wtk. Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 Mam do wyboru kilka opcji- 3x18W-(2 standardowe świetlówki + jedna dołożona) 4x18W-( Boje sie troche o glony) 2x18W+1x24W(t5)- (chyba najbardziej by mi odpowiadał) 2x18W+2x24W(2x24W będą w żarówkach komapktowych pollux 6500k- również boje sie o glony) Roślinnośc (planowana)- Rotale , Microsorium,Pelia,Mchy,Glossostigma, Blyxa japonica,nurzaniec,Hemianthus micranthemoides,Micranthemum umbrosum. Podłoże- Koci żwirek Nawożenie- CO2 z bimbrowni. Pomocy! Które wybrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 2x18W+1x24W(t5)- (chyba najbardziej by mi odpowiadał)jestem za tym i przeciw temu cokolwiek to oznacza Podłoże- Koci żwirek Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 ja w 37l mam 2x18w + 1x11w = 1,27W/l i nie mam glonów 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 27, 2009 Author Share Posted August 27, 2009 Plany sie zmieniły. Podłoże - żwir Kwarcowy + kulki gliniano-torfowe. To jakie ma być to światło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 hemiantus wymaga sporego oświetlenia, bo jak będzie miał za słabe to Ci urośnie :/ Daj 2x18W+1x24 lub 2x18W+2x24W (na to naciskam przy informacjach z pierwszego postu ) przy opcji 4x18 t8 raczej się nie zmieścisz w pokrywie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 W komaktach tak te 2x24? choć nie wiem czy nie zostanie niedoświetlonych kilka miejsc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 czasami niedoświetlony zbiornik ma swój urok, a rybki mają też zawsze miejsce mało stresogenne, bo zawsze mogą się schować w cieniu. Przemyśl to. Spójrz na zbiornik "shadow2525" on ma niedoświetlone akwarium i bardzo ładnie to wygląda, ale wybór należy do Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 A roślinki pociągnął? Wsumie wyjdzie taniej. A jak je startować Od 6 godzin i co tydzien 1,5h dluzej tak? Zeby mnie glony nie zjadly ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 możesz szybciej dokładać. Proponuję o 1h co dwa dni. Powinno być ok Najlepiej ustawić czas oświetlania, by początkowe 2-3h świeciło połowę oświetlenia, na czas dnia całość i pod koniec również połowę. Stymuluje to naturalne warunki świetlne dla roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Hmm nierozumiem czyli od ilu mam zaczynać od 6 godzin , czyli np od 8 - 10 zeby swiecilo 2x18 potem 10-12 calosc i od 12-14 znowy 2x18? Kurde ciężko bo nie mam 2 zegarów sterujących Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 najlepiej właśnie w taki sposób należy dawkować oświetlenie, tylko z tego co wyczytałem świecisz 6h. To stanowczo za mało dla roślin, ale zwiększają stopniowo dawkę będzie wszystko ok. W tropikach oświetlenie latem trwa ok 12h i podobnie należy świecić w akwarium. i 2h od początku świecenia najlepiej połowa ośw., potem całość i 2h przed gaszeniem wyłączaj znów połowę. Rób imitację świtu i zmierzchu. Ograniczysz w ten sposób stres ryb, jak i zrównoważone podawanie oświetlenia roślinom. W tropikach też z rana nie jest taka petarda. A w zenicie pełne dopalacze PS. Zwiększaj dawkę światła stopniowo o 1h na dwa dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Narazie nie ma roślinek jedynie mchy Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 no to nie musisz palić światła po 12h... mech sobie poradzi nawet w 6. jednak jak będziesz dokładał roślinki to najlepiej spytaj ile czasu jest oświetlana w sklepie i ustaw na tyle samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtk. Posted August 29, 2009 Author Share Posted August 29, 2009 A jak zabezpieczyć Te komapkty przed wilgocią? i czy napewno można je włożyć do pokrywy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts