xLukasz 0 Posted March 23, 2020 (edited) Cześć. Pierwszą i ostatnią styczność z akwarium miałem jakieś 15 lat temu. Więc jestem "świeżakiem". Po tylu latach postanowiłem wrócić do tego "hobby" i podejść do sprawy na poważnie. Po wielu dniach negocjacji z żoną, zgodziłą się (!!!) na akwarium firmy Aquael, model Glossy, kolor White. Najwięcej co jesteśmy w stanie pomieścić, to 125L, czyli 80x35 Widziałem inne podobne zestawy, ale ten wydaje mi się w porządku, ale to tylko moje zdanie. Co Wy sądzicie o tej firmie czy tym modelu? Dodatkowo widzę, że są różne wersje - ST i ZD. Czym się różnią? Czy warto dopłacić te ~200zł do wersji ST? Przy okazji chętnie wysłucham co warto kupić do takiego zestawy. Oczywiście jeżeli jest on wart uwagi. Dziękuje i liczę na Was. Edited March 23, 2020 by xLukasz Share this post Link to post Share on other sites
Samael266 2 Posted March 23, 2020 (edited) A może takie cudo Od razu masz grzałkę jagera i filter. https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-vivaline-led-126-5115 Lub https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-vivaline-led-150-5116 Ja mam wersję 240 i jestem zakochany ps. Nie kupuj u Robert z olx allegro (Katowice mariacka 2) bo nie ma tych zestawów z polskiej dystrybucji i są problemy z gwarancją. Edited March 24, 2020 by Samael266 Share this post Link to post Share on other sites
xLukasz 0 Posted March 24, 2020 @Samael266 jest sporo głębsza niż aqael, a to robi mi różnicę. Wygląda bardzo podobnie. Jakieś zdjęcie swojego zbiornika? Share this post Link to post Share on other sites
Samael266 2 Posted March 24, 2020 11 godzin temu, xLukasz napisał: @Samael266 jest sporo głębsza niż aqael, a to robi mi różnicę. Wygląda bardzo podobnie. Jakieś zdjęcie swojego zbiornika? Share this post Link to post Share on other sites
Samael266 2 Posted March 24, 2020 Ja osobiście chciałem glossy 120*40*63 ale w ogólnym rozrachunku wychodziło dużo droższe. Zestaw plus grzała 150 filter 400 robił różnice. Faktem jest że glossy łatwiej idzie dozbroić w dodatkowe światło Ale tu całym zbiorniku jest korona montażowa więc można coś dobrać. Share this post Link to post Share on other sites
xLukasz 0 Posted March 26, 2020 Ten filtr zewnętrzny jest głośny? Share this post Link to post Share on other sites
Samael266 2 Posted March 26, 2020 5 godzin temu, xLukasz napisał: Ten filtr zewnętrzny jest głośny? Moim zdaniem nie to Ecco pro 300 Ale zdarza się że czasem wprowadzi drzwiczki w rezonans. A w mniejszych wersjach jest modułowa konstrukcja wewnętrzna. Share this post Link to post Share on other sites
Arnoldo 1 Posted March 29, 2020 Czy ja dobrze widzę? Zestaw za niespełna półtora tysiąca, gdzie nie ma nawet filtra? W ogóle to uważam, że kupowanie gotowych zestawów to jakieś nieporozumienie. Oczywiście kupno wszystkiego osobno, to trochę więcej zachodu, ale wychodzi taniej i można wszystko dopasować. Pod względem rozmiaru i estetyki. Bo tą z tych gotowych zestawów uważam za mocno wątpliwą. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Samael266 2 Posted March 29, 2020 (edited) 4 godziny temu, Arnoldo napisał: Czy ja dobrze widzę? Zestaw za niespełna półtora tysiąca, gdzie nie ma nawet filtra? W ogóle to uważam, że kupowanie gotowych zestawów to jakieś nieporozumienie. Oczywiście kupno wszystkiego osobno, to trochę więcej zachodu, ale wychodzi taniej i można wszystko dopasować. Pod względem rozmiaru i estetyki. Bo tą z tych gotowych zestawów uważam za mocno wątpliwą. Niestety Aquael z cenami za glossy odleciał. Nie wiem czym to jest podyktowane że czesko-niemieckie produkcję są porównywalne cenowo lub tańsze. Co do estetyki każdy ma swoje zdanie. Ja nie chciałem klasycznej obudowy (klapy) więc szukałem szkła z koroną. Mnie ten zestaw z fotek wyszedł tak kosztowo. 1950 ( szkło szafka grzałka jagerr światło LED filter Ecco pro 300) 79+79 sunsun prefiter 39 prefiltr eheim wewnętrzny 68 Mk-850 Aquaela. 25 redukcję i węże. Tyle z kosztów technicznych. Edited March 29, 2020 by Samael266 Share this post Link to post Share on other sites