Rolo Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 (edited) Mam problem co kilka dni od kupienia nowego akwarium zdychają mi gupiki. Nie wiem co robić temperaturę mają ok25 stopni Celsjusza. Filtr dobrze działa woda jest napowietrzona mają roślinki, oświetlenie i glonojad. Nie wiem co mogę napisać jeszczę na sugestie będę odpowiadać. Edited January 30, 2021 by Rolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass9 Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 Może na początek wyjmij te muszle i ten piaskowiec. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 30, 2021 Author Share Posted January 30, 2021 Ok spróbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 30, 2021 Author Share Posted January 30, 2021 (edited) A ten piaskowiec i muszle są szkodliwe? Pytam się dla tego że te 3 muszle były znimi od zawsze. Edited January 30, 2021 by Rolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJTS Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 Mają uzdatnioną wodę? Były dodawane do akwa jakieś bakterie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 To akwarium kwarantannowe? W takim nie jest potrzebne podłoże i "ozdoby". Od jak dawna masz te ryby i skąd je masz. Jak często podmieniasz wodę i ile. Przydałyby się testy wody, przynajmniej na związki amoniaku. Albo dokładny opis akwarium, według podpiętego szablonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 (edited) Woda jest filtrowana bakterii nie były dodawane większość gupików mam od1r z sklepu zoologicznego w M1. Opis muszę sprawdzić. Woda zmieniana ok co 1-2tygodnie po 2l Edited January 31, 2021 by Rolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 1. Litraż zbiornika. 2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb. 3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas. 4. Gatunki i ilość ryb. 5. Ilość i rodzaj roślin. 6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. 7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. 8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.). 9. Temperatura w zbiorniku. 10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra). 11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane). 12. Zdjęcie chorej rybki. 13. Zdjęcie zbiornika. Zacznij od podmian. Więcej i częściej. Skoro mamy tutaj jakąś zmianę akwarium to prawdopodobnie rozwalona jest biologia. Prawdopodobnie nadszedł też już ich czas, a zmiana tylko przyspieszyła ten proces. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 (edited) 1.72/60 2.Nie dojżewał bo stare akwarium miało przeciek i awaryjnie było zmieniane. 3.wewnentrzny ehejm160 4.pawie oczko liczba zmienna bo dochodzą i zdychają (duż8,mał4) 5.2 nieznam się dodaje zdjęcie 6.niema więcej filtr napowietrza 7.też zdjęcie 8.nieznam 9.25stopni 10.wylewanie słoikami danej ilości wody dolewanie nowej przeczyszczenie płynami doryb ostałą 1d, ściąganie podanych części filtra i je czyszczę, naziezie nie był odmulany bo nie było potrzeby bo mam naradzie nowe akwarium a stare było małe i się szorowałało. 11.objawy były różne niektóre poprostu zdychały, ryby pływały przy gurze jak filtr nie pracował, rużne zaczerwienienia, ospałość ryb. 12.nie zaobserwowano następnej rybki ale nadal zdychają 13.wysłałem na początku a teraz jeszcze raz. Edited January 31, 2021 by Rolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 https://forum.superakwarium.pl/topic/3510-zak%C5%82adanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy/ https://forum.superakwarium.pl/topic/6288-obieg-azotu-w-akwarium/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 (edited) O co chodzi z tymi linkami bo jak weszłam w nie to tam komentujesz kogoś. Co ja mam też fatalnie zrobione z ozdobami Edited January 31, 2021 by Rolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 Miecz z jeziora robi wrażenie. Już samo dolanie wody rozcieńczy złe metabolity. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 2, 2021 Author Share Posted February 2, 2021 Coś się dzieje z tym gupikiem czy to coś oznacza że pływa cały czas w tym samym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted February 2, 2021 Share Posted February 2, 2021 Kiedyś kupowałem "rasowe" odmiany gupików w sklepach. Niezależnie od sklepu żyły kilka tygodni do 3 miesięcy. Wreszcie kupiłem najzwyklejsze mieszańce od akwarysty na OLX po 1 zł za sztukę. Nie sądziłem, że ryba może być taka zdrowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 3, 2021 Author Share Posted February 3, 2021 Co się z nią dzieje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Trudno powiedzieć. Może to jakieś pasożyty (nicienie, wiciowce), albo bakterie. Trzeba zrobić badanie mikroskopowe odchodów, żeby potwierdzić lub wykluczyć nicienie i wiciowce. Możesz w akwarium zastosować profilaktycznie Blue Zooleka, przeciwko pierwotniakom i bakteriom. Stosowałem Blue w połączeniu z Capisolem i w połączeniu z Protosolem. Była jakaś poprawa ale objawy szybko wracały. Od kiedy zmieniły się przepisy UE dotyczące leków to większość zmieniła skład lub zniknęła z rynku. Na nicienie najskuteczniejsze są tabletki na odrobaczanie dla psów - zabijają również tasiemce. Podaje się dwie dawki do wody w odstępach 7 dni. Na wiciowce Metronidazol podawany w pokarmie. Z tym preparatem może być kłopot, bo jest na receptę, ale weterynarz powinien sprzedać jeśli wytłumaczysz do czego Ci to jest potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 4, 2021 Author Share Posted February 4, 2021 Dz sprubuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Musi być włączone napowietrzanie, bo tych preparatach może być przyducha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 6, 2021 Author Share Posted February 6, 2021 Mam dziwne zwłoki ryby nic nie wskazywało na to że zdechnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 15, 2021 Author Share Posted February 15, 2021 Preparaty działają ale jedna Irak zdechła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted February 15, 2021 Share Posted February 15, 2021 Nie zawsze da się odratować daną rybę pomimo leczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolo Posted February 26, 2021 Author Share Posted February 26, 2021 Przesyłka że tak długo czekałem na lekarstwo straciłem wszystkie ryby został tylko glonojad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 Oddaj go do zoologa. Może zacznij zbierać znaczki? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts