wiktoriaharas Posted February 13 Share Posted February 13 Czesc! Doslownie 2 dni temu (w sobotę) kupilismy z chłopakiem krewetke Red Cherry na probe by sprawdzic czy ryby ja zaakceptuja (mamy glonojada, żałobniczki, mięczyki, danio, molinezje i jedna taka srebna ale nie wiem jak sid nazywa) cala sobote byla widoczna i na poczatku jeden mieczyk byl nia zainteresowany ale pozniej odpuscil. Od wczoraj nie widac jej nigdzie i nie mozemy jej znalezc. Czy to mozliwe ze az tak sie schowala i np przechodzi wylinke? Szukalismy po akwarium i ani w krzakach ani pdzy kamieniach jej nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted February 13 Share Posted February 13 Rzeczywiście mogła się zaszyć w jakiejś szczelinie albo zakamarku, zwłaszcza jeśli była goniona przez ryby i trudno będzie ją znaleźć. Ale powodów jej zniknięcia może być wiele: - posłużyła za obiad - wyskoczyła z akwarium - wciągnął ją filtr - padła z powodu niekorzystnych dla niej parametrów wody Czyli "zgaduj zgadula". Ale równie dobrze może się nagle odnaleźć, po tym jak przejdzie wylinkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolorowy Posted March 2 Share Posted March 2 W dniu 13.02.2023 o 10:26, wiktoriaharas napisał: Czesc! Doslownie 2 dni temu (w sobotę) kupilismy z chłopakiem krewetke Red Cherry na probe by sprawdzic czy ryby ja zaakceptuja (mamy glonojada, żałobniczki, mięczyki, danio, molinezje i jedna taka srebna ale nie wiem jak sid nazywa) cala sobote byla widoczna i na poczatku jeden mieczyk byl nia zainteresowany ale pozniej odpuscil. Od wczoraj nie widac jej nigdzie i nie mozemy jej znalezc. Czy to mozliwe ze az tak sie schowala i np przechodzi wylinke? Szukalismy po akwarium i ani w krzakach ani pdzy kamieniach jej nie ma. Nie dawaj krewetek do akwarium towarzyskiego z mieczykami!!!(są to ryby terytorialne i krewetek nie zaakceptują na pewno) Krewetki jak coś to w grupach bo czują się bezpiecznie. Nie radzę krewetek trzymać z większymi rybami jak i z mniejszymi! Takie coś to stres dla krewetki. W twoim akwarium jestem na 90% pewien że krewetka została zjedzona. Niepotrzebny stres dla zwierzęcia. Jak ktoś chce mieć krewetki to raczej same albo jakieś małe ryby chociaż obecność innych ryb w akwarium to stres dla krewetki. W tym zbiorniku to niepotrzebny stres a później śmierć krewetki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parterowy Posted March 13 Share Posted March 13 (edited) Cześć! Tak, możliwe jest, że krewetka Red Cherry schowała się w swoim środowisku i trudno ją teraz zlokalizować. Krewetki te są zwykle aktywne w ciągu dnia i szukają pożywienia, ale gdy poczują się zagrożone, mogą schować się wśród roślin lub pod dekoracjami w akwarium. Jeśli woda w akwarium jest dobrze oczyszczona i masz wystarczającą ilość roślin, to krewetka może ukrywać się w takim miejscu przez kilka dni. Jednakże, warto upewnić się, że nie została zjedzona przez inne ryby lub nie wypłynęła z akwarium, gdyż krewetki Red Cherry są dość małe i mogą łatwo zostać pochwycone przez drapieżne ryby lub wypłynąć przez niewłaściwie zabezpieczone otwory w pokrywie akwarium. Sprawdź dokładnie akwarium i monitoruj sytuację. Jeśli krewetka dalej nie pojawi się przez kilka dni, warto przeprowadzić dokładniejsze poszukiwania lub dodać dodatkowe elementy do akwarium, które mogą jej posłużyć jako kryjówka. inspiracje ścian w przedpokoju Edited March 13 by Parterowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts