reeq Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Mam 20 zwinników, wszystkie wcinają, nie boją się ( pływają pół dnia dopiero w moim baniaku) i są żywe. Jeden natomiast pływa, jakby mu kulę do ogona przywiązali. Nie jest ospały, anie nie jest niejadkiem ale pływa jakby coś ściągało go za ogon w dół. Zamiast pływać prosto pływa podskokami. Często ale nie cały czas. Co mu jest ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Podaj więcej szczegółów dotyczących akwa... kiedy zalane, jakieś testy były robione? Przyjrzyj się temu zwinnikowi, może ma jakieś inne objawy: zmetnienie kolorów, postrzępienie płetw, kropki na ciele, apatia, brak apetytu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
romeks94 Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Problem z pęcherzem pławnym. (śmiertelna choroba) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Pewnie tak, ale jest jeszcze taka choroba jak pistoforoza, przy której ryby też tak pływają, ale tam są też i inne objawy dlatego o nie pytałam. Zainteresowany nic o tym nie pisze więc to możliwe, że to pęcherz pławny. http://www.superakwarium.pl/plistoforoza-id637.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
reeq Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 Dzięki za wskazówki ale to jednak pęcherz będzie. Nie ma rybka plamek, gania jak jej towarzysze i nie jest apatyczna. Zachowuje się jak wesoły pies bez nogi. Szkoda że to śmiertelna choroba, ajć ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 19, 2009 Share Posted August 19, 2009 A mi się wydaje, że to wrodzona wada budowy lub mechaniczne uszkodzenie. Skąd masz tą rybkę i jaka jest obsada pozostała? Link to comment Share on other sites More sharing options...
reeq Posted August 19, 2009 Author Share Posted August 19, 2009 Wiesz Monta, jednak to Ty chyba masz rację. Kupiłem na giełdzie 20 szt na raz. Były pierwszymi rybkami w moim pierwszym baniaku. Ta " Dwudziesta" jak ją nazwaliśmy tak pływała od samego początku. Mam je 4 dzień i nie jest ani gorzej ani lepiej. Poprostu wesoły kulawy piesek w wesołej gromadce bez oznak jakiejkolwiek innej dolegliwości. Mam jesze 5 gurami, glonojada i 3 kiryski. zero przemocy w akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Pewnie taka się już urodziła:) Gdyby to była choroba to pewnie by nie była wesoła, nie jadłaby itp. Nie przejmuj się niczym, tylko ją obserwuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts