Jump to content
Sign in to follow this  
Szeregowy

Pieniek leszczyny.

Recommended Posts

Czy pień od leszczyny, średnicy około 15 cm nadawałby się do akwarium? W środku jakoś go wydrążyć, co by dla zbrojników było. Jak myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezonowany, czy świeży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezonowany, czy świeży?

Świeży i zastanawiam się właśnie czy odłożyć na dłuższy czas parę sztuk, żeby ładnie wyschło i wtedy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezonuj z 2 lata i powinno być OK :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił tak: Puki mokry i świeży wydrążył bym go wiertłem do drewna "płetwą" - są dostepne rozmaite szerokości. (https://www.google.pl/search?q=wiert%C5%82o+p%C5%82etwa&biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiBopTG4pzSAhVFkywKHVrSBSQQ_AUIBigB#tbm=isch&q=wiert%C5%82o+p%C5%82askie+do+drewna).

Takim wiertłem można wydrążyć nawet bardzo głębokie otwory, bo do wiertła można dokupić przedłużkę, która umożliwi wydrążenie otworu nawet na 40-50cm wgłąb drewna. Potrzebna jest jednak wiertarka o odpowiednio dużej mocy, te supermarketowe najtańsze można zajechać wiercąc taki otwór.

Mokre drewno wierci się łatwiej, w dodatku otwór ułatwi suszenie jak i nasiąkanie solanką.

Położył bym go na grzejniku, tak żeby sobie do końca sezonu grzewczego wysechł.  Przez te 2 miesiące, na grzejniku powinien wyschnąć na wiór. Potem wygotował bym go przez cały dzień w solance. (Po całym dniu gotowania powinien tonąć). I gotowe. Myślę, że sezonowanie 2 lata dużo nie zmieni. Co normalnie wysycha 2 lata, na grzejniku wyschnie w kilka tygodni. Tak działają suszarnie do drewna.

Mam tak spreparowaną gałąź buka i nic się z nią nie działo, wytrzymała lata w starym akwarium. Teraz, po latach przerwy znów pójdzie do akwarium.

Edited by Łza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił tak: Puki mokry i świeży wydrążył bym go wiertłem do drewna "płetwą" - są dostepne rozmaite szerokości. (https://www.google.pl/search?q=wiert%C5%82o+p%C5%82etwa&biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiBopTG4pzSAhVFkywKHVrSBSQQ_AUIBigB#tbm=isch&q=wiert%C5%82o+p%C5%82askie+do+drewna).

 

Takim wiertłem można wydrążyć nawet bardzo głębokie otwory, bo do wiertła można dokupić przedłużkę, która umożliwi wydrążenie otworu nawet na 40-50cm wgłąb drewna. Potrzebna jest jednak wiertarka o odpowiednio dużej mocy, te supermarketowe najtańsze można zajechać wiercąc taki otwór.

Mokre drewno wierci się łatwiej, w dodatku otwór ułatwi suszenie jak i nasiąkanie solanką.

 

Położył bym go na grzejniku, tak żeby sobie do końca sezonu grzewczego wysechł.  Przez te 2 miesiące, na grzejniku powinien wyschnąć na wiór. Potem wygotował bym go przez cały dzień w solance. (Po całym dniu gotowania powinien tonąć). I gotowe. Myślę, że sezonowanie 2 lata dużo nie zmieni. Co normalnie wysycha 2 lata, na grzejniku wyschnie w kilka tygodni. Tak działają suszarnie do drewna.

 

Mam tak spreparowaną gałąź buka i nic się z nią nie działo, wytrzymała lata w starym akwarium. Teraz, po latach przerwy znów pójdzie do akwarium.

Okej dzięki, to zrobię tak, bo 2 lata jednak trochę dużo czekania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może troszkę nie na temat ale jak miałem szynszyle to też musiały mieć do gryzienia wysuszone gałęzie jakichś drzew liściastych i ja np. brałem gałęzie brzozy i wkładałem do piekarnika na 200*C na jakies 15-30 minut i były suche po wystudzeniu :) Więc to może też jakieś rozwiązanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×