szyma 0 Posted January 27, 2017 Witam Chcę założyć akwarium z rybkami z Ameryki południowej. 120x50x50 300l Filtracja: -jbl e 900 -aquael turbo 2000 Na chwilę obecną mam Malawi ale nadszedł czas na zmianę. Co powiecie o takiej obsadzie? 6x Akara z Maroni...jeżeli oczywiście będzie dostępna w zoologu 20x bystrzyk ozdobny 10x kirysek,jeszcze nie wiem jaki parka pielęgniczek ramireza zbrojniki wszelkiego rodzaju poza oczywiście lamparcim Co zamiast Akar?muszę mieć plan B;) chcę jakieś większe rybki które będą motywować bystrzyki do trzymania się w stadzie. Niekonieczne muszą to być oklepane skalary. Share this post Link to post Share on other sites
Dhuz 299 Posted January 27, 2017 Jak stoisz z parametrami? Wiesz, że ryby z "Ameryki Południowej" mają rozbieżne potrzeby tak samo, jak np. z jeziora Malawi i dorzecza Konga? Share this post Link to post Share on other sites
szyma 0 Posted January 27, 2017 Jak stoisz z parametrami? Wiesz, że ryby z "Ameryki Południowej" mają rozbieżne potrzeby tak samo, jak np. z jeziora Malawi i dorzecza Konga W kranie mam ph 7,woda miękka Obecnych parametrów nie podam,dopiero jak będe robił zmiany bo narazie jest Malawi. Tak jak piszesz ryby mają rozbieżne potrzeby nawet pyszczaki. Docelowo w akwarium będe musiał zmniejszyć ph. Oczywiście muszę zakupić sporo korzeni,zastanawiam się też czy ma sens pakować do kubełka wkład torfowy? Nie zamierzam się bawić w filtry RO ,myślę że dodatek garbników wystarczy. Share this post Link to post Share on other sites
Dhuz 299 Posted January 27, 2017 Ja się do temperatury odnoszę głównie - chcesz ryby tropikalne i subtropikalne Nie każda ryba lubi torfiankę. Share this post Link to post Share on other sites
szyma 0 Posted January 27, 2017 Rybki maja podobne wymagania pod względem temp. Nie bedą to czarne wody. Sporo korzeni oraz kamienie. I jak z tą obsadą? Share this post Link to post Share on other sites
Dhuz 299 Posted January 27, 2017 Jak mówisz, że nie wiesz, jaki kirysek, a stricte ciepłolubnych, pasujących do Ramirez jest raptem 1 w miarę dostepny gatunek... to jakoś Ci nie wierzę. Zbrojniki to samo. Chyba, że liczysz na to, że walniesz wszystko do 25°C i jakoś to będzie. A potem flexi, pleśniawka, ospa, cała tabelka i zabawa na długie tygodnie. Trzeba się zdecydować. Share this post Link to post Share on other sites
szyma 0 Posted January 28, 2017 Jak mówisz, że nie wiesz, jaki kirysek, a stricte ciepłolubnych, pasujących do Ramirez jest raptem 1 w miarę dostepny gatunek... to jakoś Ci nie wierzę. Zbrojniki to samo. Chyba, że liczysz na to, że walniesz wszystko do 25°C i jakoś to będzie. A potem flexi, pleśniawka, ospa, cała tabelka i zabawa na długie tygodnie. Trzeba się zdecydować. Czytasz w moich myślach;)no myślałem o 25 stopniach. No ale jeżeli informacje o tej rybce mówią o 24-30 stopniach to myślałem że wystarczy. Zresztą z Ramirez mogę zrezygnować ostatecznie i wziąć coś innego. Share this post Link to post Share on other sites
Dhuz 299 Posted January 28, 2017 Ramirezy niżej 26°C to kicha. Lepiej zejsć w okolice 23-24°C, masz wtedy do wyboru ryby subtropikalne, gdzie możesz przebierać w gatunkach. 40 bystrzyków, 15 kirysków pokroju spiżowych lub coś z rzadszych np. C. adolfi/ C. melini, do tego kilka sztuk pielęgnicowatych do dobrania się pary - to już wedle uznania, czy akary, czy np. raczej łatwo dostępne pielęgniczki kakadu lub nawet boliwijskie. Share this post Link to post Share on other sites
szyma 0 Posted January 28, 2017 No to daruję sobie Ramirezki;) Chcialbym coś z większej rybki,czytalem o pielegnicy skośnopręgiej ale podobno mimo opisu jest agresywna i lubi wcinać mniejsze rybki. Jakie podłoże zastosować?mam biały piach po malawi ale chyba bede zmieniał na bardziej naturalny żółty rzeczny. Share this post Link to post Share on other sites