Jump to content

Neony a światło

Recommended Posts

Witam,

Dwa tygodnie temu zakupiłem akwarium 30l (ryby od tygodnia).Mam w nim: 4 neony, 4 danio oraz jednego glonojada. Zauważyłem że gdy włączam światło neony chowają się za krzeczkami i prawie się nie ruszają (poruszają tylko płetwami).

Gdy wyłączam światło wszystki wypływają i normalnie pływają.

Od razu powiem że mam lampę 6w

Nie zadałeś żadnego pytania, ale domyślam się, że chodzi ci o powód "chowania się neonów po krzaczkach" ;)

Po pierwsze, neony to ryby stadne, a wręcz nawet ławicowe. Tak więc niezbędne minimum to 6-8 sztuk, a najlepiej czują się od 10 sztuk wzwyż (oczywiście w odpowiednio dużym akwarium, o czym poniżej). Właśnie dzięki dużej liczbie osobników w grupie, neonki nie są tak płochliwe, po prostu czują się wtedy pewniej. U ciebie są zaledwie 4 sztuki, stąd płochliwość.

Po drugie, ten "glonojad", nawet mały, dla neonków może sprawiać wrażenie dużego, agresywnego osobnika. Tym bardziej, że masz te ryby dopiero od tygodnia. Czasem potrzeba i dwóch tygodni, żeby poczuły się w akwarium "jak u siebie" i zaakceptowały pozostałych mieszkańców.

Po trzecie, nic nie piszesz o wystroju zbiornika, ale jeśli masz np. jasne podłoże i małą ilość roślin to nawet ta 6 watowa żaróweczka daje mocno oświetlone akwarium, jak na wymagania neonków - one pochodzą z tzw. czarnych wód, preferują więc słabe oświetlenie (można nieco "przyciemnić" zbiornik ciemnym podłożem i roślinnością, szczególnie pływającą).

Z dodatkowych uwag:

- 30 litrów to za małe akwarium, żeby neonkom zapewnić duże stado;

- na danio i "glonojada" również za małe akwarium;

- ryby zostały wpuszczone za szybko, nie został zamknięty cykl azotowy, a więc akwarium nie dojrzało biologicznie do wpuszczenia ryb; to może zwiastować szybkie kłopoty z rybami;

Podstawowa lektura do poczytania:

https://forum.superakwarium.pl/topic/3510-zakładanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy/

https://forum.superakwarium.pl/topic/6288-obieg-azotu-w-akwarium/

Edited by maziama
  • Thanks 1