Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam mam jakas blokade. Leje nawozy i nic nie daje.... stozki roslin robia sie zołte i karłowate. Ogolnie nic nie rosnie. Tak jak powinno. Z tym problemem borykam sie juz kilka miesiecy. Wymienilem swietlowki bo byly juz o polowe słabsze 0.7 w/l i do tego 3 halogeny 800 lm. Myslalem ze to swiatlo. Rosliny gnily od dolu.  oswietlenie 1w/l 20 N. 1 P. 30 K. Fe 0.2 dziennie.Rosliny nie rosły. Puzniej wylaczylem halogeny bo gdzies wtczytalem ze rosliny sie pala przy mocnym swietle i to pasowalo do stozkow. Zeszlem do 0.7 w/l z nawozami tez. Ogolnie zwiekszam lub zmniejszam npk Aktualnie oswietlenie mam 0.5 w/l 10 N. 0.5 P. K 16. Fe 0.1. Teraz chce wykluczyc blokade potasu dlatego tak mało.  Nawozu rosliny maja caly czas pod dostatkiem a wygladaja jakby go nie mialy. Jakis tydzien temu dolozylem roslinek duzego henka z innego akwarium tam rosnie jak chwast przy 3 halogenach 800 lm w 60 l. I trawki powiklo wysokie. I juz duzy heniek ma niedobory zolte i karlowate stozki. A nawozy tak jak wyzej fe 0.1 dziennie a npk podzielone na 5. I nie wiem co mam robic. Akwarium to 160 l . Kh 12. Mg 12. Ca dalem do zbadania wiec niedlugo bede wiedzial. Zastanawia mnie co moze byc nie tak bo w 60 wszystko rosnie. Testy jbl.  Co2 ok 20 ppm

Edited by wojtekszumiński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokaż akwarium.

 

15 godzin temu, wojtekszumiński napisał:

Co2 ok 20 ppm

Jak to wyliczyłeś? Co pokazuje indykator? 20 ppm to nie tak wiele.

 

Czym nawozisz? Sole, czy nawozy jakiegoś producenta?

 

Jakie podłoże?

 

Jaka filtracja? Jaką filtr ma wydajność?

 

Rośliny mogą nie rosnąć tak jakby się wydawało, że mogą, z kilku powodów.

Same nawozy to nie wszystko. Ważny jest też odpowiednio wysoki poziom CO2. Ale wszystko to na nic jeśli nie będzie cyrkulacji. Rośliny powinny lekko falować unoszone przez prąd wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Tak mam staly test co2 jest zielony a nawet wchodzi w żółty. A wiec jest go wiecej. Ale zmierze ph i kh dla jasnosci. Nawoze solami a mikro z intermag plus. Podloze to zwirek 3 -5 mm pod nim kulki glinowe. Filtracj to jbl e 902 i hw 302 polaczone szeregowo. Przed nimi filtr narurowy z gąbką  za filtrami reakror co2 z narurowca. Wlot zrobiony z rurki plexi wylot tak samo dziurki skierowane zeby poruszaly tafla wody i kilka skierowane na dół.  I napewno jeden filtr nie hamuje drugiego bo jak wlacze drugiego przeplyw sie zwieksza. Nie wiem co sie stalo wczesniej roslo dobrze a jak zrobilem restart to nic nie chce.

Edited by wojtekszumiński

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, wojtekszumiński napisał:

skierowane zeby poruszaly tafla wody

Wybijanie CO2.

 

6 godzin temu, wojtekszumiński napisał:

staly test co2 jest zielony a nawet wchodzi w żółty.

Mimo to podkręciłbym CO2.

 

6 godzin temu, wojtekszumiński napisał:

wczesniej roslo dobrze a jak zrobilem restart to nic nie chce.

Może rośliny nie zaaklimatyzowały się jeszcze.

 

Zrobiłbym tak. Wymiana wody 50%. Podkręcił CO2, żeby ten test stały był bardziej żółty niż zielony, ale nie całkiem żółty. Zamienił nawożenie solami na "gotowca", na VIMI All in One. Dodał filtr wewn. żeby poprawić cyrkulację.

 

Miałem podobną sytuację. Zamiana soli na Vimi i poprawa cyrkulacji przyniosła efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podmiane juz robilem 2x po 20% dzien po dniu. Co do gotowych nawozow to nigdy nie stosowalem i do tego mam dozownik wlasnej roboty i to troche nie na reke. Ale najlepsze jest to ze wczesniej mi tam roslo a gdy zrobilem restart, bo bylem w szpitalu i wszystko zmarlo .... to od tego czasu nie moge wystartowac. Albo jakas blokada ca, mg, k co wplywa na przysfajanie fe a co zatym idzie n i p. Bo heniek pokazuje mi braki fe a inna roslina braki makro dolne liscie gnija. Ogolnie czekam na wynik ca z laboratorium i bede ustawial  wedlug zalecen ca k mg i zobacze co bedzie z fe. A jak dalej nic to nie wiem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrzylem na ten nawoz vimi mowisz o ten kompleksowy z mikro i makro ? Chyba go spróbuję rozrobie tak zeby podawal mi te 10 ml dziennie przez dozownik. Dozownik mi podaje 33 ml z 500 ml pojemnika przez min.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.03.2021 o 13:11, DavyJones napisał:

Tak Vimi All in One.

A powiedz mi ile mam lac tego na 160 l przy swietle 0.7 w/l i przy slabo zarosnietym akwarium

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na etykiecie butelki jest tabelka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, wojtekszumiński napisał:

No ok ale zaczynac od polowy dawki....czy tak jak pisze mocne swiatlo i malo roslin.

To już musisz dobrać eksperymentalnie. Ja bym zaczął od mniejszych dawek i stopniowo je zwiększał.

Musisz sam zdecydować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×