Rafson Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 Hejka. Mam problem. Od jakiegoś czasu zbiera mi się nalot na wodzie taki jak kożuch mleka w moim akwarium, a dodatkowo pojawia się coś na kamieniach. Macie pomysł co to może być i jak sobie z tym poradzić? W załączniku fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted March 28, 2020 Share Posted March 28, 2020 (edited) Przyczyn może być kilka. Np karmienie mrożonym pokarmem, który nie był przepłukany po rozmrożeniu; do mrożonek dodawany jest olej. Niewydajna filtracja. Zanieczyszczone filtry. Przerybienie. Co może pomóc? Płukanie rozmrożonych mrożonek przed podaniem do akwarium. Nie wlewamy ich wraz z rozmrożoną wodą, trzeba je odcedzić. Zakup nowego, wydajniejszego lub drugiego filtra. Wyczyszczenie filtrów. Rozsądna ilość ryb w zbiornbiku. Można też użyć skimera. Skuteczny jest też preparat AZOO PROTEIN REMOVER, chociaż efekt może być krótkotrwały. EDIT: Może też być zaburzona flora bakteryjna. Podanie kilka razy preparatu z bakteriami też może być skuteczne. Edited March 28, 2020 by DavyJones Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arnoldo Posted March 28, 2020 Share Posted March 28, 2020 Kożuch bakteryjny. Nawet choćby nie wiem co robić z pokarmem, to i tak się utworzy prędzej czy później. Powiem tak: jedno słowo: skimmer. Chemii raczej bym nie lał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafson Posted March 30, 2020 Author Share Posted March 30, 2020 Jeszcze na domiar złego mam taki nalot na kamieniach am problem bo na skałce osadziło się coś dziwnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafson Posted March 30, 2020 Author Share Posted March 30, 2020 (edited) - Akwarium 300l - filtr jaki posiadam FLUVAL 306 - nie karmię mrożonym pokarmem (nigdy nie miałem ) - karmię JBL Novo Fect 250ml w tabletkach - RYBEK MAM OKOŁO 30 szt Pytanie co robić by skasować ten kożuch i co to jest na skałkach może to jest powiązane ? Edited March 30, 2020 by Rafson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael266 Posted April 12, 2020 Share Posted April 12, 2020 (edited) To na skale wygląda na brunatnice wystarczy szczoteczka elektryczna tylko nie koniecznie końcówka z pasty😁 Ja w swoim akwarium mam dwie deszczownica i wszelakie warstwy olejopodobne są rozbijane i wciągane przez filtry lub podłoże oraz rośliny. (Nawet kiedyś nawozilem olejem palmowym akwarium wysyconym helatami żelaza da się ale nie polecam takim dla niemowląt 🤐) Edited April 12, 2020 by Samael266 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts