Jump to content

Akwarium, a początkujący akwarysta

DIOnizy
 Share

Recommended Posts

Wtiam! Przychodzę z problemem, jak i pytaniami... Mianowicie zakupiłem akwarium 30l około dwa miesiące temu. Pomyślałem sobie, że to mały zbiornik i filtracja typu 200l/h starczy dlatego zakupiłem filtr HJ-111B. Ku mojemu ździwieniu po miesiącu woda była na tyle czysta, że zrezygnowałem z podmian wody (myślałem, że 4 gupiki aż tak nie brudzą stąd też myśl o filtracji takowej jaka tutaj występuje). Okazało się to prawdopodobnie błędem kardynalnym, bo przez ten element woda ma odór bagna, co brzmi kuriozalnie. Kupując rośliny niestety nie z uprawy in-vitro nabyłem sobie nowe stworzenia w postaci ślimaków, które rozmnażały się w tempie błyskawicznym i moja myśl skupiła się na tym, że to one mogą powodować odór bagna. Moje pytania brzmią;
-Czy mogę na spokojnie wymienić filtr na kaskadowy, który według mnie ma większy potencjał filtracyjny niżeli ten powyższy (szybko się zapycha nie chodzi mi o moc przerobową myśle, że nawet 160l/h starczy),
-Jakie elementy wyposażenia mogę zakupić w celu polepszenia jakości wody oraz pozbycia się ślimaków,
-jak powinno wyglądać napowietrzanie akwarium jeżeli mam tylko 4 gupiki (czy jest potrzebne), 
-czy mogę sobie pozwolić na zakup innych rybek, które będą spółgrały z gupikami,
-jakie nawozy najlepiej stosować do roślinek?
Słowem końca myśle nad restartem, gdyż brakuje mi roślinek w akwarium i chciałbym zmienić ekspozycje wszystkiego - nawet żwirku. Obawiam się tylko czy rybki przeżyją taką zmianę, a jeśli tak to czym łatwo mogę spuścić wodę z akwarium?
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje!!!!!!