MasterY Posted November 11, 2020 Share Posted November 11, 2020 Witajcie mam mały problem . Chyba już ok miesiąc. Wyjazd z rodzinka weekend w tym czasie nie było prądu nie działał filtr..... Wróciłem w nocy wszystko działało po powrocie z pracy woda mętna jak bym zakładał akwarium. Poczekałem do czasu podmianki (woda ro+kran) Niestety nic nie pomogło. Niestety dałem więcej ro i rozjazd parametrów.... A woda nadal mętna 😞 No3- 2 Po4 0-0.25 K20 Podaje bakterie już 2podmianke (Podmiana co weekend 15-20% ) Akwarium 60l Jakieś 70% roślin Filtr fzn1 (ceramika gąbka) Światło zmniejszyłem do 8h Nie wiem jakie jeszcze info może być przydatne . Przez miesiąc padły mi 2 rybki :(1wczoraj 😞 Myślałem że to zakwit wody zakryte akwarium na ok 3dni. I nic nie pomogło ... Już nie wiem co robić ma ktoś jakieś podpowiedzi ..... Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 11, 2020 Author Share Posted November 11, 2020 Wygląda to troszkę tak. W porównaniu co miałem wcześniej dla mnie to tragedia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 11, 2020 Share Posted November 11, 2020 2 godziny temu, MasterY napisał: nie było prądu nie działał filtr To jest ta przyczyna. Wyczyść filtr, wszystko co w nim było zgniło. Podmiana 50%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 11, 2020 Author Share Posted November 11, 2020 To już robiłem. Bije się z tym już ponad miesiąc . Podmiany nie pomagają. Co prawda zrobiłem 30% Ale dało to radę tylko na 2 dni ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraverka ramireza Posted November 12, 2020 Share Posted November 12, 2020 Ja bym robiła podmianę przez 3 razy w tygodniu, też nie za dużo by nie stresować razbor. Są też takie preparaty jak BACTOSAN, usuwające zmętnienie wody. Jeśli masz filtr to oczyszaj co trzeci dzień. (też miałam taki problem, lecz wymienione czynności mi pomogły). Woda czasem robi się mętna od za dużej ilości pokarmu w wodzie, chociaż skoro cie nie było, to ewidentnie nie jest przyczyna. Czekaj, a może jeśli to nie będzie przechodzić to przestań wymieniać wod, tak często. Wydaje mi się że twój zbiornik ma tak zwany ,,zakwit", to znaczy duża ilość glonów. Jedną z ich przyczyn jest przerybienie, zatkany filtr, jakość czyszczenia filtra i coś co wydaje mi się prawdopodobne : fotosynteza nadmierna roślin. Jest wtedy gdy twoje roslinki mają bardzo duże oświetlenie i nasłonecznienie . Nie wiem czy ci pomogę, ale mam nadzieje ze cos z moich rad sie przyda 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 12, 2020 Share Posted November 12, 2020 W dniu 11.11.2020 o 11:06, MasterY napisał: No3- 2 Po4 0-0.25 K20 Woda jest pozbawiona nawozów. Rośliny nie rosną ale takie niskie stężenia nie przeszkadzają glonom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 12, 2020 Author Share Posted November 12, 2020 Właśnie nie rośliny rosną.... I to nie najgorzej . A parametry bo przesadziłem z wodą Ro. Jeśli chodzi o pokarm to nie przekarmiam ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 12, 2020 Author Share Posted November 12, 2020 Mogą być to pierwotniaki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 12, 2020 Share Posted November 12, 2020 Raczej nie. Spróbuj dać watę do filtra, powinno mechanicznie wyłapać trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 12, 2020 Author Share Posted November 12, 2020 Oki spróbuję z wata. To co zaciemnienie akwa nie pomoże nic ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 14, 2020 Author Share Posted November 14, 2020 Dziś wjechała dopiero wata. Ale powiem szczerze przez prawie 4 dni bez światła akwa zasłonięte. Praktycznie nic nie dało . Co jedynie pomogło na glony.... (Mam nitki ale jest mniej ale nadal są ) Więc woda jaka była taka jest może lekko się poprawiła ale większych efektów brak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 18 godzin temu, MasterY napisał: przez prawie 4 dni bez światła To rzadko przynosi pożądany efekt. Filtruj wodę, podmieniaj i cierpliwie czekaj. Albo restart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 15, 2020 Author Share Posted November 15, 2020 Właśnie nie chce restartu . Filtracja trwa chodzą 2 filtry kaskada i wew. Cały czas . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 19, 2020 Author Share Posted November 19, 2020 Witam temat mam nadzieję rozwiązany. Konkretnej odpowiedzi nie mam bo sam nie wiem co i jak ale jest dobrze dziekuje za wskazówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterY Posted November 19, 2020 Author Share Posted November 19, 2020 Załączam zdjęcia bylo a jest naprawdę dzięki za pomoc 👍👍👍👍 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts