tem123 0 Posted Tuesday at 07:57 PM Witam. Słyszałem o bardzo dobrych pokarmach dla ryb klasy premium, ale nie słyszałem nie wiedziałem konkretnych przykładów takich pokarmów. Szukam produktów z małą zawartością fosforanów, bo podejrzewam że właśnie pokarmy po 5-8zł za 150ml podnoszą mi zawartość fosforanów w wodzie. Chciał bym zweryfikować wpływ jakości pokarmu na ilość PO4. Proszę polećcie mi dobry pokarm dla żyworódek. Co myślicie o pokarmach OSI? Share this post Link to post Share on other sites
DavyJones 108 Posted Wednesday at 07:48 AM (edited) Na pewno są pokarmy lepsze i gorsze. Na pewno łatwiej zrobić pokarm z warzyw i ryb niż pokarm z owadów, larw owadów i skorupiaków wodnych lub alg. Nie sądzę, żeby wysoki poziom PO4 był spowodowany jakimkolwiek pokarmem dedykowanym dla ryb. To raczej kwestia przekarmienia, przerobienia, roślin w akwarium, filtracji i podmian wody. Dobre produkty ma Hikari. Przygotowywali nawet produkty dla NASA, która prowadziła badania nad rybami na promie kosmicznym. Edited Wednesday at 07:52 AM by DavyJones Share this post Link to post Share on other sites
ahr 401 Posted Wednesday at 06:16 PM Ja polecę dodatkowo Nature Food, polecam Supreme Artemia, tylko delikatnie z dawkowaniem bo to pożywny pokarm. Ogólnie wskazana jest różnorodność, i to nie w postaci kolorowych płatków ichtio-vit (6 sztucznych barwników), ale granulaty Tropicala Soft Line czy Pro Defence są całkiem niezłe. Share this post Link to post Share on other sites