kiszek Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Witam. Mam akwarium od 3 dni. Posiadam w nim kamyczki, 3 sztuczne roślinki, jedną żywą, filtr, napowietrzacz - 40 litrowe akwarium. Kupilem do niego 1 Molinezja, 1 Kardynalek, 1 Meczyk, 1 Gurami i 7 Neonków. Czy dobrze dobrałem te rybki? Jeżeli coś mam źle w moim akwarium, proszę napisać co mam zmienić. Z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 molinezja mieczyk i gurami się nie nadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Nie mogą ze sobą żyć? Czy mogą ale się nie nadają? Bo nie chce żeby zdechły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Witam. Mam akwarium od 3 dni. Posiadam w nim kamyczki, 3 sztuczne roślinki, jedną żywą, filtr, napowietrzacz - 40 litrowe akwarium. Kupilem do niego 1 Molinezja, 1 Kardynalek, 1 Meczyk, 1 Gurami i 7 Neonków. Czy dobrze dobrałem te rybki? Jeżeli coś mam źle w moim akwarium, proszę napisać co mam zmienić. Z góry dziękuje. Czy dobrze rozumiem masz akwarium 3 dni i już wpuściłeś ryby ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Tak. Udekorowalem akwarium, nalałem wody. Pojechalem do sklepu zoologicznego i kupilem rybki. Przyjechalem do domu i wpuscilem je. Źle zrobilem? ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 No przykro mi to stwierdzić, źle zrobiłeś. Trzeba było najpierw poczytać o przygotowaniu akwarium zanim wpuścisz mieszkańców. Zbiornik 3-4 tygodnie powinien sobie dojrzewać, poszukaj o cyklu azotowym. Obserwuj ryby teraz bo mogą nie przetrwać najbliższych tygodni. Nie potrzebnie wkładasz sztuczne roślinki lepiej jak wszystko będzie naturalne. Czytaj forum znajdziesz tu dużo informacji o pielęgnacji akwarium. Z tym powinieneś zapoznać się na początku : viewtopic.php?f=43&t=6354 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Właśnie jedna mi już zdechła ;/ co myślisz żeby te rybki które mam oddać komuś do innego akwarium na te 3 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Jeżeli tylko masz taką możliwość byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie dla rybek. Przygotuj im porządny dom i wpuść domowników za około 3 tygodnie. Poza tym z tej obsady, którą masz to tylko neonki bym zostawił. Reszta za mały zbiornik dla nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Więc tak zrobię Rybki można oddać do sklepu zoologicznego? Trochę kasy poszło ;/ A jakie gatunki rybek można połączyć z Neonkami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Poszukaj po forum w obsadach zbiorników. Możesz dodać np. 5 kirysków, będą ci ładnie sprzątać dno. A czy można zwrócić do sklepu, hmm to już zależy jaki sklep ci się trafił i od dobrej woli sprzedawcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Najpierw Się czyta a potem zakłada akwa (czemu niektórzy robią na odwrót)... fakt ta obsada nie bardzo nadaje się do takiego akwa... a grzałkę to TY posiadasz?? do neonów nadają się gupiki... no i nie zapomnij o ekipie sprzątającej... kiryski tudzież krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 No dobrze. A akwarium mam dobrze przygotowane do chodowli? Czy coś byś radzil zmienić albo dokupic? Oprucz tych roślinek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Grzałke posiadam. Wiec gipiki i neonki mogą żyć w takim akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 no mogą ale nie w dużych ilościach parka gupików i z 7 neonów oraz ze 3 kiryski i powinno być ok... tylko pamiętaj... od zalania do wpuszczenia ryb musi minąć przynajmniej te 3 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 ta grzałka z termostatem? o tej porze roku to ludzie schładzają akwaria a nie przejmują się ogrzewaniem ^^ zamiast gupików możesz dać Platynki ,też 1+1 3 kiryski trochę mało jak na rybę stadną nie trzyma się ich pojedynczo i w zbyt małych grupach Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Grzałka z termostatu, ale teraz jej nie używam bo woda ma cały czas 27 stopni około. Wiec te rybki koniecznie muszę oddać tak? Bo już jeden neonek mi zdechł ;/ Akwarium mam dobrze przygotowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 No tak Atreyu masz racje co do kirysków:) ale wyobrażasz sobie 5 czy 6 kirysów w akwa 40 l?? Dlatego też powiedziałem wcześniej że moga być również krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Powtarzam wczesniejsze pytanie. ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Filtr jest grzała jest podłoże jest wiec ok (po za tą wodą która jest świerza) reszta tzn ozdóbki rośliny korzenie to już Twoja bajka czy chcesz je mieć w akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 Wiec woda musi stać 3 tygodnie "pusta" tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Woda ma stać przynajmniej 3 tygodnie ze żwirkiem / piaskiem który bedzie na dnie (jeśli ze sklepu akwarystycznego to wystarczy przed wsypaniem przepłukać jeśli z niewiadomego pochodzenia należy wygotować) i z włączonym filtrem... roślinkę możesz dać odrazu po zalaniu (jej to nie przeszkadza) pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 A jak bym wlał wodę do mojego akwa z dojrzałego akwa to tez musiało by stać 3 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 gdybyś wlał ponad 50% + filtr z starego akwa... to może byś czekał mniej wręcz i tak powinieneś wlać trochę wody takiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiszek Posted August 9, 2009 Author Share Posted August 9, 2009 No dobra. Wiec poczekam te 3 tygodnie i dopiero wpuszczę rybki. dzieki za pomoc. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts