Jump to content

Recommended Posts

Witam

Około tydzień temu zalałem akwarium wodą. dodałem bakterie nitryfikacyjne Fluval i na następny dzień woda zrobiła się mleczna. na następny dzień lekko się oczyściła po czym zaczęła robić się brązowa a na dnie pojawił się tak jakby rdzawy nalot. Utrzymuje się ten stan już kilka dni.

Co robić? podmieniać wodę czy czekać cierpliwie aż samo przejdzie?

Podłoże JBL manado dark myślę że dobrze wypłukane.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podaj więcej informacji o zbiorniku, wtedy łatwiej będzie komuś ci pomóc.

Jakie masz oświetlenie w akwarium i jak długo włączone? Są jakieś naturalne korzenie? Ile i jakie masz rośliny w akwarium?

Jakieś testy już robiłeś? Znasz skład kranówy (czy co tam wlałeś do zbiornika)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbiornik 530l 

70cm wysokości.

W środku łupek szaroglazowy

Woda pochodzi z własnego ujecia

Gh 18

Kh 12

Ph nie znam

Posiadam filtr RO ale jeszcze nie dodałem z niego wody

Dodałem bakterie fluval

Podaje co2

Podłoże jbl manado dark

Oświetlenie 114 szt Power Led 1W

Full spectrum/ zimne biale /czerwone /zielone/niebieskie

Rośliny paruvala

Filtr Fx6 z ceramika i zeolitem

Dzisiaj widzę że woda powoli robi się z powrotem mleczna

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.05.2021 o 18:59, kropkaband napisał:

Woda pochodzi z własnego ujecia

Tu bym szukała przyczyny. Znasz parametry tej wody?

 

Gdyby to były okrzemki, wystarczyłoby poczekać, same by zniknęły. Ale za szybko ten nalot się pojawił, więc moim zdaniem coś się z wody wytrąciło. 

Zbadaj wodę z ujęcia, a potem podmiany na RO. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Może ktoś inny ma jakiś pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

Nie napisałem ale sytuacja jest raczej opanowana. Woda przestała być brązowa zrobiła się znowu mleczna i robi się coraz czystsza. Rdzawy nalot na żwirku pozostał.

 

Mam założone filtry do tej wody i jest aż za czysta bym powiedział. 

Nie mogłem znaleźć czytelnych informacji co robić więc zbierałem tylko ten film bakteryjny z powierzchni. Później zauważyłem że brązowa jest tylko niżej więc czekałem. W miarę upływu czasu będę dolewał wody z RO i dojdzie do odpowiednich parametrów. Także wystarczyło poczekać 🙂

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×