszej zieleni a proces gnicia się zatrzymał widzę już że wyrastają nowe liście. Myślę że popełniłem małe zaniedbanie miałem w kubełku węgiel aktywny jak wiadomo zabiera on różne potrzebne dla roślin związki odżywcze. Przypomniało mi się ze jest w filtrze dopiero jak któryś raz z kolei czytałem że nawozu nie można podawać gdy mamy wsadzony węgiel aktywny Dzięki za Wasze sugestie spróbuję kombinację K2SO4 ze złotą symfonią lub kupie jeszcze raz Gainera Classic. W rozeznaniu w produktach jestem słaby jeżeli ktoś coś jeszcze może mi podpowiedzieć będę wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts