GANJAMAN 0 Posted December 31, 2017 (edited) Akwarium zalane wczoraj na ziemi ogrodowej. Piasek kwarcowy i to co widać na zdjęciu. Zestaw SHRIMP SET SMART AQUAEL (filtr pat mini, lampa ledowa pod rośliny 6W, grzałka zaprogramowana fabrycznie na 25°C). Bez nawozów ani uzdatniaczy. Zwierzęta planuje wprowadzić w pierwszym tygodniu lutego. Prawdopodobnie bedą tam krewetki Blue Bolt / Velvet. Jakie rybki dobrać? Gdzie mogę dostać te krewetki w cenie 8zł i taniej (Warszawa, Łuków, Siedlce, Mińsk Mazowiecki i okolice) Jak naprzykład z Drobnoustek Obrzeżony - 5szt. Edited December 31, 2017 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek1702 244 Posted December 31, 2017 Blue Bolt / Velvet Blue Bolty to Caridiny, Blue Velvety to Neocaridiny. Potrzebują zupełnie innej wody. Tutaj nie widzę nawet podłoża aktywnego, więc Caridiny powinieneś sobie odpuścić. Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 1, 2018 (edited) Szkoda Edited January 1, 2018 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 2, 2018 Pewnie kupię drobnoustki, znalazłem je za 7zł. Cena przyzwoita jak za tą rybkę, czy nie ma szału? Parametry wody 3 dni po zalaniu [testy paskowe]: NO3 mg/l 10/25 NO2 mg/l 0 GH >7°d KH 3/6°d pH 7.2 Cl2 mg/l 0.8 Share this post Link to post Share on other sites
locdog 183 Posted January 7, 2018 (edited) Drobnoustki do tej szklanki?Żartujesz? Edited January 7, 2018 by locdog Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 7, 2018 Czemu ma żartować? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek1702 244 Posted January 7, 2018 Screen wygląda jakby pochodził z rybyakwariowe, przynajmniej u mnie jest taka sama informacja na tej stronie o długości akwarium jak na SeriouslyFish. Share this post Link to post Share on other sites
locdog 183 Posted January 7, 2018 (edited) Przecież te kostki Aquaela nie mają 40 cm. długości. Nawet standardowe 30-tki nie mają tego minimum, które jest zalecane. Miałem te Nannostomusy w 54-litrowym i uważam, że to jest dla nich absolutne minimum. Edited January 7, 2018 by locdog Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 7, 2018 To jakie inne ryby polecacie? Poza neonkami i gupikami Share this post Link to post Share on other sites
Pley 439 Posted January 7, 2018 I tak neonki i gupiki się do tego akwarium nie nadają. Zostań przy krewetkach ew. jak Cię bardzo ciśnie, to kup P. wingei. Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 10, 2018 Jakiś czas temu czytałem że do nowego akwarium zwierzaki należy wprowadzać w odstępach, a nie na raz żeby za mocno nie obciążyć flory bakteryjnej. Czy to prawda? Share this post Link to post Share on other sites
Pley 439 Posted January 10, 2018 Jak zbiornik jest ustabilizowany to nie ma problemu z wrzuceniem wszystkiego na raz bo akwarium jest małe = mało będzie ryb.Ale ! Pamiętaj od kwarantannie i o tym, że ryby trzeba zaszczepić bakteriami drugich i na wzajem. Do tego warto mieć tyle zbiorników kwarantannych, ile źródeł ryb posiadamy. Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 10, 2018 (edited) Jak się szczepi bakteriami? Edited January 10, 2018 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
Pley 439 Posted January 10, 2018 http://tropheus.com.pl/aklimatyzacja-i-kwarantanna/Tutaj jest pięknie opisane. Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 21, 2018 (edited) Już temat z linku ogarnąłem. Szukałem jeszcze rybek dla których szerokość akwa była by dobra. Na przykład bojownik wspaniały. Na ryby akwariowe było opisane że jednemu samcowi wystarczy 20L Co o tym sądzicie? Edited January 21, 2018 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted January 22, 2018 (edited) Inaczej mówiąc bojownik będzie atakował krewetki? Dostawałby codziennie artemie, a od czasu do czasu serce wołowe. Rośliny jak narazie rozrastają się, do wystroju dojdzie jeszcze kokos. Edited January 22, 2018 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek1702 244 Posted January 22, 2018 Serce wołowe nie jest dobrym pokarmem dla ryb akwariowych. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek1702 244 Posted January 23, 2018 Ponieważ układ pokarmowy ryb nie jest przystosowany do trawienia mięsa zwierząt stało cieplnych. Pierwszy link po wpisaniu słów kluczowych w Googla http://aquajura.pl/viewtopic.php?t=2626 Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted February 1, 2018 (edited) Do akwarium wprowadziłem już krewetki Blue velvet. Idąc za poradami nie będzie tam rybek. Zamierzam dokupić jeszcze drugi gatunek krewetki. Myślałem nad kardynałkien. Temperatura 25°C parametry stabilne NO3 mg/l 10 NO2 mg/l 0 GH >10°d KH 6°d pH 7.6 Cl2 mg/l 0 Mógłbym je hodować? Edited February 1, 2018 by GANJAMAN Share this post Link to post Share on other sites
locdog 183 Posted February 3, 2018 To w końcu będą tam rybki czy ich nie będzie? Share this post Link to post Share on other sites
GANJAMAN 0 Posted February 5, 2018 Nie, żadnych ryb tylko krewetki Proszę o szybką odpowiedź co do krewetek Share this post Link to post Share on other sites