Grzesiek Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Czy ktoś bawił się w chemika? Interesowałyby mnie uwagi odnośnie proporcji, kalkulatory mają tę wadę, że podają bardzo ogólnikowo beż żadnych dopisków w postaci "za i przeciw". Chodzi mi o zwykła konsultację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafilight Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Chodzi ci o proporcje potrzebne do sporządzenia nawozu z tych trzech substancji?? Czy ile czego ma być w akwa? Na mojej akwariowej półce leży 6 strzykawek z nawozami(pierwiastkami) wiec chyba się w chemika bawię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 Tak chcę sporządzić jeden roztwór na 1000ml wody i ile gram poszczególnych soli dodać do destylki, bo przykładowo ten kalkulator: http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php podaje dla każdego z osobna, ale co w przypadku gdy chcemy to połączyć w jeden roztwór? Na pewno dawkowanie również by się zmieniło, że o proporcjach do sporządzenia nie wspomnę. Bo wiesz o co chodzi, mam też ten kalkulator EI, ale jak to się mówi między akwarystami "ale z doświadczenia wiem, że ..." tak więc, bardzo sceptycznie podchodzę do tych wyników i wolałbym wziąć na to korektę ze strony osób, które już to stosowały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 znalazłem taki przepis - może coś podpowie W 0,7 l. wody destylowanej rozpusza się ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4 kupionego w sklepie ogrodniczym, dodaję 1 opakowanie (30 ml)preparatu Ferro-Activ firmy Tropical.Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosuję 1cm3 na 60l. wody w akwa (dawka dzienna) znalazłem jeszcze jeden ciekawy artykuł: 1 łyżka stołowa (~9g) chelatowanej mieszaniny składników odżywczych (7% Fe, 1.3% B, 2% Mn, 0.06% Mo, 0.4% Zn, 0.1% Cu, EDTA, DTPA) 2 łyżki stołowe (~14g) K2SO4 (siarczan potasu) 1 łyżka stołowa (~6g) KNO3 (azotan potasu) 2.5 łyżki stołowe (~33g) MgSO4*7H2O (siedmiowodny siarczan magnezu, omiń jeśli mieszanina składników odżywczych zawiera już magnez) 300mL wody destylowanej 0.5mL 9M HCl (kwas solny, opcja) (Większość składników dostępna jest w sklepach z artykułami do upraw hydroponicznych lub sklepach ogrodniczych. Siarczan magnezu można kupić niedrogo w aptece ) [Od tłumacza : w Polsce najlepiej wybrać się na zakupy do sklepów ogrodniczych lub dystrybutorów nawozów rolniczych, dobre są sklepy z odczynnikami chemicznymi , jeśli chcemy mieszać swój własny PMDD z soli. Siarczan magnezu i potasu są dostępne w sklepach z nawozami za około 13 zł za 3 kg siarczanu potasu, siarczan magnezu kosztuje ok.5 zł za 3 kg, w sklepie chemicznym siarczan potasu w klasie czystości CzDA kosztuje ok. 11 zł za 0.5 kg ) . Rozpuść mieszaninę chelatowanych pierwiastków w 150 ml wody destylowanej, potem dodaj pozostałe składniki. Wlej całość do pozostałej wody aby otrzymać 300 ml płynu. Kwas solny zapobiega wzrostowi grzybów i można go nie dodawać jeśli trzymamy nawóz w lodówce. Codzienne dodawaj tyle nawozu aby utrzymać poziom żelaza na poziomie 0.1 ppm Fe ( dokładną ilość dodawanego nawozu musisz opracować eksperymentalnie, ale 3 ml na 100 l jest odpowiednie dla szybko rosnących roślin ) . Mierz poziom azotanów regularnie, i dostosuj ilość KNO3 w mieszaninie nawozu aby utrzymać azotany na poziomie 3-5 ppm ( ten etap jest naprawdę ważny ). Osoby, które się boją o azotany, mogą dodawać KNO3 oddzielnie, pomijając je na początku i dodając póĽniej w ilości koniecznej do osiągnięcia odpowiedniego poziomu. "Okres ważności" mieszaniny jest nieznany. Rób małe porcje, lub przechowuj suche składniki i rozpuszczaj je w wodzie przed dodaniem do akwarium. Jeśli nie masz dostępu do testów akwarystycznych, satysfakcjonujące rezultaty daje dozowanie 1 ml nawozu do każdych 10 l wody w trakcie podmian. PS. Zalecam dodanie fosforu w postaci K2HPO4 lub KH2PO4 kiedy w końcu zbiornik wykaże ich niedobór. Moment ten osiągamy gdy zawartość azotanów dalej już nie spada pomimo że wszystkie składniki odżywcze są obecne w akwarium ( Od tłumacza - można też dodać kwas ortofosforowy ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafilight Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Zawsze korzystałem z tych kalkulatorów teraz mam napisany w excelu. Nie ma konkretnych korekt. U jednych odpowiedni poziom azotanów to 40 ppm dla innych 10 ppm. Jesli masz test na NO3 warto sprawdzic jak rośliny przyswajaja azotany tzn w jakim tempie żeby nie dokładać cały czas tej samej substancji. Ja miałem ustalone dawki min. takie 15ppm K przy podmianie plus 5ppm N i w srodku tygodnia 5 ppm n dlaczego tak? Ponieważ caly czas poziom azotanów utrzymywał się na poziomie ok 10ppm - 15 ppm. Najlepiej wyznaczyć determinant, u mnie był to azot. Najczęsciej jednak w mieszaninach determinantem stężenia jest żelazo na poziomie 0.2 - 0.5 max ppm. I wtedy podaje sie tyle mieszaniny aby stężenie Fe w akwarium wynosiło te ok 0.2 ppm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted August 11, 2009 Author Share Posted August 11, 2009 Bo widzisz, nie uśmiecha mi się mieć 10 butelek z roztworami w szafce, a N u mnie po 3 dniach wynosi 0mg/l i momentalnie do wieczora mam już w cholere nitek, bo mikro pozostaje, ale bez N służy on wyłącznie zielenicom. A lać makro z AB też nie ma sensu bo się nie wypłacę, poza tym zawiera też i fosfor oraz inne składniki a mnie zależy na samym N. Chodziło mi o proporcje roztworu głównie skupiając się na KNO3 i K2SO4 bo i jedno i drugie ma pierwiastek K. Niby z potasem ciężko przedawkować, no ale... Lepiej dmuchać na zimne. Przykład wczoraj miałem NO3 na poziomie 0ppm dziś rano dodałem 10 jednostek Makro z AB (1j = 1ppm/100l) a wynik - 10ppm kolejny test jutro rano. Niestety przy takiej obsadzie jaką mam odchody bardzo szybko ulegają rozkładowi i brakuje tego azotu jednak. Przekarmianie ryb też nic nie daje, a skalary bym wziął bo mnie korcą... tyle, że nie odpuszczę sobie krewetek, a nie da rady tego pogodzić, bo już z doświadczenia wiem. jakby tego było mało, nigdzie nie mogę dostać KNO3, w ogrodniczym 20kg za 21zł mi się nie uśmiecha. A w spożywczakach już tego nie sprzedają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafilight Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Czyli łatwo zrobić makro nawóz u ciebie;) Jeżeli masz stałe pobory pierwiastków to proponuje zrobić mieszanine na twój litraż tak aby co 2 dni dawać 10ppm N i 10 ppm K i tyle w temacie. Wpisz w google "akwanawozy"... ja tam nabywam i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts